Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Σπεύδε Βραδέως

Το ρητό αποδίδεται στο Χείλωνα το Λακεδαιμόνιο, έναν εκ των επτά σοφών της αρχαιότητας. Ίσως και τον σοφότερο… Ο Χείλων εξέφρασε κάτι, το οποίο ακούγεται κάπως “περίεργα” στη σύγχρονη εποχή της ταχύτητας. Αλλά κατά τη γνώμη μου είναι η καλύτερη συμβουλή, η οποία θα μπορούσε να δοθεί σήμερα.

Μη λάβετε σημαντικές αποφάσεις, μην κινηθείτε άτσαλα και σπασμωδικά. Είναι προτιμότερη η “πίεση” ενός δύσκολου καλοκαιριού, παρά η επιλογή ενός αδιέξοδου δρόμου, ο οποίος θα σας εγκλωβίσει τη στιγμή κατά την οποίαν θα χρειαστεί να πετάξετε. Παρατηρώ μία αδημονία. Είναι δικαιολογημένη, διότι προέρχεται από τις πιέσεις των συνθηκών. Η τέχνη όμως είναι να μην ενδώσει κανείς σε αυτή την πίεση. Είναι η πίεση της καταστροφής.

Έχουμε έναν λαμπρό Αύγουστο εμπρός μας, ο οποίος ευνοεί το “σπεύδε βραδέως”. Δε χρειάζονται κατ΄ ανάγκην διακοπές. Ηρεμία και καθαρότητα σκέψης χρειάζεται. Εάν αυτό συνδυαστεί και με διακοπές ακόμα καλύτερα. Αλλά προσωπικές επιλογές είναι αυτές.

Προσωπικά θα συμβούλευα (και από επενδυτικής απόψεως) μία γενναία επανεξέταση των καταστάσεων. Και εάν δεν είσαστε επενδυτές του χρηματιστηρίου καλό θα είναι να σπεύσετε… βραδέως.

26 αιώνες εμπρός ο Χείλων (όπως και όλοι οι αρχαίοι Έλληνες, οι οποίοι ΔΕΝ έχουν ξεπεραστεί ούτε στο μικρό δακτυλάκι του ποδιού τους).