Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Σωκράτης και (εταίρα) Θεοδότη

Υπάρχει μία ιστορία με τον Σωκράτη, η οποία μου αρέσει πάρα πολύ…

Μία ημέρα ένας μαθητής του, ανακοίνωσε στον Σωκράτη και τους άλλους, πως υπήρχε μία γυναίκα (εταίρα) η Θεοδότη, της οποίας η εξαίρετη ομορφιά της ήταν αδύνατον να περιγραφεί και η οποία έκανε παρέα με όποιον την έπειθε.

Η άμεση αντίδραση του Σωκράτη ήταν:

“Θα πρέπει να πάμε να την δούμε, διότι δεν είναι δυνατόν να αντιληφθούμε κάτι, το οποίο ακούσαμε πως είναι ανώτερο από κάθε περιγραφή!”

Πόσο όμορφο επιχείρημα!

Προσέξτε! Ο μέγιστος των Φιλοσόφων δεν αγνόησε υποκριτικά μία γυναίκα ελευθέρων ηθών. Αντιθέτως! Έπραξε το φυσιολογικό. Πρώτον να την δει ώστε να θαυμάσει την ομορφιά της και δεύτερον να συζητήσει μαζί της (και όχι να την αγνοήσει υποκριτικά).

Όταν πήγε μαζί με τους μαθητές του στην Θεοδότη διημείφθη ένας θαυμάσιος και ουσιαστικός διάλογος μεταξύ τους με απόλυτη έλλειψη ειρωνείας ή “δήθεν” σεμνοτυφίας, από την πλευρά του Σωκράτη προς μία εταίρα, την οποία αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και μάλιστα της δίνει και τόσο ορθές συμβουλές προκειμένου να “επεκτείνει” τις δραστηριότητές της, ώστε η Θεοδότη προτείνει στον Σωκράτη να την “αναλάβει” (κοινώς ως manager της)!

Η Θεοδότη αντελήφθη αμέσως και αυτή, το μέγιστο ήθος του Ανθρώπου και επέδειξε υψηλότατη ευστροφία.

Εάν αναρωτιέστε γιατί ο Σωκράτης ήταν ο μεγαλύτερος Φιλόσοφος μην ανατρέχετε στις υψηλές θεωρίες περί ηθικής και ιδεών… Ούτε στους διαλόγους του Πλάτωνα…

Ο Σωκράτης ήταν άνθρωπος της ζωής και συνάμα της φιλοσοφίας και δεν υποτιμούσε κανέναν συνάνθρωπό του… χωρίς να εξισώνει το δίκαιο με το άδικο.

Οι υψηλές ιδέες και το “επίπεδο” έχουν νόημα, μόνο όταν ανήκουν στην πραγματικότητα…

f_logo75

Σημ. Στην φωτογραφία η ταπεινή πέτρα με τα αγριόχορτα μπορούν να δώσουν “αριστουργήματα”… όταν χρησιμοποιηθούν όπως είναι… Αυτός είναι και ο συμβολισμός της…

Δείτε την στο link στο Facebook.

 

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)