Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Πότε να μας Ανησυχεί η Τέταρτη (4η);

Λοιπόν! Τρεις κινηματογραφικές ταινίες έχουν έως σήμερα επιτύχει ένα σημαντικό επίτευγμα: απέσπασαν Όσκαρ και στις πέντε (5) βασικές κατηγορίες! Οι κατηγορίες είναι:

·         Καλύτερης Ταινίας

·         Σκηνοθεσίας     

·         Διασκευασμένου (Προσαρμοσμένου) Σεναρίου             

·         Α’ Αντρικής Ερμηνείας (Αντρικού Ρόλου)            

·         Α’ Γυναικείας Ερμηνείας (Γυναικείου Ρόλου)

Οι τρεις ταινίες είναι:

·         Συνέβη μια Νύχτα (1934)

·         Στη Φωλιά του Κούκου (1975)

·         Η Σιωπή των Αμνών (1991)

Προσέξτε όμως τώρα τις ημερομηνίες προβολής αλλά και το είδος των ταινιών.

Η πρώτη είναι κωμωδία και μόλις το 1933 ο Χίτλερ και το ναζιστικό κόμμα ανέλαβαν την εξουσία στη Γερμανία. Ακολούθησε το φριχτό Ολοκαύτωμα και ένας Β΄ΠΠ.

Το 1975 και το 1991 δεν καθορίζουν κάποιες τόσο σημαντικές χρονολογίες, αλλά το ανησυχητικό είναι το είδος τους: θρίλλερ με θέματα από τον κόσμο της ψυχιατρικής. Η Φωλιά του Κούκου είναι και σε έναν βαθμό (μαύρη, κατάμαυρη) κωμωδία, αλλά η Σιωπή των Αμνών δεν έχει κανένα άλλο χαρακτηριστικό, παρά μόνον την ιδιοφυή παράνοια στην ακραία μορφή του κανιβαλισμού (Hannibal Lecter, ο ψυχίατρος, τον οποίον υποδύεται ο  Άντονυ Χόπκινς).

Δεν υπάρχει φυσικά κανένας λογικός συσχετισμός στα ανωτέρω, ούτε όσον αφορά τις ημερομηνίες, ούτε και τη θεματολογία. Χάριν του άρθρου τα αναφέρω. Αλλά…

Α, μισό λεπτό πριν το αλλά, θα ήθελα να σχολιάσω τις ταινίες, εντελώς επιγραμματικά. Κατά τη γνώμη μου η τελευταία είναι η καλύτερη, αλλά η υποκριτική της Λουίζ Φλέτσερ, η οποία υποδύεται την (σκληρή και άκαρδη) προϊσταμένη νοσοκόμα Μίλντρεντ Ρέιτσεντ στη Φωλιά του Κούκου είναι μακράν η καλύτερη.

Νομίζω πως όσες και όσοι θέλετε να ασχοληθείτε με αυτή τη μορφή της τέχνης να μελετήσετε ιδιαιτέρως την Φλέτσερ στην συγκεκριμένη ταινία (μην μιμηθείτε όμως τον χαρακτήρα της), αλλά και τον Ρίτσαρντ Μπάρτον στην ταινία “Η Δολοφονία του Τρότσκυ”.

Αλλά… ξεχάσαμε το προηγούμενο… αλλά!

Η τέταρτη ταινία, η οποία θα λάβει πέντε ανάλογα Όσκαρ, εάν είναι τύπου “Τα Στρουμφάκια” τότε θα πρέπει να ανησυχήσουμε πάρα, μα πάρα πολύ. Εάν είναι μία ακόμα με παράνοια και ψυχιατρεία (το πιθανότερο), τότε ας κοιμόμαστε περισσότερο ήσυχοι.

Βλέπετε, δεν είναι όλα και τόσο μαύρα.
Σας το υπογράφει ο Ψυχίατρός σας:

Hannibal Lecter

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)