Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Συνδέοντας τις Κουκκίδες

Εάν έχετε κάποιο φορητό τηλέφωνο με λειτουργικό σύστημα android ή iOS θα διαπιστώσετε κάτι φαινομενικά περίεργο. Ενώ υπάρχουν χιλιάδες εφαρμογές δωρεάν στις απλές εκδόσεις τους και με πληρωμή, στις πλήρεις καμία γραμματοσειρά ΔΕΝ είναι δωρεάν! Το καμία (εκτός από μία πεντάδα του συστήματος της κατασκευάστριας εταιρείας) ισχύει πλήρως. Ο μέσος όρος απόκτησης μίας μόνο γραμματοσειράς στην πλατφόρμα της Google είναι 1,50 ευρώ!  Ανάλογα ισχύουν και στην πλατφόρμα της Apple.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως ένα τόσο “ασήμαντο” χαρακτηριστικό του τηλεφώνου ενώ ΚΑΙ οι προ-εγκατεστημένες γραμματοσειρές είναι και πολύ ωραίες, κοστίζει τόσα πολλά χρήματα (1,50 ευρώ είναι πολλά σε σχέση με το είδος)! Και είναι εξ΄ ίσου εντυπωσιακό το γεγονός πως υπάρχουν τόσες πολλές και είναι σίγουρο πως πρόκειται  για μία βιομηχανία πάρα πολλών εκατομμυρίων ευρώ (ή δολαρίων). Άλλωστε δεν θα ήταν τόσο διαδεδομένη. (Σας δίνω και επιχειρηματική ιδέα εδώ, διότι μία όμορφη γραμματοσειρά ΑΞΙΖΕΙ πάρα πολλά –όπως θα διαβάστε παρακάτω- ).

Αλλά είναι λόγος να αγοράσει κάποιος μία νέα γραμματοσειρά, ακόμα και εάν δεν χρησιμοποιεί τα μηνύματα κειμένου πολύ τακτικά; Παρεμπιπτόντως θα προσέξετε πως αρκετές εφαρμογές διαφημίζουν την εφαρμογή γραμματοσειρών σε πλατφόρμες επικοινωνίας μηνυμάτων.

Λοιπόν!

Η επιτυχία της Apple σε πολύ μεγάλο βαθμό βασίστηκε στην ομορφιά των γραφικών της. Στην άκρως εμπνευσμένη ομιλία του Steve Jobs τον Ιούνιο 2005 προς τους αποφοίτους του Stanford University ο ίδιος εξηγεί πώς συνδέοντας τις κουκκίδες μπορείς να δημιουργήσεις ένα αριστούργημα. Και αυτό ισχύει για κάθε καλλιτεχνικό ή μη είδος ή δραστηριότητα.

Η κάθε γραμματοσειρά έχει μία τεράστια δύναμη, την οποίαν δεν την αντιλαμβάνεσαι. Η Broadway από το όνομά της παραπέμπει στο… Broadway! Μόλις την βλέπεις, αναγνωρίζεις πως αφορά κάτι σχετικό με θέατρο και παραστάσεις. Και περιμένεις να διαβάσεις έναν τίτλο… Ισχύει για όλες είτε φαίνεται άμεσα η επιρροή τους είτε όχι.

Ένας ερωτευμένος νέος είναι πολύ πιθανό να θέλει να στέλνει ερωτικά μηνύματα με μία καλλιτεχνική γραμματοσειρά, όπως η Monotype Corsiva, η οποία είναι μάλλον απίθανο να χρησιμοποιηθεί σε μία εμπορική επιστολή ή ένα επαγγελματικό e-mail.

Τα γράμματα δεν είναι αστείο και οι λέξεις δεν μόνο γράμματα.

Σημ.: παραθέτω τον εν λόγω… λόγο του Steve Jobs και σας συνιστώ εντονότατα να τον διαβάσετε (και να τον αξιοποιήσετε στην προσωπική σας ζωή με τον τρόπο σας).

H εμπνευσμένη ομιλία του Steve Jobs τον Ιούνιο 2005 στους αποφοίτους του Stanford University

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)