Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Τα Επίπεδα των Σκανδάλων

Lewis Morley’s 1963 portrait of Christine Keeler

Σε αυτήν την ομολογουμένως καλλιτεχνική φωτογραφία του 1963 απεικονίζεται ένα μοντέλο. Ο φωτογράφος Lewis Morley επέμενε να μην φωτογραφηθεί η κοπέλα γυμνή, αλλά οι παραγωγοί της σχεδιαζόμενης τότε κινηματογραφικής ταινίας επέμεναν.

Τελικά η κοπέλα αντιθέτως απ’ ότι νομιζόταν δεν ήταν γυμνή, φορούσε “κάτι” ενώ ο φωτογράφος με αυτόν τον ευφυέστατο τρόπο τοποθέτησής της στο πλάνο κατάφερε να ευχαριστήσει και τους παραγωγούς, αλλά και να μην υποχωρήσει των αρχών του.

Ένα πρώτο λοιπόν σκάνδαλο.

Η καρέκλα, η οποία χρησιμοποιήθηκε ήταν επίσης “πειραγμένη”, απομίμηση του διάσημου μοντέλου 3107 του επίσης διάσημου Δανού αρχιτέκτονα Arne Jacobsen. Ο λόγος; Τα πνευματικά δικαιώματα (copyright) διότι αυτή η φωτογραφία επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για εμπορικούς σκοπούς της κιν/κής ταινίας.

Το δεύτερο σκάνδαλο.

Το τρίτο τεράστιο σκάνδαλο και κατά τη γνώμη μου το σπουδαιότερο είναι πως το πανέμορφο δεκαεννιάχρόνο (τότε) μοντέλο της φωτογραφίας είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά από τον φίλο της μητέρας της. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και από τους φίλους, του φίλου της μητέρας της. Ακόμα να μην παραλείψω και το γεγονός πως ο πατέρας της είχε εγκαταλείψει την οικογένειά του και χάθηκε. Η οικογένεια ζούσε σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Αυτό (της φτώχειας) είναι το τέταρτο επίσης τεράστιο σκάνδαλο.

Το πέμπτο σκάνδαλο είναι πως αυτό το μοντέλο πολύ νωρίς βγήκε στο κλαρί. Φαίνεται φυσιολογικό και αναπόφευκτο μετά τα προηγούμενα. Προφανώς είχε εξαιρετικά προσόντα και σύντομα απέκτησε μέσω ενός γνωστού προαγωγού προσβάσεις στην Αγγλική υψηλή κοινωνία.

Το έκτο σκάνδαλο είναι πως και η υψηλή κοινωνία εκτίμησε δεόντως τα προσόντα της, όπως και οι άθλιοι λαϊκοί τύποι, της  προτέρας ζωής της και εκδιδόταν κανονικότατα.

Το έβδομο σκάνδαλο για το οποίο έγινε πασίγνωστη είναι πως την πρόσεξε ο Άγγλος υπουργός πολέμου και δημιούργησε μαζί της μία μικρής διάρκειας σχέση. Ο υπουργός ήταν παντρεμένος και μάλλον εκμεταλλευόταν την παραμονή του στο υπουργείο για λιγότερο πολεμικές αναζητήσεις. Ο ίδιος εψεύσθη προ του Κοινοβουλίου (πολύ πρωτότυπο!) και αρνήθηκε τη σχέση του, την οποία όμως παραδέχθηκε στην συνέχεια. Η γυναίκα του (πολύ γνωστή Αγγλίδα ηθοποιός) παρέμεινε μαζί του μετά από αυτό. Σκάνδαλο επτάμιση.

Το όγδοο σκάνδαλο είναι πως συμπτωματικά την ίδια ακριβώς περίοδο συνήψε ερωτικές σχέσεις με τον επίσης παντρεμένο βοηθό ναυτικό ακόλουθο της Σοβιετικής Πρεσβείας στο Λονδίνο. Αυτός ήταν κατάσκοπος, αλλά με τάσεις αυτομολήσεως. Η γυναίκα του, από την οποία χώρισε όταν η σχέση του δημοσιοποιήθηκε ήταν κόρη του ανώτατου δικαστή της Ε.Σ.Σ.Δ. Εδώ μείον μισό σκάνδαλο, τουλάχιστον αυτή έφυγε.

Το ένατο τέλος σκάνδαλο και το πλέον ασήμαντο κατά τη γνώμη μου και για το οποίο και έγινε διεθνώς γνωστή ήταν πως οι παράλληλες σχέσεις της έγιναν αντιληπτές και μάλιστα την χειρότερη περίοδο του ψυχρού πολέμου και εν μέσω της κρίσης της Κούβας.

Ο συσχετισμός ήταν πασιφανής. Η κοπέλα αλίευε στρατιωτικά μυστικά από τον Άγγλο υπουργό και τα μετέφερε στον Σοβιετικό κατάσκοπο.

Τι ακριβώς έγινε και εάν όντως υπήρξε αυτό το ζήτημα της αποκάλυψης κορυφαίων μυστικών ή όχι είναι μάλλον αδύνατον να το γνωρίζουμε. Ακόμα και εκ των υστέρων εάν παραδέχονται κάποια πράγματα οι συμμετέχοντες είναι αδύνατον να εντοπίσει κάποιος την αλήθεια (γιατί, υπάρχει άραγε αλήθεια);

Ο κόσμος των κατασκόπων είναι ένας μαύρος κόσμος και όχι αυτό, το οποίο παρουσιάζουν οι κινηματογραφικές ταινίες του James Bond. Κυρίως είναι ένας χώρος, όπου χτίζονται δημόσιες καριέρες χωρίς ουσιαστικό έλεγχο από κανέναν.

Το αντικείμενο της συναλλαγής υποτίθεται ήταν το που ευρίσκονται Αμερικανικοί πυρηνικοί πύραυλοι στην Ευρώπη και εάν είχαν μεταφερθεί στην Μεγάλη Βρετανία ή κάπου αλλού. Είχαν όντως μεταφερθεί στην Αγγλία και στην Δυτική Γερμανία παρεμπιπτόντως.

Τελικά τι έμεινε από όλα αυτά; Κάποιες κατεστραμμένες ζωές, κάποια παράσημα, κάποιες απογειωμένες πωλήσεις των εφημερίδων της Fleet Street και τα ονόματα των πρωταγωνιστών.

Μάλλον λάθος, μόνο του κυρίως πρωταγωνιστή δηλαδή του Άγγλου υπουργού John Profumo (Προφιούμο), του οποίου το λαμπρό πολιτικό μέλλον διακόπηκε απότομα από μία λαϊκή βιασμένη πόρνη πολυτελείας.

Αναφέρω για την ιστορία και το όνομα της κοπέλας: Christine Keeler.

Τα σκάνδαλα αγαπητοί μου φίλες και φίλοι έχουν πολλά επίπεδα και προσέχετε πάρα πολύ καλά πιο είναι το πραγματικό και πιο το προβαλλόμενο.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)