Ένα εξάρτημα, το οποίο χρησιμοποιώ στις κινηματογραφήσεις μου συνδέεται με την κύρια συσκευή με ένα πολύ λεπτό και ελαφρύ καλώδιο. Τούτο αποτελεί σπουδαίο πλεονέκτημα, προκειμένου να είναι άκρως αποτελεσματική η χρήση του εξαρτήματος.
Γράφει λοιπόν κάποιος… πανεπιστήμων σε ειδικευμένη σελίδα, την οποίαν διαβάζουν δεκάδες κινηματογραφιστές, πως ναι μεν το εξάρτημα αυτό είναι κορυφαίο σε ποιότητα, αλλά τον ανησυχεί (και δεν το εμπιστεύεται) το πολύ λεπτό καλώδιο, το οποίο μάλλον θα κόβεται εύκολα.
Ο κατασκευαστής, ο οποίος είναι παρεμπιπτόντως και ο κορυφαίος σε αυτό το είδος παγκοσμίως, σε κάθε σημείο της συσκευασίας, αλλά ΚΑΙ επάνω στο καλώδιο με ειδική πορτοκαλί σήμανση, τονίζει πως το εξωτερικό περίβλημα είναι κατασκευασμένο από Kevlar και μπορεί να προκαλέσει πληγές ή και στραγγαλισμό εάν τυλιχθεί γύρω από κάποιο μέλος του σώματος ή προφανώς γύρω από το λαιμό. Διότι εάν δεν το γνωρίζετε το Kevlar είναι πέντε (5) φορές ισχυρότερο από τον χάλυβα! Ως εκ τούτου το λεπτό αυτό καλώδιο πρακτικά δεν… κόβεται!
Αντίστοιχες ανοησίες διαβάζω καθημερινά σε διάφορες σελίδες και κυρίως σε σχόλια σχετικά με τον COVID-19 και τον τρόπο αντιμετώπισής του. Άνθρωποι χωρίς καμία απολύτως μόρφωση αξιολογούν και κρίνουν με τη βεβαιότητα σοφού, εκατομμύρια άλλους, οι οποίοι αφιέρωσαν τις ζωές τους για το καλό της ανθρωπότητας και της επιστήμης.
Και παρεμπιπτόντως και εφ΄ όσον αναφέρθηκα σε αυτό το υλικό, μία επιστήμων εξ΄ αυτών ήταν και η εφευρέτης του Kevlar Στέφανι Κουόλεκ, Αμερικανίδα χημικός, Πολωνικής καταγωγής, η οποία έχοντας χάσει από δέκα ετών τον πατέρα της και χωρίς καθόλου οικονομικά μέσα κατάφερε να γίνει μία από τις σημαντικότερες χημικούς της εποχής μας.
Το ενδιαφέρον της για τις φυσικές επιστήμες και τα υλικά αυτά προήλθε από τη μητέρα της, η οποία εργαζόταν ως… μοδίστρα! (Μη ξεχνάτε τις ίνες κι τις κλωστές και πόση σχέση έχουν με το Kevlar).
Και έχουμε λοιπόν την κόρη μίας ράφτρας (για να το γράψω σκοπίμως επί το λαϊκότερον), ορφανή από τα δέκα της από πατέρα, η οποία αναγκαστικά ανέλαβε εργασία στη χημική βιομηχανία DuPont την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου για να ζήσει (σε ανδρική θέση λόγω έλλειψης εξ΄ αιτίας των στρατευσίμων) με σκοπό και όνειρο να σπουδάσει ιατρός και τελικά εφηύρε το Kevlar!
Και ένα βήμα παραπέρα: η ίδια ποτέ δεν ωφελήθηκε οικονομικά από την εφεύρεση της, ούτε και το επεδίωξε, διότι, όπως η ίδια αναφέρει σε συνέντευξη της στο Science History Institute: “Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι σπουδαιότερο από το να σώζεις τη ζωή κάποιου για να σου φέρει ικανοποίηση και ευτυχία”!
(Το Kevlar χρησιμοποιείται σε πλήθος εφαρμογών, μεταξύ αυτών στην κατασκευή αλεξίσφαιρων γιλέκων και ελαστικών).
Ακούτε λοιπόν και δίνετε βάση στα λόγια ανθρώπων, οι οποίοι με συνειδητή (το τονίζω αυτό) απόφαση γράφουν ουσιαστικά πώς να τυλίξετε το λεπτό αυτό καλώδιο γύρω από το λαιμό σας ενώ συγχρόνως οι ίδιοι θα ξεπουλούσαν και τη μάνα τους για τα χρήματα (συνήθως ο συνδυασμός αυτός είναι δεδομένος).
Την Κουόλεκ όμως ποιός τη γνωρίζει;