Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Το Καπάκι της Καφετιέρας

Έχω μία καφετιέρα. Είναι και επώνυμη. Αλλά η καφετιέρα αποτελείται από δύο μέρη. Το σταθερό, όπου εισαγάγουμε το νερό με τον καφέ και την κανάτα. Και ενώ το σταθερό τμήμα δεν δημιουργεί προβλήματα, ίσως μετά από κάποιο διάστημα χρήσης να χρειάζεται ένα διαλυτικό υγρό για τα άλατα, η κανάτα αντιθέτως έχει ένα ζήτημα: σπάει! Και όταν σπάσει η κανάτα δεν πίνεις καφέ!

Προφανώς πηγαίνεις να αγοράσεις μία καινούργια. Αλλά εκεί έρχεσαι αντιμέτωπος με το δίλημμα. Η γνήσια κοστίζει σχεδόν τα διπλάσια από μία ιμιτασιόν (απομίμηση).  Και τι κάνεις; Αφού σου φαίνονται ίδιες αγοράζεις την ιμιτασιόν. Ποια η διαφορά;

Όταν το έκανα αυτό την πρώτη φορά η δεύτερη (ιμιτασιόν) είχε δύο ζητήματα:

Α. Ο καφές δεν χυνόταν τόσο απαλά όσο από την αυθεντική (δηλαδή έρεε κάπως στο δοχείο), κάτι όμως, το οποίο συνηθίζεις και προσέχεις σχεδόν αμέσως από τις πρώτες χρήσεις και

Β. Μετά από πολύ σύντομο διάστημα έσπαζαν κάποια μικρά πλαϊνά στηρίγματα του καπακιού του δοχείου με αποτέλεσμα αυτό να φεύγει από μόνο του, ειδικά όταν ήθελες να το ξεπλύνεις.

Εντάξει σκέφτεσαι, γλίτωσα σχεδόν τα μισά χρήματα, αλλά έλα ντε που αυτό με το καπάκι είναι ιδιαίτερα εκνευριστικό. Και δεν το συνηθίζεις. Και κάποια ωραία πρωία, απρόσεκτος ων, σπας και την ιμιτασιόν κανάτα. Και ξαναπηγαίνεις στο κατάστημα ανταλλακτικών και πάλι ευρίσκεσαι στο ίδιο δίλημμα, αλλά και πάλι ενδίδεις και  αγοράζεις την απομίμηση. Ελπίζεις πως δεν θα συμβεί πάλι και ότι οφείλεται σε λάθος δικό σου λόγω κακής χρήσης. Αμ δε! Και πάλι τα στηρίγματα σπάνε (ειδικά το ένα από τα δύο) και πάλι η ίδια κατάσταση, μέχρις ότου σπάσει και αυτή.

Την τρίτη φορά πηγαίνεις στο κατάστημα και επειδή δεν έχεις χρήματα αναγκάζεσαι να αγοράσεις την ίδια. Και ξανά και ξανά και ξανά…

Η κανάτα γνήσια ή απομίμηση μπορεί να σπάσει οποιαδήποτε στιγμή. Αυτό δεν έχει να κάνει με την κανάτα αλλά με την στιγμιαία σου απροσεξία. Το ελαττωματικό στήριγμα στο καπάκι έχει να κάνει μόνο με την καντάτα ανεξάρτητα από εσένα. Και συνεχίζεις να επιμένεις στην ιμιτασιόν αν και πίνεις τον καφέ σου το ίδιο, όπως θα τον έπινες σε οποιαδήποτε κανάτα.

Αλλά σου τη δίνει! Σου τη δίνει αυτή η μικρή λεπτομέρεια, η οποία τελικά αποδεικνύεται πως δεν είναι τόσο λεπτομέρεια. Είναι το σημείο εκνευρισμού σου κάθε φορά που θέλεις να πιεις έναν καλό καφέ να χαλαρώσεις. Και πάλι και πάλι…

Μόλις σας περιέγραψα το σύνηθες λάθος της ζωής μας.

Επιμένουμε να διατηρούμε και να επιλέγουμε μία απομίμηση της πραγματικότητας επειδή νομίζουμε πως αυτή η μικρή λεπτομέρεια – διαφορά δεν θα είναι ενοχλητική. Κι όμως τελικά είναι   α κ ρ ι β ώ ς   αυτή μικρή λεπτομέρεια, η οποία μας ενοχλεί όσο τίποτα άλλο. Αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποστούμε ένα επιπλέον κόστος, διότι γνωρίζουμε πως γνήσια ή απομίμηση η κανάτα κινδυνεύει να σπάσει το ίδιο.

Λάθος!

Η γνήσια σπάει πολύ δυσκολότερα. Όχι γιατί το γυαλί της είναι καλύτερο. Ίσως και να είναι αλλά δεν έχει τόση σημασία. Επειδή είναι γνήσια και ακριβότερη την προσέχουμε πολύ περισσότερο! Το επιπλέον κόστος απόκτησης της μας πόνεσε και δεν θέλουμε να το υποστούμε δεύτερη ή τρίτη φορά. Και ο καφές χύνεται ομαλότερα στο φλιτζάνι μας και το καπάκι είναι πάντα σωστά στη θέση του και εφαρμόζει και τέλει στην καφετιέρα μας.

Η καφετιέρα είσαι εσύ. Μπορεί να στενεύουν οι σωληνώσεις από τα άλατα (οι καθημερινές φροντίδες) αλλά η ικανότητα παραγωγής καφέ είναι η ίδια, λίγο πιο γρήγορα ή λίγο πιο αργά. Η κανάτα όμως είναι οι επιλογές σου. Και αυτή η τσιγκουνιά στην επιλογή μας, μας δημιουργεί τις περισσότερες ενοχλήσεις.

Δοκίμασε μία φορά να επιλέξεις αυτό, το οποίο  Ε Σ Υ   θέλεις (η διαφορά στο κόστος δεν είναι τόσο τρομακτική όσο νομίζεις) και θα δεις τη ζωή σου να βελτιώνεται τα μέγιστα. Όχι ότι από καφέ φίλτρου θα παράγεις κάτι άλλο. Τον ίδιο καφέ θα πίνεις, αλλά αυτό, το οποίο θα κάνεις θα είναι πολύ απολαυστικότερο και ομαλό.

Η διαφορά είναι στο καπάκι. Αγόρασε τη γνήσια κανάτα!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)