Α. Αγγλία και… βραδυπορία
Β. Διέξοδοι διαφυγής
Γ. Η κατάσχεση ενός γιώτ
Δ. Ισραήλ και Ρωσσία και τα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε.
Ε. ΠτΟυκ και στάση του Ισραήλ
ΣΤ. Σχόλια του ΠτΓ και εκτιμήσεις
Ζ. Ανάγνωση και ερμηνείες ψυχοσύνθεσης
Η. Το ερώτημα του μέλλοντος
Όλα με στόχο τη δημιουργία ερεθισμάτων για σκέψη και ΟΧΙ θέσεις… μάχης! Και φυσικά εντελώς υποκειμενικά. Take it or leave it. Άρα… no comments!
Α. Αγγλία και… βραδυπορία
Διάβασα τη δήλωση της Αγγλίας πως… καθυστερούν οι Ρώσσοι στην προέλασή τους. Βέβαια το πνεύμα της είναι πως δεν προελαύνουν όσο γρήγορα πίστευαν οι Άγγλοι, ότι θα ήθελαν οι Ρώσσοι προκειμένου να καταλάβουν το Κίεβο, λόγω της σθεναρής αντίστασης των Ουκρανών.
Μέσα σε όλη αυτή την πολύ καλά υπολογισμένη κατάσταση θυμήθηκα πως κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Κύπρο (με την δεύτερη προέλαση) οι ξένοι διπλωμάτες περίμεναν να αρχίσουν στη Γενεύη οι διαπραγματεύσεις ΑΦΟΥ οι Τούρκοι φθάσουν στην προκαθορισμένη γραμμή και εννοώ τον Αττίλα 2! Και υπήρχε εκνευρισμός γιατί αργούσαν!
Αυτό μου θύμισε (ήμουν μικρός τότε αλλά τα θυμάμαι τα γεγονότα πολύ καλά όπως και το παραπάνω), το οποίο είχε γραφτεί –εάν δεν με απατά η μνήμη μου- στο ΒΗΜΑ της εποχής εκείνης. Απλά το αναφέρω.
Β. Διέξοδοι διαφυγής
Και η σημερινή συμφωνία περί δημιουργίας ανθρώπινων διεξόδων διαφυγής.
Χμ… Ασχολίαστο, τι να σημαίνει άραγε;
Γ. Η κατάσχεση ενός γιώτ
Η κατάσχεση του σούπερ γιωτ Ρώσσου ολιγάρχη αξίας 600 εκατ. δολαρίων από τη Γερμανία. Εντάξει, δεν αντιλέγω στα μέτρα-κυρώσεις συμπεριλαμβάνονται και αυτές οι δράσεις και φυσικά για τους Ρώσσους ολιγάρχες δεν επιτρέπεται να γράψω τη γνώμη μου, διότι θα… κοκκινήσει η σελίδα μου! Αλλά και αυτή η ενέργεια της Γερμανίας μου θυμίζει την Ελληνική παροιμία “θέλει η π@υτάνα να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει” (για τον επανεξοπλισμό της) και σκέφτηκε να της κάνει δώρο κάτι, το οποίο δεν της ανήκει, όπως και να το κάνουμε. Μην ξεχνάμε πως η Γερμανία έγινε μετά τον Β΄ΠΠ υπερδύναμη, αφού εν τω μεταξύ είχε κατακλέψει τον πλούτο (και τις ζωές) όλων των άλλων.
Δ. Ισραήλ και Ρωσσία και τα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε.
Σήμερα το Ισραήλ απέκτησε… συνοδοιπόρο στον Ο.Η.Ε. τη Ρωσσία. Και τι εννοώ; Υπάρχουν περίπου 5-6 κράτη, τα οποία ψηφίζουν υπέρ τους! Για διαφορετικά μεν ζητήματα, αλλά αριθμητικά περίπου εκεί (εντάξει περισσότερα το Ισραήλ). Και αξίζει να θυμηθούμε τι δήλωσε ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μετά την καταψήφιση της μονομερούς αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ από τις ΗΠΑ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, (καταψήφισαν 128 από τα 193 κράτη μέλη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, ως… συνεπής σύμμαχος)!
“Λαμβάνουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, ακόμη και δισεκατομμύρια δολάρια και μετά ψηφίζουν εναντίον μας. Καλώς, παρακολουθούμε αυτές τις ψήφους. Αφήστε τους να ψηφίσουν εναντίον μας. Θα γλυτώσουμε πολλά χρήματα. Δεν μας νοιάζει”.
Εδώ πρέπει να σημειώσω πως οι Ελληνικές Κυβερνήσεις (η νυν αλλά και η προηγούμενη) ψήφιζαν πάντα εναντίον του Ισραήλ για τους δικούς τους λόγους, αλλά σήμερα δηλώνουν πως συντάσσονται με τον Δυτικό Κόσμο, ο οποίος ψήφιζε υπέρ του. Ψεμματάκι λιγάκι… έτσι;
Ε. ΠτΟυκ και στάση του Ισραήλ
Οι δηλώσεις του ΠτΟυκ σήμερα (χθες) πως είναι απογοητευμένος από τη στάση της Κυβέρνησης του Ισραήλ (ΔΕΝ τον βοηθούν εννοεί) έχουν ενδιαφέρον. Γιατί δεν τον βοηθούν; Η Κυβέρνηση του Ισραήλ αρνήθηκε να το σχολιάσει. Ούτε εγώ σχολιάζω. Τροφή για σκέψη.
ΣΤ. Σχόλια του ΠτΓ και εκτιμήσεις
Εντύπωση τέλος μου κάνουν οι εκτιμήσεις του ΠτΓ, του οποίου η χώρα κατέρρευσε σε μόλις 28 ημέρες από τη ναζιστική εισβολή για τα επιθετικά σχέδια της Ρωσσίας, η οποία το 1945 έφθασε στο Βερολίνο, πως θα το μετανιώσει μακροπρόθεσμα. Το γράφω δεικτικά διότι ΔΕΝ έχουν μάθει τίποτα τελικά ούτε από την ψυχολογία αλλά ούτε από και την ιστορία.
Το ίδιο λάθος έκαμαν και οι Ιάπωνες θεωρώντας τους Αμερικανούς μαλθακούς και ανίκανους να ανταπεξέλθουν στις μάχες. Οι Αμερικανοί, όμως είχαν αναπτύξει ένα ιδιαίτερο συναίσθημα, ως ένα κράτος προερχόμενο από όλες τις εθνότητες, το οποίο τους καθιστούσε και καθιστά ιδιαίτερα ανθεκτικούς και ικανούς στο να υπερασπιστούν αυτή την μεταξύ τους συμφωνία. Είναι όπως, ας πούμε η… εταιρική κουλτούρα, μόνο πως εδώ εταιρεία είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό δεν κατανόησαν οι Ιάπωνες και έχασαν.
Ζ. Ανάγνωση και ερμηνείες ψυχοσύνθεσης
Και τονίζω για πολλοστή φορά πως δεν πρόκειται για θέση υπέρ ή κατά, (αυτή η ανεξήγητη δυαδικότητα του “ή μηδέν ή ένα”), η οποία κυριαρχεί στην Ελληνική σκέψη τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά για ανάγνωση και ερμηνεία της ψυχοσύνθεσης ενός λαού και της ηγεσίας του. Η ψυχοσύνθεση λοιπόν της Ρωσσικής νοοτροπίας δείχνει πώς δεν πρόκειται να υποχωρήσει και μόνο στρατιωτική εμπλοκή από ανάλογης ισχύος δύναμη μπορεί να αλλάξει την πορεία. Οι Ευρωπαίοι είναι ασήμαντοι και δειλοί, ενώ η Αμερική δεν προτίθεται να το πράξει, (η οποία είναι και η μόνη με αυτή την ουσιαστική ικανότητα).
Η. Το ερώτημα του μέλλοντος
Το ερώτημα του άμεσου μέλλοντος θα είναι “γιατί εισέβαλε η Ρωσσία”; Και όχι από την πλευρά του δικαίου ή αδίκου αλλά στο τι έκαναν οι άλλοι να αποτρέψουν αυτή την εισβολή (προσέξτε το, όχι ρητορικό ερώτημα ούτε αναζήτηση δικαιολογιών).
Ελπίζω, όπως πάντα τα προηγούμενα να αποτελούν ερεθίσματα για δημιουργικούς συλλογισμούς και σκέψεις και ΟΧΙ θέσεις. Μην ξεχνάτε πως οι πραγματικές μάχες (με αίμα) δεν διεξάγονται στις οθόνες του υπολογιστή ή στα κοινωνικά δίκτυα αλλά κάπου αλλού.