Λοιπόν! Αυτό τον πυλώνα με αυτό το εκπληκτικό θεμέλιο τον έχω εντοπίσει εδώ και καιρό. Είναι ορατός μετά το Ξυλόκαστρο, όπως ερχόμαστε προς Πάτρα στην δεξιά πλευρά. (Το ωραίο είναι πως σήμερα εντόπισα και έναν πολύ παλαιό χιλιομετρικό οδοδείκτη με την ένδειξη “101”!)… Την άλλη eεβδομάδα τα σχετικά…
Στο θεμέλιό μας τώρα, 200 περίπου μέτρα μετά έχει έναν χώρο parking, όπου μπορεί κάποιος να σταματήσει και να τον προσεγγίσει –με προσοχή, διότι ο δρόμος είναι μίας λωρίδας).
Αυτό ΕΙΝΑΙ θεμέλιο (ομολογουμένως).
Με διαστάσεις περίπου 12Χ12Χ12= 1700 κυβ. μέτρα (περίπου τονίζω) έχουμε τα εξής (αλλά το άρθρο δεν το έγραψα για αυτά):
Το κάθε κυβικό μέτρο είχε πριν λίγα χρόνια ένα συνολικό κόστος της τάξεως των 250 ευρώ. Τώρα ας υποθέσουμε πως αυτό κοστίζει 170 ευρώ το κυβικό. Πρόκειται για ένα έργο αξίας 300.000 ευρώ (με χωματουργικά)!
Το βάρος του ανέρχεται στους τρείς χιλιάδες διακόσιους τόνους (1 κ.μ.= 2.400 κιλά) συνολικά και με δεδομένο πως η επιφάνεια στήριξης του είναι 144 τετρ. μέτρα ασκείται μία πίεση 23 τόνων ανά τετρ. μέτρο. Καθόλου αμελητέα…
Ενδιαφέροντα όλα αυτά αλλά οι σκέψεις μου είναι άλλες:
Το ποσόν των 300 χιλ. ευρώ καταλαβαίνετε πως είναι ένα πολύ μεγάλο νούμερο για την συντριπτική πλειοψηφία των περισσοτέρων. Σκεφτείτε μάλιστα πως αυτό το θεμέλιο είναι ένα εντελώς υποστηρικτικό και βοηθητικό έργο και ελάχιστο συγκριτικά με το έργο της Ολυμπίας οδού.
Κατανοείτε το τεράστιο μέγεθος της περιουσίας γύρω μας…
Αυτό το θεμέλιο δεν το υπολόγισα, ώστε να γνωρίζω εάν είναι όντως αναγκαίο. Η αλήθεια είναι πως οι πυλώνες είναι μεγάλες κατασκευές και δέχονται πολύ μεγάλες ανεμοπιέσεις ενώ συγκρατούν και τα ηλεκτροφόρα καλώδια. Οι δυνάμεις στην κορυφή είναι μεγάλες, και φανταστείτε τι ροπή ασκείται στο θεμέλιο (εννοώ δύναμη να το ανατρέψει).
Στον γερανό, ο οποίος πρόσφατα κατέρρευσε στην Μέκκα με τα τραγικά αποτελέσματα δύο είναι τα ενδεχόμενα της αστοχίας:
είτε το θεμέλιο δεν ήταν τόσο μεγάλο και επαρκές, είτε το μέταλλο του γερανού δεν ήταν τόσο ισχυρό και λύγισε.
Αυτό είναι ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα. Όσο γερό και εάν είναι ένα θεμέλιο και ισχυρό η υποστηριζόμενη κατασκευή πρέπει και αυτή να έχει την ίδια αντοχή.
Το θεμέλιο μην ξεχνάμε είναι “πρόσθετο” στοιχείο, μέσα ή επάνω στο έδαφος. Συνεπώς εάν το έδαφος δεν δύναται να αντέξει την πίεση των 23 τόνων ανά τετρ. μέτρο, ο πυλώνας θα… βυθιστεί στην Γη!
Από τις τρεις προηγούμενες σκέψεις συνάγεται πως στην ζωή ισχύουν επίσης τα ανάλογα:
1. Υπάρχει τεράστιος πλούτος γύρω μας και δεν τον αντιλαμβανόμαστε (και δεν εννοώ υλικός).
2. Όσο ισχυρό και να είναι ένα θεμέλιο πρέπει και αυτό, το οποίο είναι θεμελιωμένο επάνω του να αντέχει (και αναφέρομαι στους ανθρώπους εδώ παρομοιάζοντας τους με τους πυλώνες) και
3. Το ίδιο το θεμέλιο πρέπει να εδράζεται σε υγιές έδαφος (και εάν όχι αυτό το έδαφος να εξυγιαίνεται προηγουμένως). Αναφέρομαι στις πολύ βαθιές ανθρώπινες αξίες εδώ, στις οποίες εδράζεται το θεμέλιο της προσωπικότητας.
Μετά από τα προηγούμενα είστε έτοιμες/οι να ορθώσετε τον πυλώνα σας.
Αααα! Το πιο σημαντικό! Όσο εντυπωσιακό και να είναι και να φαίνεται το θεμέλιο εάν δεν ισχύουν τα 2 και 3 παραπάνω δεν έχει κανένα νόημα και καμία αξία… Τα φαινόμενα απατούν επικινδύνως (και εδώ)!