Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

“Τι Έκανες στον Πόλεμο Θανάση;”

Οσονούπω η περίοδος του υποχρεωτικού εγκλεισμού θα είναι παρελθόν. Από τις 23 Μαρτίου και μέχρι τις 4 Μαΐου, οπότε υποτίθεται θα λήξει -αν και κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος- θα έχει παρέλθει ένας μήνας και δύο εβδομάδες. Μέσα σε αυτό το διάστημα ο Κόσμος τον οποίον αφήσαμε με αυτόν, τον οποίον θα συναντήσουμε είναι τόσο διαφορετικοί όσο ο πλανήτης Άρης με τον πλανήτη Γη· και δεν υπερβάλω καθόλου.
 
Θα πρέπει να αναρωτηθείτε ΤΙ κάνατε μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα; Πόσο δημιουργικό ήταν (και είναι, διότι ακόμα έχουμε μία διαθέσιμη εβδομάδα). Και το γράφω αυτό σήμερα, διότι μία εβδομάδα ακόμα είναι Τ Ε Ρ Α Σ Τ Ι Ο χρονικό διάστημα. Τόσο εξ΄ άλλου χρειάστηκε για να δημιουργηθεί αυτός ο ίδιος θαυμαστός Κόσμος!
 
Γιατί όμως τα γράφω αυτά;
 
Διότι ο νέος αυτός Κόσμος είναι ακόμα ένας Κόσμος υπό διαμόρφωση. Κανείς δεν μπορούσε να τον προβλέψει, κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος για αυτόν. Και αφού είναι ένας Κόσμος υπό διαμόρφωση, σημαίνει πως έχεις “λόγο”.
 
Μην έχετε καμία απολύτως αμφιβολία. Οι δυνάμεις του κακού απεργάζονται τρόπους και μεθόδους να εκμεταλλευθούν τις συνθήκες. Και είναι και οι μόνες, οι οποίες έμειναν άγρυπνες αυτήν την περίοδο. Και όταν γράφω τη λέξη “κακός” μην ψάξετε για περίεργες δυνάμεις και συνωμοσίες. Ο “κακός” μπορεί να είναι ένας γείτονάς σας, ένας συνεργάτης σας, ένας υπάλληλός σας, ένας ανταγωνιστής σας, ένας οργανισμός, μία κυβέρνηση, οποιοσδήποτε τέλος πάντων, ο οποίος σκέφτεται πώς να εκμεταλλευτεί προς όφελός του την αναδιάταξη των συνθηκών λόγω κορωνοϊού. Τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο.
 
Αλλά τώρα γνωρίζετε και το είδατε με τα μάτια σας, πως το “κακό” ΔΕΝ μπορεί να ζήσει χωρίς ΕΣΑΣ. Ποιόν θα εκμεταλλευτεί; Οι κακοί μεταξύ τους θα αλληλοεξοντωθούν έως ότου ο ισχυρότερος υποδουλώσει τον ασθενέστερο. Διότι πάντα για να είσαι “κακός” χρειάζεσαι ένα υποκείμενο να εξασκείς επάνω του την κακία σου. Ο καλός δεν το έχει αυτό ανάγκη.
 
Ο Κόσμος μας λοιπόν την μεθεπόμενη ημέρα θα είναι πολύ χειρότερος, διότι δεν φαίνεται να άλλαξε κάτι όσον αφορά τις αιτίες, οι οποίες οδήγησαν στην εμφάνιση του κορωνοϊού. Και η σπουδή όλων (κυβερνήσεων και οργανισμών) για επιστροφή στην “κανονικότητα” είναι διότι ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος τους· μην κρίνετε από την κόπωση του εαυτού σας λόγω έλλειψης των καθημερινών συνηθειών και χαρών ή των αισθητά, έως καταστροφικά μειωμένων εσόδων. Σε λίγο θα έχετε χαλαρώσει αρκετά, θα έχετε σκεφτεί αρκετά και ίσως έχετε και μερικά κιλά περισσότερα και δεν θα μπορείτε να κουβαλήσετε τους βαρύτερους ογκόλιθους για να χτιστεί η μεγαλύτερη τώρα πχιά πυραμίδα για τον κάθε καταπιεστή Φαραώ.
 
Αλλά τώρα έχετε περισσότερες δυνάμεις να τροποποιήσετε το πλάνο αυτό. Κανένας δεν είναι τόσο δυνατός όσο νομίζει, ούτε κι εσείς φυσικά. Και κανένας δεν είναι όμως και τόσο αδύναμος, ώστε να ΜΗΝ μπορεί να τροποποιήσει τον νέο Κόσμο.
 
Το παράθυρο ευκαιρίας, εάν υποχωρήσει ο κορωνοϊός τώρα, είναι πολύ μικρό. Και εάν λειτουργήσει το σκεπτικό “να δούμε τι θα γίνει και μετά…. βλέπουμε”, απλά σας δηλώνω… Goodbye Monotony! Χάθηκε το παιγνίδι. Τώρα είναι η κρίσιμη περίοδος, όπου το φαινόμενο της γνωστής πεταλούδας είναι πολύ εντονότερο, διότι οι συνθήκες είναι ακραίες. Μην ενδώσετε καθόλου εύκολα στις επερχόμενες τρομακτικές πιέσεις, οι οποίες θα ασκηθούν.
 
Και ΚΥΡΙΩΣ –και εδώ θα ήθελα να καταλήξω- ξεχάστε παντελώς την προηγούμενη σκέψη του να “δούμε τι θα γίνει”. Όχι δεν θα δείτε! Θα έχει ήδη γίνει (εάν δεν κάνετε ΕΣΤΩ κάτι) και μετά θα πρέπει να δώσετε απάντηση στο άκρως ενοχλητικό ερώτημα του/των παιδιών σας (εάν έχετε) ή του/της συντρόφου σας (εάν έχετε) και των συνανθρώπων σας (εδώ έχετε):
 
“ΕΣΥ, τι έκανες στον πόλεμο (Θανάση, λέμε τώρα για το όνομα);”
 
Ο Προφήτης Teucris προφήτευσε
(Προφητεία – προειδοποίηση #36 της 26-04-2020)
Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)