Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Τα Δύο Φολκσβάγκεν (και τι Μπορούν να μας Διδάξουν)

Η ιστορία της Γερμανίας του 20ου αιώνα, εάν ήταν να παρασταθεί με αυτοκίνητα, αυτά θα ήταν δυο εμβληματικά μοντέλα της Volkswagen. Πρόκειται για το Type 1, τον γνωστό μας σκαραβαίο και το φορτηγάκι T1 – Type 2, κοινή φιγούρα στο παρελθόν και των Ελληνικών δρόμων για εμάς τους μεγαλύτερους.

Γιατί; Διότι και τα δύο έκρυβαν μέσα τους εγγενώς την έννοια της δυναμικής ενός “λαού”. Το μεν πρώτο βέβαια με την αρνητική πλευρά, διότι ήταν προϊόν ενός ναζιστικού καθεστώτος, αλλά και πάλι δεν αναιρεί αυτό την έννοια της δυναμικής του και θα εξηγήσω αμέσως παρακάτω τι εννοώ, ενώ το δεύτερο ήταν το βασικό “εργαλείο” ανάπτυξης αμέσως μετά τον πόλεμο.

Στην πρώτη περίπτωση βέβαια ο λαός ήταν ο μοχλός για την εκπλήρωση της μεγαλομανίας και αθλιότητας ενός υπανθρώπου, στην δεύτερη ήταν η πίστη πως η ανόρθωση της κατεστραμμένης χώρας μπορούσε να προέλθει επίσης από την ίδια πηγή. Και αυτό αμέσως μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως οι δυνάμεις ενός “λαού” είναι απεριόριστες. Το ζήτημα είναι η κατεύθυνση και η καθοδήγηση. Ο Χίτλερ με τους δολοφόνους του έθεσαν σε κίνηση αυτές τις δυνάμεις για την καταστροφή. Η επόμενη γενιά μετά τον πόλεμο, θέλοντας και μη αποφάσισε να θέσει τις δημιουργικές δυνάμεις του Γερμανικού λαού για την ανασυγκρότηση της χώρας. Και στις δύο περιπτώσεις έδωσαν το κατάλληλο εργαλείο. Ένα ελκυστικό και ιδιαίτερα προσιτό μικρό αυτοκίνητο για τον πολύ κόσμο ενώ κατόπιν ένα φορτηγάκι για να κινείται ο ίδιος κόσμος παραγωγικά.

Για την ιστορία και μόνο θα αναφέρω ότι το πρώτο δεν το χάρηκαν, διότι ξέσπασε ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος και τα εργοστάσια της Volkswagen ασχολήθηκαν με την πολεμική παραγωγή. Το δεύτερο όμως έλαμψε. Και δεν το γράφω (προφανώς) μόνο εγώ.

Πού θέλω να καταλήξω; Πως όταν μία ηγεσία δώσει ορθές κατευθύνσεις μπορεί να δημιουργήσει εξαιρετικές συνθήκες προόδου σε ένα κοινωνικό σύνολο· και το αντίθετο φυσικά. Και την μεθεπόμενη ημέρα (διότι η επόμενη είναι ΗΔΗ παρελθόν) θα απαιτηθεί μία πολύ μεγάλη προσπάθεια ανάκαμψης σε νέες βάσεις. Και για τον λόγο αυτό θα χρειαστούν και τα απαραίτητα εργαλεία, τα οποία δεν είναι αυτά, τα οποία νομίζετε.

Χαρακτηριστικά αναφέρω πως η λύση ενός προβλήματος αλλάζει και τη φύση του προβλήματος. Και η μεθεπόμενη ημέρα δεν μπορεί να βασιστεί στο συγκεκριμένο οικονομικό μοντέλο των τραπεζών και της κολοβής (σε έναν βαθμό) δημοκρατίας. Χρειάζονται πολύ περισσότερες και δραστικές τομές. Για αυτά θα μιλήσουμε σε επόμενα άρθρα.

Ποια θα είναι λοιπόν τα δικά μας εργαλεία;

Και παρεμπιπτόντως όσες/οι δεν το γνωρίζετε το όνομα Volkswagen είναι συνθετικό των λέξεων Volk (=λαός) και Wagen (=αυτοκίνητο), όπου το –s- αποτελεί το συνδετικό γράμμα.

Σημ. Οι φωτογραφίες είναι δικές μου από δύο εγκαταλελειμμένα οχήματα, τα οποία εντόπισα. Το ωραίο είναι πως στο φορτηγάκι δίπλα, εάν προσέξετε, είναι η Ευρωπαϊκή σημαία. Ίσως ένας συμβολισμός…