Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Τιμές Ακινήτων στην Πρωτεύουσα  Ντάκα του Μπαγκλαντές

Τώρα τι θέμα είναι αυτό θα αναρωτιέστε. Όχι αδίκως, αλλά κάποια ενδιαφέροντα συμπεράσματα ενδέχεται να εξαχθούν. Η Ντάκα είναι μία σημαντική πόλη της Ασίας, αλλά και μία από τις πλέον.. αβίωτες (ίσως αδόκιμος ο όρος). Οι υποδομές είναι εξαιρετικά ελλιπείς, η παροχή ενέργειας όχι πάντοτε σταθερή και γενικώς μία πόλη, όπου ΔΕΝ θα ήθελες να ζεις. Είναι λογικό αυτό εάν σκεφτεί κάποιος το Μπαγκλαντές. Με έκταση λίγο μεγαλύτερη από αυτή της Ελλάδας, για να έχτε μία συγκριτική εικόνα, (160 χιλιάδες τετρ. χιλιόμ. έναντι 132 περίπου) αλλά με πληθυσμό 16 φορές περισσότερο (160 εκ. κάτοικοι έναντι 10,5 περίπου στην Ελλάδα) κατανοείτε πως  τα πράγματα σε μία χώρα των μουσώνων είναι αρκετά στενόχωρα.

Παρ΄ όλα αυτά στην Ντάκα ευρίσκονται μερικά από τα ακριβότερα ακίνητα της Ασίας, συγκρινόμενα μάλιστα με τα αντίστοιχα του Χονγκ Κονγκ και της Σιγκαπούρης! Συγκεκριμένα στους βόρειους τομείς του αστικού συγκροτήματος αναπτύσσονται πολυτελή συγκροτήματα με τιμές απλησίαστες για τους κοινούς κατοίκους της Ντάκα.

Εν τω μεταξύ και το μέσο κόστος απόκτησης κοινού διαμερίσματος στη Ντάκα είναι περίπου 1100 ευρώ το τ.μ. επίσης μία τιμή αστρονομική συγκριτικά με τους μισθούς πείνας. Αυτό εξηγεί και το πώς η μετανάστευση είναι μία αχτίδα ελπίδας ακόμα και σε κακές συνθήκες σε άλλες χώρες.

Είναι χαρακτηριστικό σε χώρες τρίτου Κόσμου να συμβαίνει αυτό. Όταν οι αποκλίσεις αρχίζουν να αποκτούν τεράστιες διαφορές τότε κάποιο μήνυμα εκπέμπεται. Στην Αττική πλέον στην περιοχή της… Ριβιέρας (τώρα γιατί να δανείζεται η Αθήνα του Κόδρου, του Αιγέα και του Θησέα το όνομα της Ριβιέρας είναι ένα θέμα) οι τιμές των νεόδμητων ακινήτων αρχίζουν να ξεφεύγουν. Η Αττική εισέρχεται σε μία διαφορετική κατηγορία. Το ένα είναι αυτό και δεν είναι τόσο απλή η απάντηση ή τουλάχιστον χρειάζεται προσεκτική ανάλυση.

Το δεύτερο είναι πως στο Μπαγκλαντές υπάρχουν περίπου 50 χιλιάδες εκατομμυριούχοι. Στα 160 εκατομμύρια είναι ούτε σταγόνα στον ωκεανό, αλλά αυτομάτως σημαίνει 50 χιλιάδες διαμερίσματα και μαζί με τις οικογένειές τους ας υποθέσουμε 150 χιλιάδες. Δεδομένου ότι το Μπαγκλαντές ανήκει στις χώρες των λεγόμενου EAGLEs (Emerging and growth-leading economies) και με σοβαρότατα θέματα διαχείρισης υδάτων (πλημμύρες) για υδραυλικούς μηχανικούς και με ό,τι σημαίνει μία χώρα με ασταθές πολιτικό καθεστώς και υψηλότατο δείκτη διαφθοράς (146 από 179 χώρες με την Ελλάδα στο 59) κάποιες δεύτερες (και τρίτες) σκέψεις δεν είναι κακό να εξεταστούν.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)