Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Σαιν Ζυστ και Φώτης Γιαγκούλας

Σε προηγούμενο άρθρο αναφέρθηκα στον συγκεκριμένο… αρχάγγελο της Γαλλικής Επανάστασης, τον Σαιν Ζυστ· ονομάστηκε έτσι λόγω της εκπληκτικής ομορφιάς του. Δεν ήταν ο πρώτος. Ο Φώτης Γιαγκούλας ο περιβόητος λήσταρχος του Ολύμπου, από το μαχαίρι του οποίου (την περίφημη παρδάλα) μετανάστευσαν στον άλλο Κόσμο… 54 τουλάχιστον άνθρωποι ήταν επίσης τόσο όμορφος, ώστε ο εισαγγελέας του χάρισε τη ζωή με το αιτιολογικό πως δεν μπορεί ένα τόσο όμορφο κεφάλι να αποκοπεί!

Ομολογουμένως μοναδικό επιχείρημα!

Αναρωτιέμαι και ο Σαιν Ζυστ πόσους έστειλε και αυτός στον ίδιο… άλλο Κόσμο! Πάντως τελικά και οι δύο ακολούθησαν.

Αλλά είχαν και μία άλλη ικανότητα στα αποφθέγματα ή έστω τις χαρακτηριστικές εκφράσεις. Και κατά περίεργο λόγο παρ΄ ότι και οι δύο δεν έχουν καμία σχέση, αφού απέχουν χρονικά και κατά δύο αιώνες  είπαν και οι δύο κάτι, το οποίο ισχύει και στην σημερινή Ελλάδα:

Ο Σαιν Ζυστ:

“Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν στόχο τη δόξα, η πολιτεία ευτυχεί και ευημερεί. Όταν οι περισσότεροι έχουν σαν στόχο τα χρήματα, η πολιτεία πεθαίνει.”

Στην Ελλάδα σήμερα ούτε τα χρήματα δεν ισχύουν, παρά μόνο η επιβίωση. Πού είναι τα όνειρα; Στον κάλαθο των αχρήστων.

Και ο Γιαγκούλας, κυνηγημένος από έναν ικανότατο αξιωματικό της χωροφυλακής, λίγο πριν το τέλος του και ενώ ο τελευταίος νόμιζε πως τον πέτυχε:

“Μου έκλ@σες τα @ρχίδια κύριε μοίραρχε!” (το γράφω με πάν σεβασμό αλλά αυτό ακριβώς είπε τεκμηριωμένα).

Διαισθητικά κάτι μου λέει πως θα μπορούσαμε να το πούμε για πολλούς και πολλές καταστάσεις το προηγούμενο… (και εμπεριέχει και προφητεία)! Προσοχή λοιπόν!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)