Θα πρότεινα να αποσταλεί στον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, ως δώρο, το δίτομο έργο με τίτλο “Ματιές στην Παγκόσμιο Ιστορία”, το οποίο γράφτηκε από τον Τζαβαχάρ-λαλ Νεχρού, (επονομαζόμενο Παντίτ = μορφωμένο) ενόσω αυτός ήταν φυλακισμένος από τους Άγγλους στις Ινδικές φυλακές. Για την ιστορία διετέλεσε ο πρώτος Πρωθυπουργός της ανεξάρτητης Ινδίας και είναι και ο πατέρας της Ίντιρα Γκάντι, στην οποίαν απευθύνεται και το περιεχόμενο του βιβλίου (γράφτηκε υπό μορφήν επιστολών).
Σε αυτό θα μπορούσε να διαβάσει ο σημερινός Πρωθυπουργός του ΗΒ τι έπραττε το κράτος του οποίου τώρα ηγείται, στο κράτος (τότε αποικία) από το οποίο κατάγεται, κάτι, το οποίο είτε ποτέ δεν έμαθε είτε ηθελημένα “ξέχασε”. Και με το να συμπεριφέρεται βασιλικότερα του βασιλέως καταδεικνύει πως δεν έχει ξεπεράσει ακόμα την σπουδαία Ινδική καταγωγή του για την οποίαν θα έπρεπε να αισθάνεται ιδιαίτερα υπερήφανος και να ευγνωμονεί ενδεχομένως και τους Άγγλους πολίτες, οι οποίοι δεν δίστασαν να τον επιλέξουν ως Πρωθυπουργό τους.
Και εάν όντως είχε κατανοήσει την Αγγλική διπλωματία θα συμπεριφερόταν με ευγένεια και θα έλεγε σε όλα “ναι”, τα οποία στην πράξη θα ανέθετε στις υπηρεσίες του να τα μετατρέψουν σε “όχι”.
Η Αγγλική διπλωματία είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματική για τους ιδίους και αντιστοίχως άκρως καταστροφική για τους υπολοίπους (βλέπε… παντού).
Σημ.: Στο σημείο αυτό παρεμπιπτόντως θα ήθελα να σημειώσω την τεράστια σπουδαιότητα της ιστορικής γνώσης και πολύπλευρης μόρφωσης, την οποίαν θα έπρεπε να απαιτούσε κάθε κοινωνία από όσες και όσους επέλεγε να την κυβερνήσουν. Οι αμόρφωτοι και ξιπασμένοι αρχηγοί είναι πάντα πηγή δεινών κάθε είδους.