Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Τι Νόημα έχουν τα Εσωτερικά Σενάζ στα Πέτρινα Κτίρια;

Αυτό το ερώτημα μου τίθεται συχνά από πελάτες μου, οι οποίοι αναρωτιούνται τι νόημα έχουν τα κατακόρυφα και οριζόντια σενάζ σε ένα πέτρινο… Μήπως είναι …υπερβολή; Μήπως αντί να φτιάξω πέτρινο φτιάχνω ένα σπίτι από …οπλισμένο σκυρόδεμα (κοινώς μπετόν αρμέ) και δεν το έχω …καταλάβει;

-Όχι αγαπητοί μου αναγνώστες!

Όταν αγοράζετε ένα αυτοκίνητο του 2014 αναμένετε να διαθέτει ABS, αερόσακους, δισκόφρενα… Ακόμα και μία ακριβή Maserati του 1970 όμως δεν διαθέτει τα προηγούμενα… Τι σημαίνει αυτό; Πως δεν είναι καλύτερη από ένα σύγχρονο μικρό αυτοκίνητο;

Είναι άστοχο ερώτημα αυτό, διότι χάνουμε την ουσία, η οποία δεν έχει να συγκρίνει δύο τεχνολογίες διαφορετικών περιόδων. Ο πρώτος μου υπολογιστής το 1985 νομίζω είχε μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ από τους υπολογιστές, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν την δεκαετία του 60 στο πρόγραμμα … “Απόλλων”!

Τι λέτε; Μπορούσα να στείλω ανθρώπους στην Σελήνη;

Η ουσία του ερωτήματος είναι πως κατασκευάζουμε με τα σύγχρονα δεδομένα και φυσικά το κάθε αντικείμενο οφείλει να αντιπροσωπεύει την διαθέσιμη γνώση της εποχής του… (όχι πάντα καλύτερη από του παρελθόντος)…

Ένα πέτρινο σπίτι οφείλει κατά τη γνώμη μου να εμπερικλείει όλη την τεχνική εμπειρία της συμπεριφοράς των κατασκευών αυτού του τύπου, την οποία αποκτήσαμε από την ανταπόκρισή τους στους σεισμούς…

Είναι διαπιστωμένο πως τα σενάζ έπαιξαν (όπου υπήρχαν) σωτήριο ρόλο· και δεν αναφέρομαι κατ΄ ανάγκην σε σενάζ από τσιμέντο, αλλά σε αυτά τα ξυλοσέναζα, τα οποία κράτησαν κάτι απίστευτα ταλαίπωρες κατασκευές…

Ο λόγος είναι ο εξής:

Η πέτρα αντέχει τεράστια θλιπτικά (δηλαδή πίεσης) φορτία. Όχι όμως και εφελκυστικά (δηλαδή “τραβήγματα”). Κατά τη διάρκεια του σεισμού τα θλιπτικά και εφελκυστικά φορτία εναλλάσσονται και ενώ στα πρώτα η πέτρα ανταποκρίνεται θετικά στα άλλα όχι.

Αυτός είναι και ο λόγος, ο οποίος προκαλεί αυτές τις χιαστί ρηγματώσεις στους τοίχους, όταν δέχονται σεισμικές φορτίσεις… Εάν υπάρχουν ελαφρά οπλισμένα σενάζ κατακόρυφα και οριζόντια αναλαμβάνουν αυτές τις εφελκυστικές τάσεις και δεν επιτρέπουν να προκαλέσουν ζημιές στον τοίχο.

Πολύ απλά δημιουργούμε έναν εσωτερικό “κλωβό” ασφαλείας και παραλαβής των εφελκυστικών δυνάμεων μέσω των σενάζ.  Προσέξτε δεν δημιουργούμε κτίριο με σκελετό από οπλισμένο σκυρόδεμα… Εφοδιάζουμε τον πέτρινό μας τοίχο με ικανότητα παραλαβής εφελκυστικών φορτίων.

Δεν θα επεκταθώ σε ακριβέστερες τεχνικές λεπτομέρειες, (πως δηλαδή λειτουργεί ο μηχανισμός αυτός) και πως εξασφαλίζεται κατασκευαστικά η ορθή εφαρμογή. Διότι πλέον ανάγεται σε καθαρά τεχνικό θέμα…

Ωστόσο είναι εκ των ουκ άνευ η χρήση τους… Θυμηθείτε το τελευταίο σενάζ στέψης (ζωνάρι, το λένε κάπου και δεν μπορούσε να είναι επιτυχέστερος ορισμός) αφού “ζώνει” (δένει) όλες τις τοιχοποιίες μην ανοίξουν σε περίπτωση σεισμού ως ένα ωραίο νούφαρο…

 

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)