(Οδηγίες Χρήσεως)
Συνομιλώντας το πρωί με πολύ αγαπητό μου πρόσωπο ειπώθηκε η φράση:
“Ναι πολύ καλά το χειρίζεσαι το θέμα, θα ήσουν όμως σε πολύ καλύτερη θέση εάν είχες και …”
Ωπ! Στο σημείο αυτό διέκοψα την συζήτηση (με την καλή έννοια)…
Λοιπόν! Ακούω πολύ συχνά εκφράσεις του τύπου:
“Θα το έκανα αυτό, εάν…”
“Εάν είχα τώρα… θα…”
“Εάν είχα αυτό δεν θα…”
Πάντα δηλαδή υπάρχει ένας όρος, ο οποίος δεν ικανοποιείται και συνεπώς δεν πράττουμε εκείνο, το οποίο θα επιθυμούσαμε ή κυρίως νομίζουμε πως η θέση μας θα ήταν πολύ καλύτερη εάν είχαμε αυτό, το οποίο θεωρούμε πολύ σημαντικό και δεν έχουμε. Πολύ συχνά ο όρος αυτός αναφέρεται στα χρήματα.
Είχα διαβάσει στο παρελθόν και προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία πως σε ακραίες συνθήκες επιβίωσης, δεν έχει καμία σημασία ο εξοπλισμός. Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι κατάφεραν κάτω από οριακές συνθήκες να επιζήσουν, χωρίς να διαθέτουν κανένα ουσιαστικό (υλικό) εφόδιο και άλλοι, οι οποίοι τα είχαν όλα αλλά δεν τα κατάφεραν.
Αυτό δεν αφορά μόνο συνθήκες επιβίωσης, αλλά και κάθε πλευρά της ζωής μας, η οποία αφορά αντιπαράθεση και προφανώς και επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα. Φυσικά και τις “πολεμικές” επιχειρήσεις οποιουδήποτε τύπου και μορφής.
Υπάρχουν άραγε οδηγίες …χρήσεως επιβίωσης; Εάν ναι ποιες είναι;
Συγκέντρωσα έναν αριθμό και σας τις παραθέτω:
01. Κάντε το επόμενο σωστό πράγμα.
Μην πανικοβάλλεστε και αλλάζετε την συμπεριφορά σας. Κάνετε απλά το επόμενο σωστό βήμα και καλά. Ακόμα και την στιγμή της τελικής κατάρρευσης εάν κάτι δεν έχει τελειώσει δεν τελείωσε… Ακόμα και την τελευταία στιγμή φερθείτε με αξιοπρέπεια και ήθος. Εάν κρέμεστε στο χείλος του γκρεμού πιάστε το έστω αδύναμο μικρό κλαράκι.
02. Ελέγξτε το πεπρωμένο σας.
Κατανοείστε πως την τύχη σας την ελέγχετε εσείς και όχι οι άλλοι. Ειδικά εάν το πιστεύετε, λυπάμαι αλλά δεν έχετε καμία δικαιολογία. Εάν η/ο σύντροφός σας, σας ρίχνει κάθε πρωί στο τσάι σας αρσενικό και εσείς ενώ το γνωρίζετε συνεχίζετε να το πίνετε λέγοντας: “με δηλητηριάζει”, τότε …καλά σας κάνει!
03. Αρνηθείτε την άρνηση.
Μην θεωρήσετε πως θα είναι “αδύνατον” να συμβεί οτιδήποτε –είτε προς την θετική αλλά και προς την αρνητική πλευρά- ούτε να ορίζετε πως κάποια στιγμή θα είναι κάτι το τελευταίο άσχημο, το οποίο σας συμβαίνει. Δεν υπάρχει όριο… Αυτό το αναφέρω, διότι υπάρχει η τάση να θεωρούμε πως κάποιο πολύ δυσάρεστο γεγονός ή κατάσταση θα είναι και η τελευταία. Αμ δε…
04. Χρησιμοποιείστε ένα ρητό ως βάση.
Οτιδήποτε και εάν είναι αυτό. Βέβαια εκφράσεις του τύπου: “κάθε εμπόδιο για καλό” μπορεί να νομίζετε πως σας βοηθούν, αλλά στην είναι πραγματικότητα μοιρολατρικές. Ενώ η ρήση λχ του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες “Μολών λαβέ” δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για παρανοήσεις!
05. Το γνωστό τώρα: να σκέπτεστε …θετικά.
Αποτελεί τόσο μεγάλη κοινοτυπία, ώστε αναρωτιέμαι εάν θα πρέπει να την συμπεριλάβω. Αλλά σκεφθείτε το πρωί πως ξεκινούν την ημέρα τους πολλοί άνθρωποι. Άλλοι με δύναμη και αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στην ζωή και τον εαυτό τους και άλλοι… Θυμηθείτε το ανέκδοτο με τον …γρύλλο!
06. Κατανοείστε τα αλλληλο- διασυνδεδεμένα συστήματα.
Τίποτα δεν είναι ανεξάρτητο και αυτοτελές. Όλα με έναν τρόπο συνδυάζονται. Μην θεωρήσετε πως επειδή μπορείτε να αρπάξετε το γεύμα από το αρκουδάκι και να επιζήσετε πετύχατε. Η μαμά αρκούδα δεν έχει την ίδια άποψη με εσάς και καραδοκεί και εμφανίζεται όταν δεν το περιμένετε· και δεν πρόκειται να σας το ζητήσει ευγενικά!
07. Μην εορτάζετε στην κορυφή.
Τα περισσότερα ατυχήματα με τους ορειβάτες γίνονται αφού έχουν κατακτήσει την κορυφή, αλλά δεν έχουν επανέλθει στη βάση τους. Ωραία, πετύχατε το στόχο σας, αλλά δεν τελείωσε…
08. Βγείτε από την λεγόμενη comfort zone (τη ζώνη άνεσης).
Δεν θέλετε ούτε να περνάτε έξω από την τράπεζα, αλλά πρέπει να συζητήσετε τον διακανονισμό του δανείου σας ή έστω να επιλύσετε ένα πολύ δυσάρεστο θέμα… Απαντήστε στο τηλέφωνο σε όσους ενδεχομένως χρωστάτε… Σφίξτε τα δόντια και κάνετέ το…
09. Διακινδυνεύστε και ανταμειφθείτε.
Μάθετε να διακινδυνεύετε και τότε η ανταμοιβή θα είναι πολύ γλυκιά. Θα μάθετε αυτή το παιγνίδι και θα μπορείτε να το παίζετε καλλίτερα.
10. Εμπιστευθείτε τη διαίσθησή σας.
Εμένα όταν κάποιος με χτυπά στον ώμο και με συνοδεύει στην πόρτα …εξόδου λέγοντάς μου τα καλύτερα λόγια ενώ η διαίσθηση μου, μου φωνάζει ότι μου ετοιμάζει την …κηδεία μου, ναι μου ετοιμάζει την κηδεία μου!
11. Έχετε και πλάνο Β, Γ, Δ,…, Ω,…
Περιττό να το αναλύσω! Μόνο επειδή συνήθως αναφερόμαστε μόνο σε ένα πλάνο Β, αυτό ξεχάστε το… Τα πλάνα είναι άπειρα, αλλά έχετε όσο περισσότερα μπορείτε στη διάθεσή σας.
12. Βοηθείστε τους άλλους.
Μπορεί να είναι στην 12η θέση, αλλά ίσως είναι το σημαντικότερο. Δεν είστε μόνος στη ζωή. Δείτε το έστω και σαν τακτική και ας μην το πιστεύετε. Αλλά οι πιθανότητες επιβίωσής σας αυξάνονται κατακόρυφα με αυτόν τον τρόπο.
13. Μείνετε ψύχραιμοι.
Το έχω γράψει και στην αρχή. Η ψυχραιμία και το στυλ δεν εξαρτώνται από τις συνθήκες. Ακόμα και όταν φαίνεται πως έχουν τελειώσει όλα –οριστικά;- δώστε μεγαλείο στην τελευταία στιγμή… Μείνετε ψύχραιμοι το τονίζω και ίσως η τελευταία αχτίδα φωτός να απαιτεί μία θέση στην οποία να είστε ακίνητοι και όχι τρέχοντας αλαφιασμένοι…
14. Παραδοθείτε, αλλά μην υποκύψετε.
Όταν συμβαίνει και αποτύχετε ή ότι κάτι δεν λειτούργησε μην σπάτε το κεφάλι σας στον τοίχο. Δεν έχει νόημα. Μην εγκαταλείψετε όμως την προσπάθεια. Αλλάξτε τακτική…
Τέλος,
15. Το 100-0 δεν είναι το ίδιο με το 99-1.
Το έχω γράψει και αλλού. Έστω και μία απειροελάχιστη πιθανότητα είναι πολύ περισσότερη από το τίποτα και μπορεί να κάνει –κυριολεκτικά- τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.
…και τέλος του τέλους:
DO SOMETHING! (Κάντε κάτι, άλλωστε τα προηγούμενα δεν λειτουργούν)…
Αυτά τα ολίγα (καθόλου θεωρητικά)…