Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Το Τέλος του Google+

Χθες έλαβα το γνωστό μήνυμα από τη Google, πως το κοινωνικό της δίκτυο μέχρι τις 2 Απριλίου θα είναι παρελθόν. Εάν δεν με ειδοποιούσαν δεν επρόκειτο να το καταλάβω, διότι πρέπει να έχουν περάσει κάτι χρόνια από τότε που είχα να επισκεφθώ τη σελίδα μου.

Θυμάμαι σε κάποιες συζητήσεις το 2011, όταν δημιουργήθηκε, πως στόχος του ήταν το Facebook (τo Google + είναι/ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο παγκοσμίως με 111 εκ. χρήστες μετά το fb) και πως προέβαλε μία πιο σοφιστικέ εικόνα από το κουτσομπολιό του πρώτου.

Η πραγματικότητα όμως κατέδειξε μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία:

1. Η Google, κυρίαρχος του διαδικτύου με απεριόριστα πρακτικά μέσα και τεχνογνωσία δεν κατάφερε να διατηρήσει ένα καλύτερο ποιοτικά δίκτυο από το Facebook. Συμπέρασμα: Ο… λαϊκισμός κερδίζει ακόμα και στην σύγχρονη τεχνολογία!

2. Η Google έχει αποκτήσει και το YouTube, το οποίο αγόρασε έτοιμο και δεν το δημιούργησε η ίδια, όπως και το Facebook έπραξε αναλόγως με το Instagram και το What’s up. Συμπέρασμα: οι καλύτερες ιδέες είναι των… άλλων!

3. Στην Google ανήκει και η υπηρεσία Blogger. Αναλογιστείτε πως το 1994 ιδρύθηκε ο ανάλογος χώρος GeoCities, ο οποίος και αυτός αποκτήθηκε από την τότε κυριαρχούσα Yahoo!. Δείτε που ευρίσκονται σήμερα οι τελευταίες. Συμπέρασμα: όσο ισχυρός και εάν είσαι σήμερα, το αύριο δεν το γνωρίζεις· και μην βασίζεσαι στην… αιωνιότητα του διαδικτύου (για τους bloggers η προειδοποίηση).

4. Συνέπεια των προηγουμένων: Σκεφτείτε την ώρα και τη στιγμή, όταν ένα ανάλογο μήνυμα θα έλθει στο Messenger από το Facebook!

5. Συνέπεια της συνέπειας: Σκέφτεστε με βάση το παρελθόν ή με βάση την επόμενη ημέρα; Θα υπάρξει κάποιο αντίστοιχο του Facebook (το οποίο παρεμπιπτόντως δεν είναι καθόλου δημοφιλές στις νεαρές ηλικίες) ή θα έχουμε μία άλλη τεράστια μεταβολή; Ακριβώς αυτός ο συλλογισμός καταδεικνύει εάν θα είσαι ουραγός ή η αιχμή των επομένων δεκαετιών σε κάθε επίπεδο (από ατομικό έως κρατών).

Καλημέρα σας , όσο επικοινωνούμε ακόμα μέσω Facebook!