Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Το Παράδοξο της Αποτυχίας

Προσέξτε παρακάτω ένα παράδοξο.
Εάν στη ζωή σου έχεις αποτύχει σε όλα το άθροισμα κάθε μίας αποτυχίας με την άλλη ΔΕΝ καταλήγει σε ολική αποτυχία. Αντιθέτως είναι ο μοναδικός δρόμος για την επιτυχία. Οι πλέον επιτυχημένοι άνθρωποι είναι ακριβώς εκείνοι, οι οποίοι δεν έχουν αφήσει αποτυχία για αποτυχία στη ζωή τους. Πρέπει να το επιλέξεις όμως αυτό.

Από την άλλη πλευρά εάν είσαι επιτυχημένος σε όλα και έχεις όμως αποτύχει κάπου, στη ζωή σου θα κυριαρχεί αυτή. Άρα το άθροισμα όλων των επιτυχιών και της μίας αποτυχίας οδηγεί στην… αποτυχία.

Εάν πάλι έχεις μόνο επιτυχίες, τότε… δεν ασχολούμαι με σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Άρα λοιπόν απ΄ ότι φαίνεται ή θα πρέπει να αποτύχεις σε ΟΛΑ (καθόλου κακή τακτική αυτή) ή θα πρέπει να επιτύχεις σε ΟΛΑ (αδύνατον). Εάν, όπως στη συντριπτική πλειοψηφία είσαι αλλού επιτυχημένος και αλλού έχεις αποτύχει είναι προφανές πως είσαι στον αστερισμό της αποτυχίας.

Υπάρχει διέξοδος;

Είναι απλό. Η αποτυχία και η επιτυχία είναι καθαρά προσωπικές σου αποφάσεις και δεν έχουν να κάνουν καθόλου με τα συμβατικά αποτελέσματα. Αποτελούν στάσεις ζωής (ιδιότητες και όχι γεγονότα) και ενώ μπορεί να φαίνονται πως όντως εξωτερικά αναγνωρίζονται ως αποτυχίες στην πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική η ουσία τους (και η βαθύτερη σημασία τους). Εάν λοιπόν ενδώσεις στις λογικές της κοινωνίας είσαι σίγουρα χαμένος. Εάν ακολουθήσεις την άποψή σου, τότε δεν έχεις κανένα θέμα.

Η μαθηματική έκφραση:
Α+Α+Α+…+Α+Α+Α = Α/Ε
Ε+Ε+Ε+…+Ε+Ε+Α = Α
Ε+Ε+Ε+…+Ε+Ε+Ε = ΑΔΥΝΑΤΟΝ

Η προσωπική έκφραση:
Γράφεις εις τα παλαιότερα των υποδημάτων σου τις προηγούμενες σχέσεις και ορίζεις για τον εαυτόν σου: Ε and f@ck them all!