Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Τι Διδάσκει η Διώρυγα του Σουέζ και το Ever Given

Προ ημερών έγραψα ένα άρθρο, όπου αναφέρθηκα στον Γκαμάλ Νάσσερ και την εθνικοποίηση της Διώρυγας του Σουέζ. Ελπίζω να μην έπαιξε ρόλο η αναφορά μου αυτή (χιούμορ) στο περιστατικό με το Ever Given (Ποτέ Δοθέν)… Αλήθεια! Τι περίεργο όνομα δόθηκε στο τεράστιο αυτό πλοίο; Τι να σημαίνει ή μάλλον τι να είχαν στο μυαλό τους οι ονοματοδότες του;

Για το συμβάν δεν μπορώ να γράψω κάτι, διότι δεν είμαι πλοίαρχος ούτε μπορώ να γνωρίζω τι όντως θα μπορούσε να προκαλέσει αυτό το παραστράτημα. Θα διερευνηθεί σίγουρα από τις Αιγυπτιακές αρχές και όχι μόνον. Τη διώρυγα παρεμπιπτόντως τη γνωρίζω πολύ καλά, αλλά από τη στεριά, διότι δεν την έχω διαπλεύσει ποτέ μου. Δεν είναι εντυπωσιακή, όπως η διώρυγα της Κορίνθου, διότι δεν έχει ύψος, περίπου όπως ένα ποτάμι είναι μέσα στην έρημο. Το Πορτ Σάιδ είναι κοσμοπολίτικο ενώ το Σουέζ στο νότιο άκρο και στον ομώνυμο κόλπο αρκετά φτωχότερο και περισσότερο εμπορικό. Έχω μείνει στο Σουέζ και οι μυρωδιές του μου είναι αξέχαστες.

Όταν γράφω για τη Μέση Ανατολή αισθάνομαι μία τεράστια νοσταλγία και μία ακατανίκητη επιθυμία να επιστρέψω. Ο αέρας της περιοχής εμένα μου φαινόταν πάντοτε ελαφρύς, σε αντίθεση με τον Ευρωπαϊκό, ο οποίος με βαραίνει. Μπορεί να είναι και ιδέα μου…

Τέλος πάντων παρασύρθηκα κι εγώ, όπως το Ever Given και περιγράφω προσωπικές μου αναμνήσεις παρά αυτά, τα οποία θα ήθελα να επισημάνω. Το ευτράπελο είναι πως σχεδόν συνέπεσε η… σύζευξη της διώρυγας μέσω του πλοίου με το Πέσσαχ (Πάσχα), το οποίο σημαίνει… διάβαση! Τότε τα νερά διαχωρίστηκαν, τώρα ένα πλοίο με containers γεφύρωσε τις όχθες, αν και φυσικά εκείνη την εποχή δεν υπήρχε διώρυγα, αλλά σκέψεις υπήρχαν για να κατασκευαστεί.

Τρία σημεία όμως θα ήθελα να επισημάνω σχετικά:

  1. Τη διώρυγα την εθνικοποίησε το 1956 ο Γκαμάλ Νάσσερ. Ανεξαρτήτως του τι μπορεί να ήταν ο ίδιος και δεν με απασχολεί, η κίνηση αυτή κατέδειξε ένα θέμα: πώς όταν ένα κράτος ΘΕΛΕΙ είναι πανίσχυρο. Η Αίγυπτος ήθελε και το έπραξε και με μεγάλο κόστος, αλλά οι Άγγλοι τελικά έφυγαν. Χτυπάω το σαμάρι για να ακούσει ο γάιδαρος και να ρίξω άμμο στα μούτρα των Ελλήνων πολιτικών. Και ο Νάσσερ δεν ήταν ο μόνος…
  2. Η πολιτική της Αγγλίας. Τη διώρυγα την κατασκεύασε ο Γάλλος κόμης Φερδινάνδος Λεσσέψ και την… απαλλοτρίωσαν (με ύπουλο τρόπο) οι Άγγλοι. Κρατείστε το αυτό, διότι αποτελεί αγαπημένη μέθοδο της συγκεκριμένης αυτής χώρας και αγαπημένη μέθοδο ξεπουλήματος διεφθαρμένων.
  3. Ξαφνικά ο Κόσμος “θυμήθηκε” πως η διώρυγα είναι ένα σπουδαίο συστατικό των παγκόσμιων μεταφορών, αλλά είδε και πόσο εύκολα αποκλείεται. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει με πάρα πολλά πράγματα. Μία στενή “διώρυγα” είναι εκείνη, η οποία διατηρεί σε λειτουργία πάρα πολλά σε αυτή τη ζωή. Και κόβεται συνήθως πολύ εύκολα, ΕΑΝ το θελήσεις.

Με όλα τα προηγούμενα στο μυαλό μας ας ελπίσουμε πως σύντομα θα αποκολληθεί το “Ποτέ Δοθέν”, διότι τα προϊόντα, τα οποία μεταφέρει από την Κίνα δεν θα… παραδοθούν ποτέ!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)