Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Το Διεθνές Ξελίγωμα

Βέβαια η έκφραση δεν είναι κα ιδιαιτέρως “επιστημονική”, αλλά θεωρώ πως εκφράζει καλύτερα την τάση, η οποία επικρατεί και διεθνώς αλλά και στις ανθρώπινες σχέσεις. Το “ξελίγωμα” θα μπορούσε πιο κομψά να θεωρηθεί ως “εξώθηση πέραν των ορίων”.

Αναλογιστείτε ολίγον. Η γενική τάση είναι να απαιτούν περισσότερο από τα όρια. Στις διεθνείς σχέσεις όχι μόνον το βλέπουμε αλλά και το βιώνουμε. Στην οικονομική συμπεριφορά αντιστοίχως. Σε προσωπικό επίπεδο παρομοίως. Όλοι πιέζουν πέραν των ορίων. Και εδώ υπεισέρχεται η… “αντοχή υλικών”. Όταν λυγίζετε ένα σύρμα ελαφρά, αυτό επανέρχεται στην προηγούμενή του θέση. Όταν το λυγίζουμε περισσότερο δεν επανέρχεται ακριβώς εκεί, όπου ήταν. Και όταν το παρακάνετε τότε αυτό συνεχίζει από μόνο του να διαρρέει έως ότου σπάσει.

Ε, λοιπόν το τελευταίο είναι ο κανόνας.

Προσέξτε τώρα το λεπτό σημείο. Η τακτική του ξελιγώματος είναι όπως το “πρώτα σε πυροβολούν και κατόπιν σε ερωτούν”.  Η βασική όμως παραδοχή είναι πως μετά τον πυροβολισμό θα… υπάρχεις! Αυτή είναι όντως μία παρακινδυνευμένη παραδοχή. Διότι μπορεί να έχεις σκοτωθεί, να έχεις τραυματιστεί ή και να έχεις διαφύγει, εάν αστοχήσουν. Η σφαίρα όμως δεν επανέρχεται στη θαλάμη, όπως και οι λέξεις. Και ανεξαρτήτως αποτελέσματος είναι ένα μη αναστρέψιμο δεδομένο.

Τότε καμία συνθήκη δεν ισχύει, όπως ίσχυε προηγουμένως. Αυτό είναι το “ξελίγωμα”. Και υπ΄ όψιν το ξελίγωμα έχει διαφορετικά κίνητρα, καμιά φορά και πολύ θετικά. Ακόμα και η πολύ αγάπη… ξελιγώνει!

Παραδείγματα… ξελιγώματος

Διεθνή ξελιγώματα:
Πρώτα εισβάλλεις και κατόπιν συζητάς.
Πρώτα δέχεσαι εισβολή και κατόπιν σκέφτεσαι πού το παρατράβηξες.

Οικονομικά-εργασιακά ξελιγώματα:
Οι αφόρητες πιέσεις των πιστωτών.
Οι πιέσεις για υψηλότερες αποδόσεις όταν το περιβάλλον είναι δεδομένα μαύρο χάλι.
Οι πιέσεις για υπερκέρδη.
Απαιτήσεις-απαιτήσεις-απαιτήσεις.

Προσωπικά ξελιγώματα:
Πιέζω κι άλλο κι άλλο κι άλλο…
Συρρίκνωση της προσωπικότητάς σου κι άλλο κι άλλο κι άλλο.

Υπάρχει θεραπεία;

Όχι! Τότε πλέον είσαι ένας… ξελιγωμένος, άρα ανυπάκουος στους κανόνες και τις συμβάσεις, αλλά και περισσότερο τολμηρός (ισχύει από κράτη έως ανθρώπους). Δεν είναι πάντα αρνητικό… Οι ωθήσεις σημαίνουν και βήματα εμπρός…

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)