Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Το Πολικό Ψύχος της Ψυχής, τα Ξερόκλαδα του Πνεύματος μας και οι… Πύραυλοι!

Διαβάζω συνεχώς αυτές τις ημέρες για το πολικό ψύχος, το οποίο ΘΑ πλήξει την χώρα μας. Ο χαρακτηρισμός θα ήταν σωστότερο να δοθεί ΜΕΤΑ από την Δευτέρα, οπότε πραγματικά θα γνωρίζουμε εάν ήταν όντως το ψύχος πολικό ή απλά ο εγκέφαλος μας έχει καταψυχθεί.
 
Πρέπει να ακούω τις γνώμες των άλλων;
 
Ο Σεργκέι Πάβλοβιτς Κορολιόφ, ορθότερα Καραλιόφ (Сергей Павлович Королёв) ήταν ο (άγνωστος) και μεγαλύτερος πυραυλικός επιστήμων της πάλαι ποτέ κραταιάς Σοβιετικής Ενώσεως. Βεβαίως ο απαστράπτων χαφιεδισμός του συστήματος τον έστειλε με χαλκευμένες κατηγορίες περί προδοσίας (από τον καλύτερο συνεργάτη του μάλιστα αλλά και καλύτερο μηχανικό πυραυλικών κινητήρων στα Γκουλάγκ με 10ετή ποινή κάθειρξης).
 
Όταν όμως τον χρειάστηκαν την ώρα της λήξης του ΒΠΠ και ενώ είχε εκτίσει εν τω μεταξύ εξι από τα χρόνια της ποινής του, τον κάλεσαν επειγόντως, με εντολή του Στάλιν, να διερευνήσει τα επιτεύγματα των Γερμανών επιστημόνων στον τομέα αυτό. Η προδοσία βεβαίως εξαφανίστηκε και έλαβε τον βαθμό του και την κυρίαρχη θέση του.
 
Οι Σοβιετικοί δεν πρόλαβαν πολλά, διότι ο εγκέφαλος του πυραυλικού προγράμματος του Γ’ Ράιχ Βέρνερ φον Μπράουν πρόλαβε και παραδόθηκε μαζί με τους στενότερους συνεργάτες του στους Αμερικανούς, έχοντας μαζί του και τα σημαντικότερα σχέδια.
 
Το δε εργοστάσιο κατασκευής των πυραύλων V-2 (μαζί με τους πυραύλους) πρόλαβαν οι Αμερικάνοι και το ξήλωσαν στην κυριολεξία σε διάστημα ενός μηνός πραγματοποιώντας την μεγαλύτερη μεταφορά υλικού του πολέμου!
 
Ωστόσο μόλις ανέλαβαν οι Σοβιετικοί, διότι ανήκε στην δική τους περιοχή επιρροής της Γερμανίας μπόρεσαν και συγκέντρωσαν ό,τι είχε απομείνει. Μαζί με τα υλικά ήταν και αρκετοί επιστήμονες και τεχνικοί, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν εκεί. Με ένα τέχνασμα τους μετέφεραν στην Σοβιετική Ένωση, όπου ως αιχμάλωτοι πλέον προσπαθούσαν να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν τον V-2.
 
Ο Καραλιόφ συνεργαζόμενος πλέον με τον πρώην καταδότη του και με τη συνεργασία των Γερμανών κατάφεραν να… αποτύχουν! Η αποτυχία στην Σοβιετική Ένωση δεν ήταν και ιδιαιτέρως καλοδεχούμενη και ο Καραλιόφ, ως επικεφαλής έλαβε ένα ωραίο τελεσίγραφο, περί της θέσης του κεφαλιού του, εάν προέκυπτε και τρίτη αποτυχία.
 
Τότε έκανε την κίνηση ματ!
 
Αποφάσισε να σχεδιάσει εξ’ αρχής τον δικό του πύραυλο. Εκ του μηδενός! Διότι θεώρησε πως ο V-2 ήταν ήδη παρωχημένος.
 
Και voila! Η πρώτη δοκιμή του καινούργιου καθαρά Σοβιετικού πυραύλου ήταν επιτυχής! Το κεφάλι του έμεινε στη θέση του και ήταν ο άνθρωπος, ο οποίος μετά από μόλις… 5 αποτυχίες έστειλε με την 6η (πάλι με τελεσίγραφο από τους στρατηγούς) τον πρώτο δορυφόρο (τον Σπούτνικ) στο διάστημα. Ήταν πάλι μία δική του εξαιρετικά τολμηρή και καινοτόμος σχεδίαση, διότι ο Καραλιόφ ήταν απλά ιδιοφυΐα (επίμονη και τολμηρή ταυτοχρόνως). Και οι καινοτομίες αγαπούν τις αποτυχίες και όσους όμως τις πιστεύουν!
 
Ο Σεργκέι Καραλιόφ ήταν εντελώς άγνωστος όσο ζούσε, διότι το καθεστώς αποφάσισε με την γνωστή του μυστικοπάθεια πως… δεν υπήρχε.
 
—————————————————————————————————————————————————————————————-
 
Τολμήστε και θεωρήστε πως όλοι κάνουν λάθος! Πως οι σοφές αγορές κάνουν λάθος, πως οι πολιτικοί κάνουν λάθος (όχι εδώ αυτό δεν ισχύει, θέλουν να σας έχουν εξαρτώμενα και ελεγχόμενα πιόνια και κάνουν το σωστό), όλοι όμως οι άλλοι κάνουν λάθος!
 
Μόνο ΕΣΕΙΣ και μόνον εσείς είστε οι σωστοί σε ότι αφορά κάθε σας κίνηση.
 
Προβείτε στην απόψυξη του μυαλού σας, θεωρήστε πως όλα είναι λάθος, πως δεν ισχύει τίποτα από όσα γνωρίζετε, τολμήστε και καινοτομήστε.
 
Τότε μόνο τα ξερόκλαδα θα ανθίσουν.
 
Ποτέ με το ρεύμα και την επικρατούσα άποψη και τα καθιερωμένα. Και πότε ενεργοποιείσαι και προκύπτει αυτό; Όταν τα τελεσίγραφα αντηχούν στα αυτιά σας και σας προειδοποιούν για το κεφαλάκι σας, όπως του Καραλιόφ.
 
Η κρίση στην Ελλάδα είναι το καλύτερο τελεσίγραφο και η καλύτερη στιγμή για να καινοτομήστε να σκεφτείτε έξω από τα καθιερωμένα και να δημιουργήσετε. Και αυτή τη στιγμή ακόμα περισσότερο, διότι το πολικό ψύχος καταφθάνει και πρέπει να ζεσταθείτε στο κρύο σπίτι σας. Σας προειδοποιώ πως θα φθάσει τους -127,9 βαθμούς!
 
Κάντε το! (Do it!)
 
Σημ. 1: Να μην ξεχάσω τους 25,000 “σκλάβους”, οι οποίοι πέθαναν όχι από την φονική δράση των V-2, αλλά… κατασκευάζοντας τους! Ο Βέρνερ φον Μπράουν, ως ταγματάρχης των SS μερικές φορές τους επέλεγε. Αλλά who cares (ποιος νοιάζεται) για αυτούς;
 
Σημ. 2: Η Teucris, η επιχείρησή μου, ήταν σαν πορτοκάλι προ κρίσης. Με την συνθλιβή, την οποία υπέστη τα τελευταία 8 χρόνια διαπίστωσα πως παράγει ακόμα πιο ενδιαφέροντα προϊόντα, κοινώς πορτοκαλοχυμούς! Και φυσικούς μάλιστα και μερικούς σαγκουίνι, από το “αίμα” των απωλειών μου! Αλλά χρειάστηκε πολύ στύψιμο! Είμαι στην διάθεσή σας εάν νοιώθετε πως συμπιεζόμενοι θα δημιουργήστε καλύτερους χυμούς!
 
Σημ. 3: Η φωτογραφία απογευματινή από τα Υψηλά Αλώνια της Πάτρας πριν την… τροπική καταιγίδα!