Πριν την υγειονομική κρίση, αλλά και καταά τη διάρκειά της το κόστος γενικά μίας οικοδομής από οπλισμένο σκυρόδεμα (κοινώς μπετόν αρμέ) κυμαινόταν περίπου στα 1.000 έως 1.100 ευρώ ανά τετρ. μέτρο. Όλως περιέργως (δηλαδή όχι και τόσο περιέργως, αλλά τώρα δεν θα το εξηγήσω) η τιμή και για πέτρινο κτίσμα ήταν στην ίδια κλίμακα.
Τώρα διαβάζω αλλά και από τις συζητήσεις μου με διάφορους συντελεστές από το χώρο πως τα 1.400 ευρώ ανά τετρ. μέτρο είναι το ελάχιστο και πως κόστος κατασκευής 1.800-2.000 ευρώ ανά τετρ. θεωρείται δεδομένο (μία αναζήτηση στην οικονομική ειδησεογραφία θα σας το επιβεβαιώσει). Δεν συμπεριλαμβάνεται προφανώς η αξία κτήσης του οικοπέδου στις προηγούμενες εκτιμήσεις. Το εξετάζω και σύντομα θα έχω και δική μου εκτίμηση.
Βεβαίως το πραγματικό κόστος το γνωρίζει μόνον εκείνος, ο οποίος τελικά κατασκευάζει το έργο και πάντα στο συγκεκριμένο έργο. Διότι σύγκριση μπορεί να υπάρξει μεταξύ δύο παντελώς πανομοιότυπων έργων και την ίδια χρονική περίοδο, κάτι, το οποίο δεν είναι δυνατόν να γίνει, ακόμα και εάν είναι το ένα δίπλα στο άλλο.
Όπως και να έχει το ζήτημα, ας υποθέσουμε πως κινούμαστε στα επίπεδα των 1.800 ευρώ/τετρ. μέτρο. Σκοπίμως θέτω αυτή την τιμή. Παρεμπιπτόντως, επειδή αρκετοί προσπαθούν να κατανοήσουν πώς προήλθε και από πού προκύπτει αυτή η αλματώδης αύξηση θα θυμίσω πως το μισό κιλό ψωμί κόστιζε πριν από λίγους μόλις μήνες 60 λεπτά (συν-πλην). Τώρα 1.20 ευρώ. Πώς λοιπόν η οικοδομή να μείνει στα προηγούμενα επίπεδα;
Αλλά και πάλι ας προχωρήσουμε στο σκεπτικό μας. Τι κάνεις με αυτό το δεδομένο;
Εάν θέλεις να σκέφτεσαι επιχειρηματικά δεν είναι το κόστος εκείνο, το οποίο θα πρέπει να σε απασχολεί αλλά το μελλοντικό προσδοκώμενο όφελος, δηλαδή τι θα κερδίσεις. Αυτός είναι και ο χρυσός κανόνας των επιχειρήσεων και εάν δεν τον ενστερνίζεστε (δεν είναι ούτε κακό ούτε προαπαιτούμενο) ΜΗΝ επιχειρήσετε. Και επειδή οι κάθε είδους επιχειρήσεις είναι συνώνυμες ή συνυφασμένες με την αβεβαιότητα ούτε να το σκεφτείτε, εκτός εάν έχετε πείσει τον εαυτόν σας –πραγματικά- πως χάνοντας τα πάντα δεν πρόκειται να τρελαθείτε ή να κατηγορήσετε τις… συνθήκες ή τη ζωή!
Ο σκοπός ωστόσο του άρθρου είναι να επεκτείνω κάπως τον ορίζοντα και να διευκολύνω ενδεχομένως αναποφάσιστους επενδυτές. Και το γράφω, διότι σε ολόκληρη την οικονομική αρθρογραφία παρατηρώ πως η μοναδική σύγκριση αφορά το κόστος ανέγερσης με την πιθανή τιμή πώλησης. Και εκεί τα πράγματα είναι… δύσκολα.
Με κόστος κατασκευής 1.800 ευρώ/τετρ. μ. και κόστος απόκτησης οικοπέδου έστω 400 ευρώ/τετρ. μ. καταλήγουμε στα 2.200 ευρώ/τετρ. μ. Ποια θα πρέπει να είναι η τιμή πώλησης για να θεωρηθεί η επένδυση ικανοποιητική; Και δεν υπολογίζω φορολογικές επιβαρύνσεις, χρηματοοικονομικό κόστος και τα σχετικά. Σε πλείστες όσες περιπτώσεις η εξίσωση δεν είναι… εξίσωση και τείνει προς τη ζημία. Διότι εκεί όπου πωλείται το τετραγωνικό 5.000 ευρώ (ας πούμε) το κόστος οικοπέδου δεν θα είναι της τάξεως των 400 €/m2 αλλά πολύ μεγαλύτερο, όπως ενδεχομένως και το κόστος κατασκευής. Ή ακόμα και σε απλούστερες περιπτώσεις δεν θα είναι εφικτή μία πώληση με 2.200 ευρώ/τετρ. μέτρο.
Αλλά οικοδομή ΔΕΝ είναι μόνο κατασκευή και πώληση. Είναι ΚΑΙ ενοικίαση αλλά ΚΑΙ κάλυψη προσωπικών ή οικογενειακών αναγκών. Και δεν χρειάζεται να αναφερθούμε σε υπέρογκα ενοίκια, αλλά σε λογικές απαιτήσεις. Και όχι μόνον αυτό, αλλά ως παράδειγμα το αναφέρω, ενδεχομένως ένας ισόγειος επαγγελματικός χώρος να αποφέρει πολλαπλάσια σε σχέση με τα πέντε-έξι διαμερίσματα (τυχαίο) των υπερκείμενων ορόφων.
Ή να αφορά την οικογένειά σου και ως εκ τούτου πρέπει να αποδεχτείς την πραγματικότητα, όπως αποδέχεσαι την αύξηση του μισού κιλού του ψωμιού στο 100%. Τόσο απλό.
Μην αποθαρρύνεστε λοιπόν τόσο εύκολα από τις διάφορες ανεξακρίβωτες ή εντελώς απλοϊκές ή μανιχαϊστικές (δηλαδή μαύρο-άσπρο και τίποτα άλλο) θεωρήσεις διαφόρων, οι οποίοι δεν έχουν ποτέ ασχοληθεί με το αντικείμενο. Άλλο πράγμα ο δημοσιογράφος και άλλο ο επιχειρηματίας και ουδέν μεμπτό για κανέναν, απλώς είναι διαφορετικές οι προσεγγίσεις.
Τέλος μην υποτιμάτε καθόλου την δυναμική της όποιας δημιουργίας. Κατασκευάζοντας ή δημιουργώντας οτιδήποτε, ΑΚΟΜΑ και με οικονομική ζημία, η δύναμις και η ψυχική ανάταση αυτής καθ΄ εαυτής της δημιουργίας ενδέχεται εμμέσως να εκτινάξει τη διάθεσή σας σε κάποιον άλλον τομέα και να αποκτήσετε μέσω αυτής της οδού πολλαπλάσια έως τεράστια οφέλη.
Δεν χωρεί καμία μονοδιάστατη σκέψη εδώ, εκτός εάν θέλετε να χαράξετε μία μόνο κόκκινη γραμμή:
Αυτή μεταξύ της αδράνειας και της δράσης.
Δείτε και τα παρακάτω:
Νέο για το 2024: Κόστος Ακινήτων και Αξίες το 2024