Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Τζωρτζ Λεωνίδας Λέσλι

Γράφω συνεχώς για τις προκλήσεις των καιρών και τις νέες προοπτικές. Προφανώς απέχω πάρα πολύ στο ζήτημα της εφαρμογής τους· και το καλύτερο παράδειγμα είναι ο Τζώρτζ Λεωνίδας Λέσλι. Αρχιτέκτων της εποχής του 1800 στις Ηνωμένες πολιτείες, άριστος στο αντικείμενο του και προερχόμενος από εύπορη οικογένεια επεξέτεινε τον ορισμό της Αρχιτεκτονικής τέχνης σε πρωτόγνωρα μονοπάτια και επιπλέον αναδείχθηκε και άριστος επιχειρηματίας.

Ο Λέσλι, για τον οποίον δεν κατάφερα να εντοπίσω κάποια σχέση με την Ελλάδα λόγω του χαρακτηριστικά Ελληνικού ονόματος (Λεωνίδας) ήταν παιδί μεταναστών από την Αγγλία, οι οποίοι έφθασαν στο Οχάιο για μια καλύτερη ζωή στις πρώτες δεκαετίες του 1800. Η οικογενειακή επιχείρηση ζυθοποιίας ευημερούσε και  ο πατέρας αν και γνωστός και αποδεκτός κοινωνικά πολίτης πλήρωσε 300 δολάρια (τότε) προκειμένου ο γιος του να αποφύγει την κατάταξη στο στρατό την εποχή του Αμερικανικού εμφυλίου.

Ο Λέσλι ωστόσο δεν πτοήθηκε και συνέχισε τις σπουδές του, όπως προανέφερα με πολύ μεγάλη επιτυχία στο πανεπιστήμιο του Σινσινάτι. Αμέσως άνοιξε αρχιτεκτονικό γραφείο εκεί. Όταν οι γονείς του πέθαναν το 1867 πούλησε τα πάντα και ξεκίνησε μία νέα περισσότερο συναρπαστική καριέρα με τον… υπόκοσμο της Νέας Υόρκης!

Ο Λέσλι, ως άριστος αρχιτέκτων είχε μία τεράστια ικανότητα να αποτυπώνει τα κτίρια των τραπεζών και να διοργανώνει εξαιρετικά επιτυχημένες… ληστείες! Και δεν έφτανε μόνο αυτό. Ο Λέσλι έγινε και… σύμβουλος και άλλων συμμοριών σε όλη την Αμερικανική επικράτεια! Ήταν τόσο επιτυχημένος στο αντικείμενό του είτε ως εκτελεστής ο ίδιος είτε ως… consultant άλλων, ώστε κατέχει το ρεκόρ των 100 ληστειών και δικαίως ονομάστηκε “King of Bank Robbers” Βασιλιάς των ληστών Τραπεζών!

Δυστυχώς ο ίδιος είχε μία αδυναμία με το ωραίο φύλο περισσότερο μάλλον από το πρέπον και όπως φημολογείται σχετίστηκε με τη σύζυγο του κακοποιού συνεταίρου του στις ληστείες. Άλλοι λένε πως ήταν η αδελφή κάποιου μέλους της συμμορίας. Όπως και να έχει το ζήτημα στα 36 του μόλις χρόνια βρέθηκε δολοφονημένος στις 4 Ιουνίου του 1878 κάπου στη Νέα Υόρκη. Πυροβολήθηκε στο κεφάλι και τη σκανδάλη φέρεται να την τράβηξε ο απατημένος συνεταίρος.

Ποτέ δεν εξιχνιάστηκε ο θάνατός του.

Παρ΄όλα αυτά και τον σύντομο βίο του δεν παύει ο Λεωνίδας να έδωσε μία νέα πνοή και διάσταση στο επάγγελμα της εφαρμοσμένης Αρχιτεκτονικής αλλά και της συμβουλευτικής!

Το μόνο εμπόδιο σε όλα είναι η φαντασία παιδιά!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)