Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Σκαγιοπούλειο – Φιλανθρωπία – Δημαρχείο

(Συμπεράσματα)

Πριν από λίγες ημέρες δύο πάρα πολύ καλοί μου φίλοι της… τοπογραφικής συνομοταξίας (!) και του Δήμου Πατρέων ο Γεώργιος Σίψας (Geo Sipsas) και ο Γιάννης Μαντζουράνης (Yiannis Mantzouranis) μου τηλεφώνησαν να “πεταχτώ” asap (αμέσως) στο Σκαγιοπούλειο Ίδρυμα Πατρών να φωτογραφίσω το κεντρικό κτίριο. Βλέπετε ως τοπογράφοι μετρούσαν το χώρο και άδραξαν την ευκαιρία! Για την ακρίβεια ήταν ο Γιάννης, και έχει αυτός το κρίμα στο λαιμό του!

Φυσικά έτρεξα “σφαίρα”, διότι το κτίριο είναι ορατό πλέον, αφού καθαρίστηκε ο περιβάλλων χώρος.

Συμπεράσματα από αυτήν την “επιχείρηση”:

1. Φιλία: Το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή είναι οι φίλοι! Άλλωστε είσαι μόνος. Ποιος θα με σκεφτόταν και θα με ειδοποιούσε; Εδώ τέλος!

2. Σκαγιόπουλος: Ο Παναγιώτης Σκαγιόπουλος ήταν ένας πολύ πλούσιος Πατρινός σταφιδέμπορος. Απέκτησε πολύ μεγάλη ακίνητη και κινητή περιουσία και το μεγαλύτερο τμήμα της το διέθεσε όντας εν ζωή για την ίδρυση ορφανοτροφείου στη θέση Χαλκωματά της Πάτρας. Το οικόπεδο 55,000 πήχεων και το κτίριο του εστοίχισαν 5,500,000 δραχμές. Τα εγκαίνια έγιναν από τον τότε πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 1929.

Σκοπός του ιδρύματος ήταν η περίθαλψη των ορφανών παιδιών από τους πολέμους – και η Ελλάδα είχε πολύ μεγάλο αριθμό αυτών (και πολλούς πολέμους και καταστροφές επίσης).

Συμπέρασμα: Τι πιο ωραίο στη ζωή σου να έχεις και να δίνεις (και μάλιστα εν ζωή, ώστε να χαίρεσαι με τα αποτελέσματα)!

3. Φιλανθρωπία: Η φιλανθρωπία δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην συναισθηματική εμπλοκή. Όταν βοηθάς προσπαθείς να λύσεις ένα πρόβλημα. Δεν χρειάζεται να γίνεις “φίλος” με αυτόν, το πρόβλημα του οποίου λύνεις. Αυτό το σημειώνω χαρακτηριστικά.

4. Δημαρχείο (αφορά τους Πατρινούς): Το Σκαγιοπούλειο ίδρυμα εξακολουθεί να λειτουργεί και σήμερα. Το συγκεκριμένο κτίριο έχει αποκατασταθεί, αλλά δεν χρησιμοποιείται. Δεν γνωρίζω για την λειτουργία του ιδρύματος πολλά. Κάποια έσοδα πρέπει να προέρχονται από άλλα κτίρια, τα οποία διαθέτει. Ωστόσο το κεντρικό, το οποίο σας παρουσιάζω είναι κλειστό.

Ενδεχομένως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για Δημαρχείο.

Βέβαια ανοίγω μεγάλο θέμα εδώ, διότι ένα δημαρχείο είναι σωστό να είναι στο κέντρο της πόλης, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Πάτρα. Το Αρσάκειο επίσης είναι ένα ενδιαφέρον κτίσμα αλλά νομίζω πως το Σκαγιοπούλειο διαθέτει πολύ μεγάλο περιβάλλοντα χώρο για στάθμευση αυτοκινήτων και δεν είναι σε σημείο με μεγάλη κυκλοφορία. Σε κάθε περίπτωση όμως έχουμε ένα κενό κτίριο και αποτελεί παράλογη πολυτέλεια να μην χρησιμοποιείται για χρήσεις κάθε είδους (διοικητικές, πολιτιστικές, εκθέσεων, συνεδρίων).

Στις φωτογραφίες (με την άδειά τους) οι δύο φίλοι μου επί το έργον. Ευτυχώς ποιούμενος την νήσσαν γλίτωσα τις μετρήσεις!

Πηγή πληροφοριών: “ΙΣΤΟΡΙΚΟΝ ΛΕΞΙΚΟΝ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ” Κώστα Ν. Τριανταφύλλου – Πάτραι 1959

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)