Το ερώτημα τίθεται λάθος. Τίποτα δε συμβαίνει με το Twitter ή με τα άλλα κοινωνικά δίκτυα (και εννοώ τις πλατφόρμες). Η λέξη κλειδί εδώ είναι το… spam! Μόλις η ανθρωπότητα επιτυγχάνει μία κατάκτηση και μπορεί να διαδοθεί και να γίνει κτήμα πολλών ανθρώπων αυτή μετατρέπεται σε ένα θεωρητικό “σπαμ”.
Τα e-mails ξεκίνησαν να διευκολύνουν την επικοινωνία και κατάντησαν μάστιγα, έως ότου άρχισαν κάπως να ισχύουν περιορισμοί.
Όταν η ηλεκτρονική τυπογραφία ευνόησε την έκδοση των βιβλίων γεμίσαμε τίτλους, οι οποίοι είναι απλά… τίτλοι.
Όταν η Canon με την 5D από σύμπτωση το 2008 παρέδωσε στους κινηματογραφιστές ένα πολύ προσιτό εργαλείο για να υλοποιήσουν οπτικό έργο γέμισε ο τόπος από άχρηστο υλικό κάθε είδους.
Το Facebook μετέτρεψε σε δημοσιογράφο και αναλυτή τον κάθε έναν μας. Τεράστια η εξέλιξη στην ανταλλαγή απόψεων και πρόσβασης σε έναν δύσκολο χώρο και σπουδαίο επίτευγμα. Αλλά ταυτοχρόνως γέμισε ο τόπος ανοησίες, διαφημίσεις και κάθε είδους διαστροφή κάθε παρανοϊκού. Ένα χάος σκουπιδιών από τα οποία δεν μπορείς να επιλέξεις το ποιοτικό, διότι απλούστατα δεν το… βρίσκεις!
Στο τέλος το πρόβλημα είναι πως δεν διαβάζεις ή δεν βλέπεις τίποτα! Και το χειρότερο είναι πως ενώ γράφονται θαυμάσια βιβλία, γυρίζονται εξαιρετικές ταινίες και ντοκιμαντέρ, στο τέλος αυτά την πληρώνουν, διότι δεν είναι παρά σταγόνα στον ωκεανό της πλημμυρίδας των σπαμ.
Το αντίστοιχο ισχύει για το Twitter και για το YouTube.
Αλλά σπαμ είναι και οι αρχηγοί κρατών. Κάποτε το προνόμιο αυτό το είχαν μόνο γαλαζοαίματοι. Κατόπιν κοινοί… αίματοι! Το να αναλάβεις τη διαχείριση ενός κράτους αποτελεί πλέον είτε μία κερδοφόρα επαγγελματική καριέρα για μετέπειτα συγγραφικά δικαιώματα απομνημονευμάτων και διαλέξεων είτε μία έκφραση άκρατης εγωπάθειας. Περίπου όπως ένας CEO της General Motors.
Όταν λοιπόν δύο… σπαμ συγκρούονται, το σπαμ γίνεται μπαμ! Και στην περίπτωση του Twitter έχουμε ακριβώς αυτήν την εκδοχή. Απλά έτυχε στα τρισεκατομμύρια σπαμ το ένα συμβαίνει να είναι πολύ ισχυρό. Και με την εξουσία, την οποίαν του έχουν προσδώσει σπαμ ψηφοφόροι μπορεί να επιβάλλει τη θέληση του.
Αργά ή γρήγορα αυτό θα συνέβαινε. Όπως συμβαίνει μέχρις ότου “ξεφύγει” κάποια ανάρτηση στο Facebook ή κάποιο video στο YouTube.
Όπως ο COVID-19 επηρέασε και επηρεάζει τον τρόπο κοινωνικής μας διεπαφής κάπως αντίστοιχα ένας Social Media Virus θα τροποποιήσει τις λειτουργίες των μέσων, όπως τις γνωρίζουμε.
Οι μεταβολές δεν είναι τυχαίο πως συμβαίνουν όλες μαζί, διότι ακριβώς αλληλοεπιδρούν και ισχύει η αλυσιδωτή αντίδραση. Μείνετε… συντονισμένοι στις οθόνες σας. Έχουμε πολλά επεισόδια ακόμα “Τόλμης και Αγυρτείας”!
Σημ. Κάτι σαν πρόβλεψη ή παρατήρηση. Θυμηθείτε (τρόπος του λέγειν) την ανακάλυψη του ραδιοφώνου και κατόπιν της τηλεόρασης. Σπουδαίο να μπορείς να επικοινωνήσεις με τόσους πολλούς και πολλοί να μπορούν να κάνουν το ίδιο. Και τι συνέβη τελικά; Κατέληξε στο να πληρώνει κάποιος πάρα πολλά για μία άδεια να μεταδίδει αθλιότητες και σπαμ εκπομπές για να επιβάλλει τη θέληση των αρχι-σπαμ. Ίσως μία πιθανή εξέλιξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης… Ίσως ή κάπως παραλλαγμένη.