Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Τι Συμβαίνει με τις Υπεράκτιες Εταιρείες (Offshore)

Και ξαφνικά όλες οι “έντιμες” Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μετά βδελυγμίας διαπιστώνουν για πολλοστή φορά το άθλιο παιγνίδι φοροδιαφυγής κολοσσών, αλλά και πολιτικών προσώπων ακόμα και της Βασίλισσας της Αγγλίας!

Οι δε πολίτες του Ευρωπαϊκού παραδείσου πίπτουν εκ των νεφών (πέφτουν από τα σύννεφα) διότι οι άλλοι (φορολογικοί) παράδεισοι τους κλέπτουν πολύτιμους πόρους, οι οποίοι θα εχρησιμοποιούντο για νοσοκομεία, πανεπιστήμια, εκτροφεία μυγών καθώς και πράσινων αλόγων!

Οι περισπούδαστοι υπουργοί σπεύδουν πάραυτα να δηλώσουν πως δεν είναι ανεκτό πλέον αυτό!

Επιτέλους να φορολογηθούν όλοι αυτοί οι ξεδιάντροποι (τα βαμπίρ της οικονομίας)!
Φοβερό! Αισθάνομαι απερίγραπτο ρίγος!

Είναι όμως έτσι ή κάπως αλλιώς και τελικά τι σημαίνουν όλα αυτά;

Όπως ίσως θα παρατηρήσετε στην τρέχουσα αρθρογραφία ναι μεν αναφέρονται στις πρακτικές των υπεράκτιων επιχειρήσεων, σπεύδουν όμως να διευκρινίσουν πως δεν είναι κατ΄ανάγκη και παράνομες αυτές οι πρακτικές. Αλλά οι εντυπώσεις όμως δημιουργούνται!

Ωστόσο ΚΑΙ αυτό είναι άλλη μία καλοστημένη παγίδα για τα “κορόιδα”, τα οποία όπως πάντα θα χρησιμοποιηθούν εναντίον του εαυτού τους, προς όφελος φυσικά των κυβερνήσεων..

Διότι ίσως δεν σας περνά καν από το μυαλό αλλά το ζήτημα δεν αφορά ούτε στο ελάχιστο την φορολογία. Οι υπεράκτιες εταιρείες υφίστανται εδώ και δεκαετίες και έχουν και λογική ύπαρξης. Οι όποιες παράνομες πρακτικές τους είναι με ακρίβεια γνωστές και μην έχετε καμία αμφιβολία για αυτό.

Δεν θα επεκταθώ περισσότερο στο θέμα της ανάλυσης των εταιριών αυτής της μορφής, διότι δεν είναι αυτός ο στόχος του άρθρου. Το ζήτημα είναι ποιος είναι ο πραγματικός στόχος.

Το πρόβλημα είναι η ελεύθερη διακίνηση ιδεών και ο έλεγχος των λεγόμενων πνευματικών δικαιωμάτων (αλλά όχι όπως τα εννοούμε με την κοινή ορολογία).

Η Google και το Facebook αποτελούν άυλες επιχειρήσεις. Το προϊόν τους γεννήθηκε στο μυαλό κάποιων ευφυέστατων ανθρώπων και το μυαλό δεν έχει γεωγραφική επικράτεια. Δεν μπορείς να φορολογήσεις ιδέες και πνεύμα, ουσιαστικά δεν μπορείς ούτε να τα ελέγξεις πόσω μάλλον να τα συλλάβεις! Η κλοπή της φορολογίας (και των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά τα έχω γράψει στο παρελθόν αυτά) αφορά γεωγραφική δραστηριότητα.

Η μόνη σου δυνατότητα είναι να τα λογοκρίνεις, δηλαδή να τα απαγορεύσεις. Διότι αυτό το άρθρο δεν θα το διαβάζατε εσείς και άλλοι 15 χιλιάδες εάν δεν υπήρχε το Facebook. Ούτε θα μπορούσατε να εντοπίσετε εξαιρετικές πληροφορίες εάν δεν υπήρχε το Google. Ούτε να σχολιάζατε ελεύθερα χωρίς το Twitter. Ούτε θα είχατε πρόσβαση σε σπάνια βιβλία εάν δεν υπήρχε το Amazon. Και φυσικά η Apple σας στενοχωρεί πάρα πολύ διότι τα συστήματά της διαθέτουν κρυπτογράφηση μη δυνάμενη να “σπάσει” από τις Ευρωπαϊκές τουλάχιστον υπηρεσίες ασφαλείας. Και βέβαια όπου γράφω “εσείς” εννοώ τις κυβερνήσεις.

Προσέξτε! Επ’ ουδενί δεν υποστηρίζω κακές εργασιακές πρακτικές των προηγούμενων εταιριών, όσον αφορά τον τρόπο εσωτερικής λειτουργίας τους ή παραγωγής εάν υφίστανται.

Είχα γράψει πριν από λίγο καιρό για τις GAFA, όπου η προηγούμενη λέξη έχει δημιουργηθεί από τα αρχικά των τεσσάρων προηγουμένων εταιριών, Απουσιάζει το (Τ) Twitter, διότι είναι το αγαπημένο μέσον επικοινωνίας του νυν Προέδρου των Η.Π.Α. συνεπώς εδώ λίγη προσοχή δεν βλάπτει για την ώρα.

Αυτός είναι ο στόχος. Και οσονούπω θα έχει ενδιαφέρον να δούμε να απαγορεύονται στην “έντιμη” Ευρώπη.

Υπάρχουν περιοχές στον κόσμο, όπου συμβαίνει αυτό; Βεβαίως! Το Ιράν και δεν χρειάζεται να εξηγήσω τον λόγο και φυσικά η Βόρειος Κορέα, αλλά εκεί απαγορεύονται οι… άνθρωποι.

Σημ. 1: Απαιτείται συλλογική προσπάθεια, διότι τα μεγέθη είναι ασύλληπτα. Η Ελλάς με λιγότερα από 200 δις δολάρια ακαθάριστο εθνικό προϊόν, μάλλον θα δυσκολευτεί να αντιμετωπίσει την Apple με αντίστοιχο των 850 δις. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα και η Ελλάς εδώ απλώς ακολουθεί.

Σημ. 2: Γνωρίζετε την απέχθεια μου στις θεωρίες συνωμοσίας (άλλη μια ωραιότατη παγίδα για ακραία… ψυχολογικά φαινόμενα). Ούτε να διανοηθείτε κάτι ανάλογο στο άρθρο αυτό.

Σημ. 3: Ναι υπεράκτιες εταιρίες μπορεί να αποτελούν οχήματα παράνομων δραστηριοτήτων, από δωροδοκίες, έως νομιμοποίηση κερδών από πορνεία και εμπόριο ναρκωτικών και φυσικά και τρομοκρατών. Το πρόβλημα, όπως πάντα είναι ο άνθρωπος και όχι τα εργαλεία και πως αυτά χρησιμοποιούνται.

Σημ. 4: Και βεβαίως ως καλοί επιχειρηματίες – νταβατζήδες οι κυβερνήσεις (για τον εαυτό τους), εάν δεν μπορέσουν να επιτύχουν κάπου τουλάχιστον ας κερδίσουν. Είναι και αυτός ένας τρόπος και η φορολογία ο μοχλός εκβιασμού.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)