Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Το Κουρδιστό Αυτοκίνητο

Πριν από λίγες ημέρες ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. απέσυρε την χώρα του από την Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Δέχθηκε σωρεία σφοδρών επικρίσεων. Σήμερα η γνωστή και δυναμική συνδικαλιστική οργάνωση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με ανακοίνωσή της υποστηρίζει την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου. Μάλιστα θεωρεί πως η ιδέα της κλιματικής αλλαγής είναι κατασκεύασμα επιχειρηματικών συμφερόντων.

Φαινομενικά μία αντίφαση και μία περίεργη συμμαχία.

Ελπίζω να μην εκπλαγείτε αλλά προσωπικά υποστηρίζω πλήρως και τις δύο προηγούμενες κινήσεις. Πολύ ορθώς ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. έπραξε και μάλιστα, όπως έχω διαπιστώσει πάμπολλες φορές οι δηλώσεις του διαστρεβλώθηκαν πλήρως. Ανεξαρτήτως εάν κάποιος συμφωνεί μαζί του στην είδηση και τα γεγονότα δεν έχει κανένα δικαίωμα επέμβασης.

Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ επίσης μπορεί και αυτή να κατηγορηθεί ότι εμπρός στο ίδιον όφελος της λειτουργίας δηλαδή των μονάδων υποστηρίζει κάτι, το οποίο αντίκειται στο παγκόσμιο κοινό αίσθημα. Δεν νομίζω.

Τώρα βεβαίως σας έδωσα μία αφορμή για να με κατηγορήσετε ενδεχομένως ως άνθρωπο χωρίς οικολογικές ευαισθησίες ή ακόμα χειρότερα ως στυγνό εκπρόσωπο καπιταλιστικών συμφερόντων! Χημικά και αστειεύομαι!

Όποιος διαβάζει ιστορία και κυρίως εφημερίδες από το παρελθόν (και εννοώ από το 1800) θα διαπιστώσει πως κατά καιρούς εμφανίζεται κάποιο “κίνημα”, το οποίο βρίσκει ανταπόκριση σε μεγάλη μερίδα πολιτών, οι οποίοι το υποστηρίζουν με φοβερό πάθος.

Ένα από αυτά είναι το ζήτημα των “προσωπικών δεδομένων” για τα οποία είναι πιθανόν να καταλήξει κάποιος με μία καταδίκη επειδή έστειλε ένα e-mail χωρίς προηγουμένως να ερωτήσει τον παραλήπτη! Χαριτολογώντας το γράφω, αλλά είναι τόσο αστείο να ακούω περί προστασίας προσωπικών δεδομένων την στιγμή, όπου θα μπορούσε κάποιος να σας περιγράψει και να σας στείλει τρισδιάστατες φωτογραφίες για το μέγεθος και την οργανική σύσταση του νυχιού του μικρού δάχτυλου του ποδιού σας (και το είδος των μικροβίων, τα οποία κατοικούν εκεί).

Να μην αναφερθώ στα περί πετρελαίου ή περί καπνίσματος και να περιοριστώ στο οικολογικό κίνημα και στην συνεπαγόμενη κλιματική αλλαγή. Όλα αυτά τα κινήματα εμφανίζονται (θεωρητικά) ξαφνικά και διαχέονται παγκοσμίως. Πάντοτε έχουν ως πυλώνα βάσης μία σπουδαία αξία: της προσωπικής ελευθερίας, της αγάπης προς την φύση, στα δικαιώματα των ζώων και ουκ έστιν τέλος. Όχι όμως και ιδιαίτερη ευαισθησία στον ίδιο τον άνθρωπο.

Σχεδόν όλα όμως είναι απάτες παγκοσμίου εμβέλειας. Γεννώνται μέσα σε κάποιους οργανισμούς (think tanks) με δεσμούς στα Πανεπιστήμια, τις βιομηχανίες και την Κυβέρνηση (όχι όμως πάντα το τελευταίο) –να σας στείλω ονόματα και διευθύνσεις και τις τάσεις, οι οποίες θα εμφανισθούν τα επόμενα 10-20 χρόνια, αυτό όμως με κάποια… χρέωση! Καθορίζουν πολύ συγκεκριμένους και ξεκάθαρους στόχους. Επίσης παρέχουν λόγο ύπαρξης και μισθοδοσίας σε χιλιάδες ή εκατομμύρια ανθρώπους.

Το οικολογικό κίνημα και το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής είναι μία κλασσική απάτη. Τονίζω πως δεν αμφιβάλλω για τα αγνά κίνητρα και προθέσεις πολλών οπαδών του, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έχουν και δίκιο.

Όλα αυτά τα κινήματα βασίζονται σε μία συγκεκριμένη αρχή: εστιάζουν σε ένα στιγμιότυπο της ανθρωπότητας και το κορνιζάρουν. Είναι σαν να επιβάλουν στο πολύ έξυπνο ζωάκι το γουρούνι την καθαριότητα και το να μην κυλιέται στην λάσπη. Ενώ είναι γνωστό πως αυτή είναι η φύση του άκακου γουρουνιού λόγω των παρασίτων του δέρματος του.

Αυτό το έγραψα, διότι το σκεπτικό πίσω από όλες αυτές τις τάσεις είναι η σκόπιμη περικοπή κάποιας στοχευμένης πραγματικότητας χωρίς να εξετάζουν το όλον. Και ιδού πόσο ωραία στήνεται η ωραία παγίδα.

Η Γη και η ανθρωπότητα όμως αποτελούν ένα πλήρες και ομοιογενές σύνολο με εξαιρετική διαδραστικότητα. Τα ορυκτά καύσιμα, η ραδιενέργεια για να αναφέρω δύο δεν αποτελούν κάτι ξένο από την Γη και τον άνθρωπο. Είτε προϋπήρχαν είτε ανακαλύφθηκαν αποδεικνύουν με την ύπαρξη τους την θέση τους στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Ακόμα και οι φοβερές ασθένειες, τις οποίες πολεμά η ανθρωπότητα (για τον άνθρωπο όχι για τα μικρόβια) είναι κομμάτι της, όπως και οι σεισμοί και τα ηφαίστεια και κάποτε οι δεινόσαυροι. Σκεφτείτε πριν από 100 εκ. χρόνια το κίνημα για την διάσωση τους, ως προστατευόμενου είδους!

Παρακαλώ τονίζω να προσέξετε το σκεπτικό μου και να μην το απορρίψετε –εάν διαφωνείτε- χωρίς να κατανοήσετε πλήρως το πνεύμα μου.

Τέλος ο τίτλος αφορά το πραγματικά “οικολογικό” αυτοκίνητο του μέλλοντος. Ούτε βιοκαύσιμα, τα οποία οδήγησαν εκατομμύρια καλλιεργητές στην πείνα, ούτε μπαταρίες με μηδενική εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα αλλά ανυπολόγιστη πραγματική καταστροφή από τον τρόπο κατασκευής τους και μελλοντικής αποθήκευσης τους.

Ενώ το κουρδιστό αυτοκίνητο το κουρδίζετε βελτιώνοντας και την φυσική σας κατάσταση.

Σημ. 1: Ένα πολύ ενδιαφέρον παράδειγμα των προηγουμένων (από τα κυριολεκτικά πάμπολλα) αποτελεί το διαστημικό πρόγραμμα των Η.Π.Α. Την δεκαετία του 1950 οι εμφανίσεις ιπτάμενων δίσκων ήταν καθημερινότητα. Η ύπαρξη των εξωγήινων ή όχι κυρίαρχο θέμα τηλεοπτικών σειρών και εφημερίδων. Πως άλλωστε θα μπορούσαν να πειστούν εκατοντάδες εκατομμύρια να εργάζονται για αυτό και τους τεράστιους πόρους, οι οποίοι απαιτούνταν;

Σημ. 2: Και η σημερινή “κρίση” χμ…

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)