Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Το Θεσσαλικόν Άγος

Ας σκεφτούμε ολίγον ως Αρχαίοι Έλληνες. Υποθέτω πως έχετε ακούσει ή θυμόσαστε από την εκπαίδευσή σας το Κυλώνειον άγος. Επρόκειτο για μία σειρά θεομηνιών, οι οποίες έπληξαν την Αρχαία Αθήνα λόγω ενός φοβερού ανομήματος: τη σφαγή των οπαδών του Κύλωνα, οι οποίοι είχαν προσφύγει ικέτες μέσα στο ναό της θεάς Αθηνάς.

Δεν θα γράψω περισσότερα, διαβάστε τα στα βιβλία της ιστορίας.

Εάν επαναλαμβάνω σκεπτόμασταν ως Αρχαίοι Έλληνες θα κατανοούσαμε πως όλα αυτά προέρχονταν από την “ύβριν” της κοινωνίας έναντι αξιών και αρχών. Δεν θα κατηγορούσαμε ούτε τους θεούς για την υποτιθέμενη οργή τους, ούτε τη φύση για εκδικητικότητα. Θα σκεπτόμασταν απλώς πως ΕΜΕΙΣ διαπράξαμε ένα έγκλημα ως κοινωνία και θα έπρεπε ΕΜΕΙΣ να διορθωθούμε, ώστε να πάψουν όλα τα προηγούμενα.

Διότι μία κοινωνία με ήθος και αρχές ακόμα και τις φυσικές καταστροφές αντιμετωπίζει πολύ καλύτερα και δεν ψάχνει “ενόχους” έξω από αυτήν.

Ύβρεις αποτελούν οι ολοκληρωτικές ιδεολογίες, συνωμοσιολογίες και άλλες αθλιότητες στα Ελληνικά εδάφη, ύβρεις μία αλητεία και απληστία εις βάρος των μισών Ελλήνων κατεστραμμένων από μία κρίση, ύβρεις για την απάνθρωπη συμπεριφορά προς συνανθρώπους μας, ύβρεις, ύβρεις, ύβρεις…

Εξοργίστηκε ΚΑΙ η φύση από το μίσος. Και “γενναιόδωρα” προσφέρει μοναδικές καταστροφές. Εάν η πλημμύρα στη Θεσσαλία είναι η μία στα 400 ή 1000 χρόνια είναι γιατί η Ελληνική κοινωνία έφτασε στο χειρότερο σημείο της των τελευταίων 400 ετών (Δεν κινδυνολογώ, διαπιστώνω).

Μεταφυσικό; Παράλογο; Ανόητο;

Δείτε γύρω σας και αποφασίστε. Εάν πάλι σκεφτείτε και κατηγορήσετε άλλους συνεχίζετε να διαπράττετε ανόμημα. Διότι όταν οι Αθηναίοι κατηγόρησαν τους Αλκμεωνίδες ως υπεύθυνους για το άγος και τους εξόρισαν και μέχρι και για τους νεκρούς τους αποφάσισαν την εκταφή και να τους θάψουν έξω από την πόλη, το άγος και πάλι παρέμεινε και μάλιστα σε πολύ χειρότερο βαθμό! Το μίσος βλέπετε δεν διαγράφεται με περισσότερο μίσος!

Το Κυλώνειο άγος εξαλείφθηκε όταν εκλήθη ο σοφός μάντις Επιμενίδης από την Φαιστό, ορίζοντας τον τρόπο εξαγνισμού της πόλης. Και το επέτυχε!

Και μία πολύ σημαντική λεπτομέρεια:

Οι Αρχαίοι Αθηναίοι και πάλι –με τον τρόπο τους- δεν κατάλαβαν. Θέλησαν να δωρίσουν υλικά πλούτη και αμοιβές στον Επιμενίδη για τα όσα τους προσέφερε. Ο Επιμενίδης όμως δεν ήταν τυχαία σοφός… Αρκέστηκε μόνον σε έναν κλάδο ελαίας.

Σημ.: Δυστυχώς η Θεσσαλία και οι Θεσσαλοί θυσιάστηκαν για αυτό το μήνυμα… (προς ώρας)

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)