Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Πόσο Αντισεισμικά είναι τα Πέτρινα Σπίτια;

Αυτό είναι ένα σύνηθες ερώτημα, το οποίο μου υποβάλλεται από πολλούς αναγνώστες μου αρκετά συχνά…


Διαβάστε και σχετικά με τον σεισμό στην Ελασσόνα (3 Μαρτίου 2021):

Ο Σεισμός των 6 – 6,3 Ρίχτερ της Ελασσόνας και ο Αντισεισμικός Κανονισμός

Η Αντισεισμικότητα των Πέτρινων (και όχι μόνον) Κτιρίων


Πόσο αντισεισμικό μπορεί να είναι ένα πέτρινο σπίτι (ή οποιοδήποτε άλλο πέτρινο κτίσμα) σε σχέση με μία “συμβατική” κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα (κοινώς μπετόν αρμέ).

Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Είναι εξ΄ίσου αντισεισμικό με την αυτονόητη προϋπόθεση πως εφαρμόζονται οι σύγχρονες μέθοδοι κατασκευής του… Τόσο απλό.

Να μη νομισθεί πως είμαι προκατειλημμένος υπέρ των πέτρινων λόγω ιδιαίτερης ενασχόλησης. Κάθε άλλο! Το οπλισμένο σκυρόδεμα (προσέξτε πως προφέρεται είναι γνήσια Ελληνική λέξη και την προτιμώ: σκυρο- (από τα σκύρα, τις σπαστές πέτρες δηλαδή) και το δέμα (όπως το καταλαβαίνετε) και είναι ένα θαυμάσιο υλικό! Προσωπικά μου αρέσει όσο τίποτα άλλο. Θεωρώ μάλιστα πως είναι και εξαιρετικά φυσικό και οικολογικό και πείστε με για το αντίθετο.

Το οπλισμένο σκυρόδεμα έχει εξαιρετικές ικανότητες αντισεισμικής συμπεριφοράς… Κυριολεκτικά! Το αποδεικνύει στην Ελλάδα, όπου οι σεισμοί είναι ιδιαιτέρως ισχυροί (όχι ως μεγέθη, αλλά ως επιταχύνσεις) και για του λόγου το αληθές ο σεισμός της Αθήνας του 1999 ήταν ο 13ος παγκοσμίως σε μέγεθος, όσον αφορά την σεισμική του επιτάχυνση (δείτε εδώ).

Προκειμένου να γίνω κατανοητός για να αντιληφθείτε τι σημαίνει μέγεθος ενός σεισμού, το οποίο μετρείται με την κλίμακα Ρίχτερ και τι σεισμική επιτάχυνση, η οποία μετρείται με την επιτάχυνση βαρύτητας (το g) σκεφθείτε την εξής αναλογία:

Μπορείτε να μετακινήσετε προσεκτικά ένα τραπέζι με κρυστάλλινα ποτήρια γεμάτα κόκκινο κρασί 5 μέτρα και να μην χυθεί σταγόνα. Αυτό είναι το ΜΕΓΕΘΟΣ του σεισμού.

Δεν το μετακινείτε σχεδόν καθόλου και του δίνετε μία γερή σπρωξιά και φυσικά ενώ έχει μετατοπιστεί μόνο λίγα εκατοστά δεν έχει μείνει όρθιο τίποτα επάνω στο τραπέζι. Κρασί τέλος! Αυτή είναι η ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ του σεισμού.

Επειδή εμείς εδώ στην Ελλάδα είμαστε της ποιότητος και όχι της ποσότητος, αποφασίσαμε από αρχαιοτάτων χρόνων να έχουμε “ποιοτικούς” σεισμούς και όχι “ποσοτικούς”! Καταλαβαίνετε φαντάζομαι πλήρως πόσο καλά συμπεριφέρονται και έχουν συμπεριφερθεί στο παρελθόν τα κτίσματα της Ελληνικής Γης. Αυτό το τονίζω…

Σε πάρα πολλά χωριά στην Ελλάδα τα πέτρινα σπίτια του 1700 και εντεύθεν στέκονται περίφημα έχοντας περάσει αυτές τις υπέρ-δοκιμασίες…

Επίσης πάρα πολλές πολυκατοικίες από οπλισμένο σκυρόδεμα από το 1920 και εντεύθεν επίσης έχουν αντιμετωπίσει αυτές τις σεισμικές επισκέψεις με μεγάλη επιτυχία…

Τι γίνεται τώρα με τα πέτρινα;

Άτρωτα δεν είναι, όπως καταλαβαίνετε τα κτήρια και κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά πως συμπεριφέρονται, (ούτε και εγώ ο ίδιος εννοείται). Αφού όμως έχουμε κάποια πραγματικά ιστορικά δεδομένα και μία τεχνολογία επίσης δοκιμασμένη ποιο φαίνεται το πιο λογικό; Να τα συνδυάσουμε…

Αυτό ακριβώς κάνουμε!

Εκμεταλλευόμαστε την εμπειρία μας από την συμπεριφορά του κάθε δομικού υλικού και (οπλισμένου σκυροδέματος και πέτρας) και τα συνδυάζουμε δημιουργώντας –προσέξτε το πολύ αυτό, θα επανέλθω- στην ουσία ένα νέο δομικό υλικό:

Πέτρα με οπλισμένο σκυρόδεμα μαζί!

Μέσα στην εσωτερική δομή της πέτρας κατά τη διάρκεια του χτισίματος τοποθετούμε χυτό σκυρόδεμα (χωρίς ξυλοτύπους –καλούπια-) με έναν ελαφρύ οπλισμό ράβδων και έναν οπλισμό περίσφιξης (τσέρκια). Αυτό κατά την οριζόντια –και παράλληλα- αλλά και κατά την κατακόρυφη διεύθυνση και κυρίως στις γωνίες του κτιρίου. Προφανώς μαζί με το πολύ σπουδαίο περιμετρικό σενάζ της στέψης με την αντίστοιχη θεμελίωση.

Με αυτόν τον τρόπο “εκμεταλλευόμαστε” τις ιδιότητες και καλές συμπεριφορές και των δύο υλικών, δημιουργώντας έναν “κλωβό” μέσα στην δομή της πέτρας, ο οποίος όμως είναι εγγενώς δομημένος μαζί της.

Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο απεχθάνομαι τις “επικαλύψεις”, “επιστρώσεις” και άλλες πατέντες… τύπου σκελετός από οπλισμένο σκυρόδεμα και γύρω-γύρω πέτρα…

Στην πρώτη περίπτωση έχουμε μία νέα δομή, ενώ στην δεύτερη μία κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα, η οποία επικαλύπτεται από την πέτρα με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει (αποκολλήσεις από σεισμικές επιταχύνσεις, εμπόδιο στην σεισμική απόκριση του σκυροδέματος, παγετό, κακοτεχνίες)…

Η γενική πάντως προσέγγιση, όσον αφορά την πέτρα είναι να επιτύχουμε μία συμπαγή δομή, διότι δεν έχουμε την ευελιξία του πολύ ενδοτικότερου οπλισμένου σκυροδέματος και να σχεδιάσουμε το κτίριο μας να συμπεριφέρεται συνολικά ως μία οντότητα και να μην μετατραπεί σε ένα ωραίο “νούφαρο”.

Τονίζω στο σημείο αυτό πως προτού αξιολογήσουμε ένα υφιστάμενο πέτρινο κτήριο, το οποίο έχει υποστεί ζημιές, προηγουμένως να εξετάσουμε τον τρόπο δόμησής του… Όπως πάντα δεν ήταν όλοι οι μαστόροι κορυφές και υπάρχουν αρκετά μεγάλες διαφορές στις προσεγγίσεις τους. Κάποιες από αυτές ήταν και ατυχείς…

Εν κατακλείδι:

Ναι! Προχωρήστε με εμπιστοσύνη στην επιλογή της πέτρας με τις προηγούμενες προδιαγραφές. Όσον αφορά το κατά πόσο αυτά, τα οποία γράφω τα …πιστεύω, απλά σας ενημερώνω πως μελετώ και υπογράφω πάντα ο ίδιος τις κατασκευές μου. Τελεία και παύλα.

Δείτε και εδώ:

Ποιες Είναι οι Ασφαλέστερες Κατασκευές στον Σεισμό;

 

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)