Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Το Πραγματικό Χάος

Επειδή οι καταστάσεις είναι… χαώδεις και παντού επικρατεί το… χάος σκέφτηκα να σας γράψω για ένα… υπαρκτό! Το χάος γενικά εμένα μου αρέσει. Είναι όπως η αβεβαιότητα: σε απελευθερώνει!

Όπου επικρατεί παύει να ισχύει η αιτιοκρατία και κάθε δυνατή εξέλιξη, οσοδήποτε απρόβλεπτη είναι πιθανή. Το εάν βέβαια αυτό αποβαίνει προς όφελός μας ή είναι καταστροφικό εναπόκειται στη χαοτική μηχανική. Η χειρότερη ιδιότητα του χάους είναι να μην… υπάρχει ενώ εσύ να νομίζεις πως υπάρχει! Τότε κινείσαι χαοτικά ενώ δεν θα ΄πρεπε. Στην αντίθετη περίπτωση, όταν υφίσταται χάος, τότε πρέπει να κινηθείς λογικά. Εάν μη τι άλλο θα χαθείς με έναν κατανοητό (για εσένα) τρόπο.

Αλλά πολλά έγραψα για το χάος και τις χαοτικές καταστάσεις, ενώ στην Αττική και συγκεκριμένα πολύ κοντά στο Λαύριο υπάρχει οπτικοποιημένη η έννοιά του. Μάλιστα ονομάζεται “Έγκοιλο Χάος” και για το επίθετο δεν έχω αντίρρηση αλλά για το όνομα έχω, διότι απλούστατα ΔΕΝ είναι χάος!

Πρόκειται για ένα γεωλογικό σχηματισμό σε σχήμα…. καρδιάς (γι΄ αυτό θα έπρεπε μάλλον να ονομάζεται… Ερωτικό Χάος) για να μας θυμίζει πως όταν ερωτευόμαστε πλησιάζουμε πολύ την έννοια του προσωπικού και συναισθηματικού χάους. Επίσης όταν χωρίζουμε μπορούμε να το επισκεφτούμε με την/τον πρώην μας ζητώντας της/του να πλησιάσει στο χείλος του για μια τελευταία αναμνηστική φωτογραφία της τέως σχέσης μας, όπου θα της/του υποδείξουμε “ένα βήμα πίσω… ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ”. Τέλος πάντων ας μείνω με το επίθετο “έγκοιλο”, το οποίο αποδίδει καλύτερα και την φυσική του κατάσταση.  Με διάμετρο περίπου 120 μέτρων και βάθος 55 και πολύ απόκρημνο καλό θα είναι να το αποφύγετε, εάν κυκλοφορείτε νύχτα και κοιτάτε τ΄ άστρα. Ευτυχώς όμως οι ρηχοί ρεαλιστές τοποθέτησαν περίφραξη με συρματοπλέγματα, τουλάχιστον να μην πέσετε μέσα· διότι εάν αυτό συμβεί δεν σας βλέπω να βγαίνετε μόνοι σας.

Το πώς δημιουργήθηκε είναι άγνωστο. Κάποιοι ισχυρίζονται πως το δημιούργησε η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία συνήθως είναι χαώδης, αλλά προσωπικά δεν τους πιστεύω. Εάν ίσχυε αυτό δεν θα είχε πυθμένα και θα ήταν άπατο, όπως ισχύει για τα πολιτικά ζητήματα. Αυτό όμως έχει. Άρα κάποια άλλη αιτία θα ήταν ο λόγος δημιουργίας του.

Οι γεωλόγοι νομίζω πως έχουν καλύτερη εξήγηση. Μία βραχο-σκεπή, η οποία κάποια στιγμή κατέρρευσε. Εάν κάποιοι ήταν την ώρα εκείνη επάνω της σίγουρα θα βίωσαν χαοτικές καταστάσεις. Λαύριο είναι εξ΄ άλλου εκεί, οπότε τα σπήλαια και οι στοές αφθονούν. Μαζί και ιστορία και σπουδαία γεγονότα. Περισσότερα από άλλες πηγές αξιόπιστες ή και αναξιόπιστες (το ίδιο είναι τελικά).

Στις φωτογραφίες, τις οποίες παραθέτω δυστυχώς δεν μπορώ να αποδώσω τη συνολική εικόνα. Δεν είχα μαζί μου το σετ πτερυγίων μου και δεν μπορούσα να πετάξω επάνω του, ώστε να το αποτυπώσω. Υπάρχουν όμως δορυφόροι και το Google Earth (τις συντεταγμένες του σας τις παραθέτω: 37.72073, 24.02229) για να το εντοπίσετε και θαυμάσετε ή να το επισκεφθείτε μόνοι σας ή με την/τον τέως –σύμφωνα με τις οδηγίες μου ως ανωτέρω-.

Και μία λεπτομέρεια άξια υποσημείωσης και νοήματος: στο βάθος της φωτογραφίας στα αριστερά το περίγραμμα των ορέων, τα οποία διακρίνονται δεν είναι παρά η Μακρόνησος.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)