Ο σπουδαίος Μαξ Νορντάου, ένας μέγιστος κοινωνιολόγος και συγγραφέας του εξαίρετου έργου “Τα Κατά Συνθήκην Ψεύδη” είχε δηλώσει πως τέσσερα πράγματα θα καταστρέψουν τον κόσμο:
Η σύφιλη, το αλκοόλ, οι ελώδεις πυρετοί και η ζωή στις μεγάλες πολιτείες!
Είναι εκπληκτική η πρόβλεψη αν και δεν γνωρίζω κατά πόσον τα τρία πρώτα είναι τόσο επιζήμια. Το τέταρτο όμως είναι σίγουρα καταστροφικό. Μέχρι τώρα λοιπόν γνωρίζαμε την οριζόντια και την κάθετη δόμηση. Η πρώτη είναι επέκταση στο επίπεδο η δεύτερη είναι καθ΄ ύψος. Υπάρχει όμως και μία τρίτη! Η δόμησις εκ… παραλλήλου!
Η ιδέα είναι απλή. Εντοπίζετε ένα κοίλωμα ενός βράχου, ελέγχετε εάν είναι κάπως σταθερό και δεν σας έλθει στο κεφάλι και τοποθετείτε ευτελή υλικά στο άνοιγμά του και το κλείνετε. Εάν είστε και νοικοκύρης και δεν θέλετε να σας ενοχλούν τοποθετείτε και μία πόρτα σε κάποια πλευρά (προσέξτε την στην φωτογραφία στα δεξιά του… οικοδομήματος).
Οι αποχετεύσεις και η απομάκρυνση των αχρήστων είναι απλούστατη: δια της βαρυτικής μεθόδου. Όλα κατεβαίνουν άρα δεν χρειάζεστε μελέτες. Στατικά είναι η φύση ο μηχανικός, αλλά υπάρχει ένα μικρο-πρόβλημα στην μετακόμιση και στις μεταφορές προς τα άνω. Ή ασκείτε τα μπράτσα σας και τα ανεβάζετε με καλάθι ή ασκείτε τα πόδια σας (και τα χέρια σας) και τα κουβαλάτε από τον δρόμο.
Η θέα είναι μοναδική και η προστασία σχεδόν απόλυτη.
Μόνο πως παρεμβαίνει το Ελληνικό κράτος. Διότι η δόμηση εκ παραλλήλου είναι στην πραγματικότητα ένας ημι-υπαίθριος χώρος (εντάξει όχι ακριβώς, αλλά χάριν του συλλογισμού). Ημι-υπαίθριος όμως χώρος σύμφωνα με την πολεοδομική νομοθεσία δεν μπορεί να υφίσταται εάν δεν υπάρχει και κύριος χώρος, στον οποίον να εντάσσεται. Ως εκ τούτου ο βράχος θα θεωρηθεί… κύριος χώρος και θα φορολογηθεί αναλόγως. Και επειδή πρόκειται για βουνό ανάλογος θα είναι και ο φόρος.
Μπα, καλύτερα η σύφιλη το αλκοόλ και οι ελώδεις πυρετοί!
Σημ. Η ίδια φωτογραφία από τρεις διαφορετικές εκδοχές ζουμ για τις λεπτομέρειες αλλά και την ένταξη στο σύνολο.