Ίσως δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή σας πως η Γείτων σύντομα (κατά τον Μάϊο του 2021) θα αποκτήσει και το δικό της αεροπλανοφόρο. Προφανώς θα είναι το μεγαλύτερο πολεμικό της πλοίο με ικανότητα μεταφοράς 12-16 αεροσκαφών (αναλόγως τύπου) καθώς και των αναμενομένων F-35. Δεν είμαι φυσικά στρατιωτικός, ώστε να γνωρίζω περισσότερα, συνεπώς εξετάζω το θέμα καθαρά από πολιτικής και… προφητικής απόψεως.
Πρέπει να τονίσω πως δεν πρόκειται για μία σημερινή κίνηση (δεν υπήρχε στην αγορά αεροπλανοφόρο προς απόσυρση-πώληση, ώστε να αποκτηθεί) αλλά είναι ένα σχέδιο, το οποίο υλοποιείται ήδη από το 2015. Άρα να μη συσχετισθεί με την κατάσταση στο Αιγαίο, όπως διαμορφώνεται.
Εάν δεν κάνω λάθος υπήρχε η σκέψη απόκτησης ή ναυπήγησης αεροπλανοφόρου ΚΑΙ από την Ελληνική πλευρά κατά το παρελθόν. Ωστόσο όταν η χώρα σου έχει νησιά όπως η Λήμνος (υπηρέτησα εκεί μεγάλο διάστημα της θητείας μου) δεν νομίζω πως χρειάζεσαι ΚΑΙ άλλο αεροπλανοφόρο! Διότι η Λήμνος στην ουσία είναι ένα αεροπλανοφόρο, το οποίο επιπλέον είναι ΚΑΙ αβύθιστο.
Τα αεροπλανοφόρα είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας όπλα, αλλά… επιπλέουν και συνεπώς… βυθίζονται. Το βασικό τους ζήτημα-πρόβλημα είναι η προστασία τους για αυτόν ακριβώς το λόγο απαιτούν τεράστιο αριθμό βοηθητικών δυνάμεων, διότι πιθανή απώλειά τους είναι κάτι πολύ περισσότερο από την απώλεια ενός οποιουδήποτε άλλου πλοίου.
Η Γείτων είναι προφανές ωστόσο (και δεν το κρύβει) πως σκοπεύει να ασκήσει πολιτική κανονιοφόρων σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Στο Αιγαίο είναι ανώφελο, διότι το Αιγαίο είναι μία περίκλειστη θάλασσα με άπειρα νησιά και νησάκια. Ενδεχομένως όμως να σταλεί με την ανάλογη συνοδεία στο Ιόνιο και να δοκιμάσει τις Ελληνικές αντοχές των… 12 μιλίων. Εκεί τα πράγματα περιπλέκονται, διότι θα πρέπει να διαθέσουμε δυνάμεις και σε μία θάλασσα, η οποία δεν απειλείτο έως τώρα. Σκεφτείτε να πίνετε το τσάι σας στη Ζαχάρω (κατά το τσάι στη Σαχάρα) και στο βάθος να διακρίνεις τη σιλουέτα ενός Τουρκικού… αεροπλανοφόρου! Χμ…
Φυσικά το αεροπλανοφόρο μπορεί να κινηθεί και προς πολλές άλλες κατευθύνσεις, όπως στην Κύπρο, τη Λιβύη, την Αίγυπτο και το Ισραήλ ή και την Κριμαία, όπου μπορεί να ασκήσει πιέσεις. Αλλά μη ξεχνάτε πως έχει ανάγκη και το ίδιο σημαντικών δυνάμεων και πλοίων συνοδείας.
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο προσθέτει ένα νέο δεδομένο. Η Τουρκία δεν επιδιώκει πολεμική εμπλοκή, αλλά αρέσκεται στα πολεμικά παίγνια, τα οποία εγγενώς εμπεριέχουν και φυτίλια. Ως εκ τούτου το φετινό καλοκαίρι θα είναι ένα διαφορετικό καλοκαίρι και θα πρέπει η Ελληνική πλευρά να σκεφτεί σοβαρά και να προετοιμάζει και άλλα σενάρια.
Ανάλυση είναι, δεν είναι προφητεία, αλλά καλό είναι να εκληφθεί ως τη δεύτερη εκδοχή.
Ο Προφήτης Teucris προφήτευσε
(Προφητεία #64 της 03-04-2021)