Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Τι Διδάσκει ένα Παλαιό Ξενοδοχείο

Αυτό είναι ένα παλαιό ξενοδοχείο, εγκαταλελειμμένο σήμερα στα Άνω Τρίκαλα Κορινθίας (σχεδόν στο τέλος του δρόμου του χωριού προς το χιονοδρομικό). Είναι από τα παλαιότερα της περιοχής, με τον χαρακτηριστικό (τότε) τρόπο δόμησης της πέτρας (πολυγωνικοί αρμοί με αυλάκωση). Ωστόσο παρά την παλαιότητά του και με την επιφύλαξη κάποιων ενδιάμεσων ίσως επεμβάσεων παρατηρούμε μερικά θαυμάσια στοιχεία καμπύλου χτισίματος της πέτρας, άριστη αρχιτεκτονική και προσανατολισμό, εξώστες (μπαλκόνια) από οπλισμένο σκυρόδεμα σε άριστη κατάσταση, κιγκλιδώματα, τα οποία επίσης διατηρούνται πάρα πολύ καλά παρ΄ όλες τις δυσμενείς συνθήκες της περιοχής, ακόμα και τα ξύλινα κουφώματα δεν είναι σάπια, παρά τις φθορές.

Αναλλοίωτη παραμένει η θέα, η οποία είναι μοναδική, όπως και η τοποθεσία μέσα στον οικισμό. Ο αρχιτέκτων εκμεταλλεύθηκε πλήρως το πρανές του εδάφους και δημιούργησε μία κατασκευή προορισμένη να αντέξει στο χρόνο.

Και με την τελευταία αυτή πρόταση να δούμε τρεις κανόνες, τους οποίους έχω γράψει και στο παρελθόν και ισχύουν για όλα είτε αφορούν επενδύσεις είτε πολιτική είτε μόρφωση είτε προσωπικές επιλογές, οτιδήποτε:

Κανόνας 1

Με την πάροδο του χρόνου το καλό απλά παλιώνει ενώ το κακό καταστρέφεται.

Μία Rolls Royce (για να μην ξεχνιόμαστε) είτε είναι κατασκευής του 1920 είτε του 1950 είτε του 70 παραμένει πάντα μία Rolls Royce. Παλαιά μεν, κορυφαία δε. Κάτι άλλο φθηνό μιας ηλικίας έχει ήδη καταστραφεί ή δοθεί για ανακύκλωση. Μια Rolls όμως ποτέ δεν την ανακυκλώνεις. Την συντηρείς και την αποκαθιστάς και την έχεις για πάντα!

Κανόνας 2

Η απόσταση σε φυσιολογικές συνθήκες μεταξύ αυτού του οποίου επιθυμείς και θέλεις και αυτού που μπορείς να αποκτήσεις είναι περίπου 2/5. Τι εννοώ; Εάν έχεις 30 χιλιάδες αυτό, το οποίο πραγματικά θέλεις κοστίζει 50. Κανόνας απαράβατος· και πρόκληση ταυτόχρονα. Διότι εάν τολμήσεις θα ανέβεις κατηγορία. Εάν κινηθείς συντηρητικά θα μείνεις στάσιμος εκεί.

Κανόνας 3

Προκειμένου να αποκτήσεις το “καλό” (κανόνας 1) διαθέτοντας τα 3/5 (κανόνας 2) της απαιτούμενης ενέργειας (να μην γράψω κεφαλαίου, διότι ισχύει για οτιδήποτε) θα πρέπει να κατανικήσεις όλα τα εμπόδια, τα οποία ποτέ δεν θα εμφανίζονταν εάν ΔΕΝ ακολουθούσες τους προηγούμενους δύο κανόνες!

Συμπέρασμα: Προχώρα και θα φτάσεις, εάν αντέξεις! Κράτα γερά λοιπόν!

Τώρα χαρείτε τις φωτογραφίες και αναλογιστείτε!