Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Το Πρόσωπο στο Ρυάκι

Το πόσο με γοητεύουν οι θρύλοι και οι παραδόσεις της Ελληνικής υπαίθρου δεν περιγράφεται. Ένας αστείρευτος πλούτος, ο οποίος φαίνεται πως χάνεται. Ξωτικά, νεράιδες, μυστηριώδη πνεύματα, φαντάσματα, στοιχειωμένα ρέματα και πηγές και ουκ έστιν τέλος. Ίσως επηρεάστηκα από τα όσα άκουγα κυρίως από τον πατέρα μου, ο οποίος είχε την υπομονή να συγκεντρώσει όλο αυτό το υλικό και επιμελώς να το καταγράψει.

Ωστόσο είναι πολύ διαφορετικό να τα ακούς να τα διηγούνται μεγαλύτεροί σου μέσα σε ένα πέτρινο σπίτι, χωρίς ηλεκτρικό και με τις μικρές λάμπες πετρελαίου με την τρεμάμενη φλόγα τους, δίπλα στο τζάκι και προφανώς… νύχτα! Οι σκιές εν τω μεταξύ από αυτή την τρεμάμενη φλόγα αποκτούσαν κίνηση και προβάλλονταν στους τοίχους με τον τρομακτικότερο τρόπο. Ήθελες να σκεπαστείς μέσα στην κουβέρτα (στα ορεινά ΚΑΙ το καλοκαίρι τα βράδια οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές). Προσθέστε τον τριγμό από τα ξύλινα πατώματα και το τρίξιμο των μεντεσέδων στις παλιές ξύλινες πόρτες και αμέσως έχετε ένα σκηνικό τρόμου.

Τα χειρότερα όμως ήταν τα στοιχειωμένα ρέματα τη νύχτα. Κάποιος φόνος ίσως είχε διαπραχτεί κάποτε εκεί και το πνεύμα του δολοφονημένου επιζητούσε εκδίκηση. Ίσως όμως και να ήταν μόνο αλλόκοσμα μοχθηρά πνεύματα. Ούτε για αστείο δεν διανοείτο κάποιος να διασχίσει κακόφημο ρέμα χωρίς να έχει μαζί του κάποιο φως. Έστω ένα αναμμένο τσιγάρο. Και φυσικά δεν ομιλούμε για ανθρώπους μαλθακούς, αλλά σκληροτράχηλους της υπαίθρου.

Έχω ερωτήσει αγαπημένους φίλους χωρικούς εάν τα πιστεύουν, όπως γνωρίζω και από δικά μου πρόσωπα. Ούτε ένας δεν μου απάντησε αρνητικά!

Όπως και να έχει το ζήτημα ένα παιχνίδισμα του νερού αποτυπώθηκε με τη μορφή κραυγάζοντος προσώπου σε ένα από τα πολλά απόκρημνα ρυάκια της ορεινής Αχαΐας. Και δεν είναι η πρώτη φορά αυτή αλλά ούτε και το συγκεκριμένο. Δεν βλέπω το λόγο να εκλογικεύουμε την λαϊκή προφορική παράδοση.

Πάντως καλού-κακού εάν ακούσετε τραγούδια νύχτα μέσα στο δάσος και δείτε πανέμορφες κοπέλες να χορεύουν προσέξτε πάρα πολύ! Είναι νεράιδες και θα σας ξεμυαλίσουν! Υπάρχουν όμως και κάποια μυστικά, τα οποία κάποια στιγμή στο μέλλον θα σας παρουσιάσω (εάν φυσικά δεν με αρπάξουν και με πάρουν στον κόσμο τους)!

Σημ.: Στη μία φωτογραφία έχω σχεδιάσει με λεπτές γραμμές τα χαρακτηριστικά του προσώπου, ενώ η άλλη είναι η πρωτότυπη. Ως εκ τούτου σας συνιστώ να τις δείτε σε μεγέθυνση.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)