Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Το Σορτσάκι της Φινλανδής Πρωθυπουργού

Όπως ίσως αμέσως θα έχετε αντιληφθεί για το μόνο, με το οποίο ΔΕΝ θα ασχοληθώ είναι το σορτσάκι της  Φινλανδής Πρωθυπουργού. Δικαίωμα της οι ενδυματολογικές επιλογές, η εμφάνισή της όπως δικαίωμά της είναι η διαχείριση του σώματός της και όλα τα υπόλοιπα, τα οποία αφορούν αποκλειστικά την ίδια (και κάθε άλλην ή άλλον).

Εδώ ωστόσο πρόκειται για έναν άνθρωπο, ο οποίος κατέχει μία θέση εξουσίας και οι αποφάσεις του επηρεάζουν πολλά εκατομμύρια συνανθρώπους της. Και είναι ιδιαιτέρως λυπηρό, διότι όλα ανεξαιρέτως τα ειδησεογραφικά μέσα ασχολήθηκαν με το… σορτσάκι της ενώ κανένα δεν ασχολήθηκε με το τι προσφέρει ή δεν προσφέρει η συγκεκριμένη πολιτικός και κατά πόσον η παρουσία της σε αυτή τη θέση θα βελτιώσει την κοινωνία, της οποίας προΐσταται.

Δεν γνωρίζω τίποτα σχετικά με την πολιτική και κοινωνική κατάσταση της Φινλανδίας, πέραν των γενικών γεωγραφικών και ιστορικών γνώσεων. Ως εκ τούτου δεν έχω κανένα λόγο να επεκταθώ στο θέμα.

Εκείνο, όμως το οποίο γνωρίζω είναι πως οι πολιτικοί –κυρίως- και όλοι οι υπόλοιποι, τους οποίους έχουν πείσει, ΝΟΜΙΖΟΥΝ πως διευθύνουν την Ιστορία. Αυτό είναι μία τεράστια αυταπάτη και φαίνεται πόσο ξαφνιασμένοι ευρίσκονται από τα γεγονότα. Εγγενώς εμπεριέχεται η αποτυχία, όταν λειτουργεί ο πολιτικός με αυτόν τον τρόπο (η απόλυτη πλειοψηφία αυτή την εποχή) και το μόνο, το οποίο  κάνουν είναι να τα… πιστοποιούν.

Και ενώ ασχολούμαστε με το σορτσάκι της Φινλανδής Πρωθυπουργού (την οποία, εάν είναι αξιόλογη πολιτικός την υποτιμούν βάναυσα) χάνουμε εντελώς την αίσθηση των πραγμάτων, διότι οι μεγάλες αλλαγές δεν προέρχονται από κανέναν από όσους σήμερα παρακολουθούμε με τις πράξεις του. Και αυτοί, ακόμα οι περισσότεροι ζουν την δική τους τραγική αυταπάτη.

Τα γεγονότα αλλάζουν δραματικά και βίαια, όπως συνέβη πριν από κάτι περισσότερο από έναν αιώνα, όταν τρία “παλιόπαιδα” και θεωρώ άκρως σημαντικό και σκόπιμο να αναφέρω τα ονόματά τους: Γκαβρίλο Πρίντσιπ, Νεντέλκο Γκαμπρίνοβιτς και Τρίφκο Γκρούμπιτς με μία μόνο πράξη τους, τη δολοφονία του Αρχιδουκός Φραγκίσκου Φερδινάνδου διαδόχου της Αυστροουγγαρίας και της συζύγου του Σοφίας στο Σαράγιεβο, οδήγησαν τις εξελίξεις ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ του 20ου αιώνα.

Δεν κατείχαν κανένα αξίωμα ενώ ελάχιστοι θυμούνται τα ονόματά τους. Κανένας δεν ασχολήθηκε ποτέ με τα ρούχα, τα οποία φορούσαν…

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)