Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Τα… Άγια Σενάζ!

Πριν από λίγες ημέρες περπατούσα, όπως συνηθίζω, σε διάφορες γειτονιές της Πάτρας. Ξέρετε ένα από τα φοβερά μειονεκτήματα των τουριστικών πρακτορείων είναι πως δεν σου δείχνουν ποτέ την πραγματική πόλη. Μένεις σε ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο,επισκέπτεσαι μουσεία με πολυτελή λεωφορεία, πηγαίνεις σε περιοχές με άλλους τουρίστες και νομίζεις πως επισκέφθηκες μία πόλη ή μία χώρα. Στην πραγματικότητα όμως δεν είδες τίποτα.

Η αληθινή ζωή είναι στο… πεζοδρόμιο. Και την Καμπούλ να επισκεφθείτε με αυτές τις συνθήκες θα σας φανεί… παράδεισος!

Αλλά είπαμε η πραγματική ζωή είναι “έξω”.

Το προηγούμενο όμως ήταν μία παρένθεση. Προχθές λοιπόν εκεί που περπατούσα παρατήρησα κάτι ανάποδο. Δύο όμορα σπίτια, όπου το ισόγειο είχε τις ζημιές (από τον σεισμό) και το διώροφο δεν είχε εξωτερικά τουλάχιστον τίποτα.

Σκίζω το πτυχίο μου σκέφτηκα… Αλλά…

Αλλά το διώροφο είχε στις πλαϊνές τοιχοποιίες του σενάζ! Μάλιστα, εάν παρατηρήσετε προσεκτικά είναι ξυλοσέναζα! Κι όμως ήταν αρκετά να κρατήσουν ανέπαφη την τοιχοποιία!

Το ισόγειο “παρέλαβε” όλη την οργή του σεισμού. Φαίνεται βέβαια και από την δομή της τοιχοποιίας του πως ήταν κακοχτισμένο. Και ο σεισμός το εκτίμησε αυτό ιδιαιτέρως και το φρόντισε καταλλήλως!

Σαν να βλέπω δυό ανθρώπους… Μην νομίζετε, τα κτίρια δεν διαφέρουν καθόλου. Από τον τρόπο δόμησής τους αντέχουν ή όχι τους σεισμούς της ζωής.

Και δεν έχει να κάνει ούτε με καταγωγές, ούτε με πλούτο, ούτε με τίποτα. Μόνο με το πως χτίστηκε!

Τα άγια σενάζ είναι οι ασφαλιστικές δικλείδες της ζωής, συγγνώμη των κτιρίων ήθελα να γράψω. Είναι αυτά, τα οποία την ώρα της κρίσης (ή του σεισμού), θα εμποδίσουν την εξάπλωση του κακού. Είναι αυτά, τα οποία έπρεπε να είχες διδαχθεί και να είσαι εφοδιασμένος.

Κι ο αναπόφευκτος και αμείλικτος σεισμός της ζωής θα κατανοήσει μέχρι ποίου σημείου θα σε πλήξει.

Και επειδή πρέπει και να διδάσκεσαι εκ των παθημάτων σου (σεισμών) προσέξτε πως στην άλλη πλευρά του ιδίου κτιρίου χτίστηκε μία νέα τοιχοποιία, η οποία διαθέτει επίσης τρία ισχυρότατα σενάζ!

Ιδού τι σημαίνει να εκτιμάς το παρελθόν σου!