Προσέξτε πώς γεννήθηκε το σχέδιο Μάρσαλ. Κατά τη διάρκεια του Β΄ΠΠ οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών, βιομηχανικού εξοπλισμού και τροφίμων στους συμμάχους τους. Όλα ήταν “δάνεια” (το τονίζω αυτό και ΟΧΙ δωρεάν βοήθεια). Η Μεγάλη Βρετανία έλαβε (με τις τότε τιμές) 30 δισεκατομμύρια δολάρια και η Σοβιετική Ένωση 11.
Όταν τελείωσε ο πόλεμος οι Αμερικανοί πληροφορήθηκαν πως τα κράτη, τα οποία έλαβαν τα δάνεια όχι μόνο δεν είχαν καμία πιθανότητα να τα αποπληρώσουν αλλά ούτε και είχαν και την πρόθεση να το κάνουν! Και επιπλέον πως ήταν σε τόσο άθλια κατάσταση, ώστε έπρεπε να λάβουν και άλλη βοήθεια για να μην εξαφανισθούν από πείνα και απόγνωση.
Τότε, ο Στρατηγός George C. Marshall, ο οποίος την περίοδο εκείνη ήταν Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών έλαβε την… ακριβότερη απόφαση στην παγκόσμια ιστορία. Συγκεκριμένα στις 5 Ιουνίου του 1947 σε λόγο του στο Πανεπιστήμιο Harvard δήλωσε πως οι απαιτήσεις της Ευρώπης τα επόμενα τρία με τέσσερα έτη σε εξωτερική βοήθεια διατροφικών ειδών και αναγκαίων αγαθών –προερχομένων κυρίως από τις Η.Π.Α.- ήταν τόσο μεγάλες και μακράν από οποιαδήποτε πιθανότητα αποπληρωμής τους, ώστε απαιτείτο μία τεράστια επιπρόσθετη βοήθεια προκειμένου να αποφευχθεί μία οικονομική, κοινωνική και πολιτική καταστροφή σε μία ήδη κατεστραμμένη Ευρώπη.
Φυσικά είχε και το νόημα της αποτροπής από την Σοβιετική απειλή, κάτι το οποίο με εξαίρεση την Γιουγκοσλαβία επετεύχθη και βεβαίως και τις συνήθεις παρενέργειες, οι οποίες προκύπτουν σε ανάλογες περιπτώσεις.
Αλλά το πνεύμα ήταν πολύ σοφό. Από… κατεστραμμένους δεν μπορείς να πάρεις τίποτα. Και εάν έχεις και κάποια ελπίδα πρέπει να τους βοηθήσεις να ανορθωθούν, ώστε να επιστρέψουν ό,τι δύνανται.
Αυτή η λογική οφείλει να διέπει ΚΑΙ την εσωτερική κατάσταση της οικονομίας, αλλά και μεταξύ των Ευρωπαϊκών κρατών και βεβαίως μεταξύ των φτωχών χωρών του Τρίτου Κόσμου. Και είναι εντυπωσιακό πως οι ισχυρότερες πιέσεις, με αφορμή την πανδημία του COVID-19 για ολική αναδιάρθρωση της κοινωνίας και του οικονομικού συστήματος προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ούτε σκέψη από την Ευρώπη, η οποία βιάζεται εναγωνίως να επιστρέψει στην… κανονικότητα· (η οποία εν προκειμένω θα επιτείνει σε μέγιστο βαθμό την ήδη πολύ άσχημη κατάσταση, ειδικά σε χώρες, όπως η δική μας).
Ποια η διαφορά της τότε κατάστασης από τη σημερινή;
Πώς η Ευρώπη διαλύθηκε από μόνη της ενώ τώρα η αιτία είναι μία φυσική καταστροφή. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.