Το τελευταίο διάστημα συνάντησα περιπτώσεις, όπου πολεοδομικές διατάξεις δεν επιτρέπουν τις πέτρινες όψεις. Δεν απαγορεύεται το υλικό της πέτρας και ισχύουν οι ευεργετικές διατάξεις περί αφαίρεσης της επιφανείας της, αλλά δεν μπορεί να φαίνεται εξωτερικά. Είναι ένα θέμα. Είναι όμως λόγος αυτός να μην φτιάξετε πέτρινο; Όχι κατά τη γνώμη μου. Το πέτρινο εξακολουθεί να είναι πέτρινο, έχει όλα τα πλεονεκτήματα της πέτρας, φαίνεται αυτό ακόμα και σοβατισμένο (αφήνετε και κάποια σημεία διακριτικά ασοβάτιστα) και προχωράτε κανονικά στην υλοποίηση.
Σημ. Οι φωτογραφίες είναι από δικό μου έργο. Η μία όψη δείχνει κατά τη γνώμη μου ως φυσικός πίνακας και επειδή φωτίζεται τη νύχτα δείχνει ακόμα περισσότερο εντυπωσιακή, αφού το ανάγλυφο της πέτρας δημιουργεί σκιάσεις.
Σημ. 2: Τονίζω ΔΕΝ απαγορεύονται παντού, κάθε άλλο. Υπάρχουν περιοχές όμως, όπου λόγω αρχιτεκτονικής παράδοσης και για κάποιους ξεχωριστούς λόγους ακόμα “έντυναν” τις όψεις των κτισμάτων με σοβά. Αλλού δεν το έκαναν αυτό. Συνέπεια τούτου είναι αλλού να μην επιτρέπεται ο σοβάς στις όψεις και να φαίνεται η πέτρα και αλλού να μην επιτρέπεται να φαίνεται η γυμνή τοιχοποιία, ώστε να διατηρηθεί το χρώμα της περιοχής. Επίσης επιβάλλεται και η στέγη και μάλιστα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ενώ αλλού δεν επιτρέπεται και πρέπει να είναι πλάκα. Επίσης τα μεγάλα ανοίγματα δεν είναι συνήθως στους παραδοσιακούς οικισμούς επιτρεπτά. Η πέτρα, ως δομικό υλικό παντού είναι νόμιμη και ευπρόσδεκτη, αλλά στην εξωτερική της εμφάνιση υπόκειται σε αυτούς τους περιορισμούς και μόνο σε κάποιες ιδιαίτερες περιοχές. Αυτά για να καταστεί σαφές το πνεύμα των περιορισμών (ειδικών όρων δόμησης).