Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Πώς Κερδίζεις… (σχεδόν) Χάνοντας!

Στις 31 Μαΐου του 1916 και εν μέσω του μαίνοντος Α’ Π.Π. διεξήχθη μία σπουδαία ναυμαχία μεταξύ των δύο κυριότερων αντιπάλων στόλων: του Αγγλικού και του Γερμανικού στην Γιουτλάνδη (Σκάγερακ κατά τους Γερμανούς). Η ναυμαχία δεν είχε νικητή αλλά κατά κάποιον τρόπο ο Αγγλικός στόλος απογοήτευσε μη επιτυγχάνοντας μία αποφασιστική νίκη εναντίον του υποδεέστερου Γερμανικού αν και είχε σαφώς την υπεροχή. Σε τοννάζ είχε διπλάσιες απώλειες και σε επίπεδο ανθρωπίνων απωλειών πολλαπλάσιες. Το γεγονός αυτό είχε πολλές συνέπειες και διαμάχες σχετικά με τον τρόπο δράσης του Άγγλου ναυάρχου Τζον Τζέλικο. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Μετά το πέρας της ναυμαχίας ο Γερμανός ναύαρχος Ράινχαρντ Σέερ έστειλε μία αναφορά στο Γερμανικό ναυαρχείο με το οποίο ανακοίνωνε την πλήρη καταστροφή του Αγγλικού στόλου, (γιατί το έκανε άραγε αυτό;). Το Γερμανικό ναυαρχείο έσπευσε αμέσως να την δημοσιοποιήσει. Ο Τζέλικο εν τω μεταξύ θεωρώντας πως η ναυμαχία δεν είχε ολοκληρωθεί τηρούσε σιγή ασυρμάτου, προκειμένου να εντοπίσει και πάλι τον Γερμανικό στόλο και δεν ενημέρωσε για το αποτέλεσμα της ναυμαχίας.

Μόλις οι…. αγορές έμαθαν τα νέα άρχισαν να ξεπωλούν άρον-άρον τα Αγγλικά χρεώγραφα, τα οποία σημείωσαν ραγδαία πτώση. Μάλλον θεώρησαν πως η Αγγλία… ξώφλησε! Οι Άγγλοι προς το μεσημέρι ωστόσο έμαθαν από την αναφορά τελικά του Τζέλικο πως ο Αγγλικός στόλος δεν είχε υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές ούτε και καταστράφηκε. Προτού προλάβουν να το ανακοινώσουν επενέβη ο αρχηγός της Ιντέλλιτζενς Σέρβις και συμβούλευσε την Κυβέρνηση να μην αναφέρει τίποτα ενώ την ίδια στιγμή διέταξε τους πράκτορες του στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης να αγοράζουν κατά κόρον τα ευτελισμένα Αγγλικά χρεώγραφα.

Την επομένη ανακοινώθηκε το πραγματικό αποτέλεσμα της ναυμαχίας από το Αγγλικό ναυαρχείο και τα Αγγλικά χρεώγραφα επανέκαμψαν το ίδιο απότομα, όπως και κατέρρευσαν. Και τότε οι Άγγλοι πράκτορες άρχισαν να τα πωλούν και πάλι αλλά στις νέες πολύ υψηλότερες τιμές!

Αποτέλεσμα;

Μέσα σε λίγες ώρες η Αγγλία κέρδισε… 54,000,000 στερλίνες!

Σας πηγαίνει μήπως το μυαλό σας στο… καταστροφικό (για την Αγγλία) Brexit; Χα!

Είναι να το έχεις τελικά!

Σημ. Δεν θέλω ούτε καν να σκέφτομαι τους χειρισμούς των Ελληνικών Κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια των μνημονίων… Αν δεν το έχεις…

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)