Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Πόθεν Έσχες Πολιτικών. Έχει Νόημα;

Αναρτήθηκαν οι δηλώσεις πόθεν έσχες πολιτικών προσώπων στη Βουλή. Αναρωτιέμαι έχει κάποιο νόημα αυτό; Υποτίθεται πως ελέγχεται η προέλευση των περιουσιακών στοιχείων κάθε πολιτικού/δημοσίου προσώπου.  Κατά τη γνώμη μου δεν έχει νόημα. Και εμπεριέχει και δόλια υπονοούμενα και ούτε και την αλήθεια αντικατοπτρίζει.

Άλλοι έχουν πολυάριθμα ακίνητα (τα οποία μπορεί και να είναι ευτελούς αξίας), ή/και να προέρχονται από κληρονομιές με μικρά ποσοστά, αλλά να φαίνονται πολλά ως νούμερα. Άλλοι είναι επιχειρηματίες ή συμμετέχουν σε επιχειρήσεις και έχουν μεγάλες καταθέσεις. Δεν υπάρχει κάποιο κριτήριο. Και εν προκειμένω εάν κάποια/ος θα ήθελα να συνάψει μία παράνομη συναλλαγή δεν νομίζω πως θα δυσκολευόταν να το αποκρύψει και βεβαίως δεν θα δήλωνε ένα απροσδιορίστου προέλευσης μεγάλο ποσό κάπου και όπου θα μπορούσε τόσο εύκολα να εντοπισθεί.

Εμένα η εκτίμησή μου είναι πως εξάπτει περισσότερο μία αρρωστημένη περιέργεια και φθόνο ή να λυπόμαστε άλλον επειδή είναι φτωχός. Δεν πιστεύω δε πως ούτε στο ελάχιστο αυτές οι δηλώσεις επηρεάζουν τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

Εν τέλει ο πλούτος δεν είναι αμαρτία, είναι μία κατάσταση επίκτητη και δεν αντιπροσωπεύει κάτι περισσότερο από αυτό, το οποίο υποδηλώνει.

Τι θα πρότεινα;

Θα ήθελα όλοι οι υπόχρεοι να συγκεντρώνονταν σε μία μεγάλη αίθουσα και με αποστάσεις τουλάχιστον 1,50 μέτρων μεταξύ τους και με σύστημα απενεργοποίησης των τηλεφώνων τους να έγραφαν με το χέρι υποχρεωτικά μία… έκθεση 400-500 λέξεων με ένα θέμα, το οποίο με κάποιον εντελώς τυχηματικό ή αδιάβλητο τρόπο θα επιλέγαμε. Παράδειγμα, σχολιάστε τον τίτλο της εφημερίδας “Χ” μίας τυχούσας ημέρας του… 1950! Οτιδήποτε και να έγραφε.

Και επιπλέον να απαντούσαν σε μία σειρά δέκα ερωτήσεων του παρακάτω τύπου (ενδεικτικά αναφέρω μερικές, οι οποίες μου ήρθαν αυθόρμητα στο μυαλό μου):

  1. Τι εορτάζουμε την 25η Μαρτίου;
    Μπορεί να μειδιάτε αλλά είμαι σίγουρος πως μία η ένας θα έγραφε πως εορτάζουμε την… 28η Οκτωβρίου! Δεν είναι ειρωνικό το ερώτημα, απλά συμβαίνει ΚΑΙ αυτό.

Θα ήθελα επίσης να υπάρχουν σημαντικότερες (δυσκολότερες εννοώ) ερωτήσεις, όπως:

  1. Πότε και για ποιόν λόγο και μεταξύ ποιων διεξήχθη ο Δεύτερος Πόλεμος των Μπόερς;
  2. Τι είναι και τι περιλαμβάνει το Πρωτόκολλο του Κυότο;
  3. Αναφέρατε τρεις ουσιώδεις διαφορές μεταξύ των πολιτικών συστημάτων: καπιταλισμού-σοσιαλισμού-κομμουνισμού.
  4. Σημειώστε πέντε Ελληνικά βουνά, λίμνες, ποταμούς και νησιά και σε ποια περιφέρεια ανήκουν.
  5. Σημειώστε τρεις διαφορές μεταξύ του πολιτεύματος της Γαλλίας και της Ελλάδος.
  6. Περιγράψτε με δικά σας λόγια την Φιλοσοφία του Σωκράτη και αναφέρετε πέντε τίτλους έργων του Σοφοκλέους.

Προσωπικά θα ήθελα πάρα πολύ να δω με τα μάτια μου τις γραπτές εκθέσεις καθώς και τις απαντήσεις και τον τρόπο σε αυτές τις ερωτήσεις (και λίγο και την… ορθογραφία). Θα μου αντιτείνετε ενδεχομένως πως δεν εξετάζονται για το Πανεπιστήμιο. Φυσικά και όχι, αλλά για κάτι πολύ σπουδαιότερο:

Να μας κυβερνήσουν!

Και προφανώς θα προτιμούσα ο τυχών (τυχούσα) υπουργός περιβάλλοντος κάποιας κυβέρνησης να γνωρίζει για τη σύμβαση του Κυότο, παρά να με απασχολεί εάν κυκλοφορεί με αυτοκίνητο 1200 ή 3000 κ.εκ.

Σκέψεις μου…

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)