Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

ΠΩΣ ΚΕΡΔΙΖΩ

Ένα ερώτημα στο οποίο καλούμαι να απαντήσω είναι: «καλά (ή …όχι;) μας τα λες Τεύκρο, ΕΣΥ όμως ΠΩΣ κερδίζεις»;

Και θα μπορούσατε κάλλιστα να προσθέσετε (αν δεν το έχετε ήδη κάνει) πως μήπως υπάρχει και κάποιος άλλος σκοπός (κρυφός), ο οποίος ΔΕΝ μας αποκαλύπτεται;
Τώρα λοιπόν που νομίζετε πως με στριμώξατε στη γωνία θα σας υπενθυμίσω πως κάποιες γωνίες μπορεί να είναι καμπύλες και να μπορείς να «ξεγλιστρήσεις».
Γενική παρατήρηση: Εκ φύσεως ΔΕΝ εστιάζω στο κέρδος. Αυτός είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να εκτροχιάσεις το πλάνο. Εστιάζω στην ίδια τη δουλειά και το κέρδος είναι αυτονόητη συνέπεια της σωστής και συνεπούς εκτέλεσης του στρατηγικού σχεδίου.
Απαντώ ευθαρσώς λοιπόν:
1.   Έχω πραγματικό επάγγελμα, είμαι Πολιτικός Μηχανικός και επιπλέον μπορώ να επιβλέψω και να κατασκευάσω ταυτόχρονα αυτά που μελετώ. Συνεπώς για τις συγκεκριμένες Υπηρεσίες Πολιτικού Μηχανικού ισχύει το κατά περίπτωση συμφωνηθέν ανά είδος εργασίας.
2.    Σχετικά με τα όσα γράφω στο site από επενδυτικής απόψεως (και εφόσον αντιλαμβάνεστε και είστε και σύμφωνοι κατά κάποιο τρόπο με το πνεύμα που το περιδιαβαίνει) ο τρόπος δράσης έγκειται στην κατ’ αρχήν εκδήλωση ενδιαφέροντος από την πλευρά σας. Εντοπίζουμε σε ποιά κατηγορία ανήκετε (μάλλον εύκολο αυτό) και μου παρέχετε τα δεδομένα (ισχύει απόλυτη εχεμύθεια –δείτε και παρακάτω- ) και μου θέτετε απλά το ερώτημα «τι μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να δημιουργήσουμε μία κερδοφόρα επένδυση» στον τομέα που αφορά τα ΑΚΙΝΗΤΑ πάντα.Αυτό είναι το πρόβλημα που τίθεται. Από το σημείο αυτό και μετά εξετάζω την κάθε περίπτωση και προσπαθώ να εντοπίσω τις δυνατότητες, τους τρόπους και την προώθηση προκειμένου να δούμε πως μπορεί να δημιουργηθεί ένα επενδυτικό στρατηγικό πλάνο. Αυτή η διαδικασία είναι προφανώς αμφίδρομη και απαιτεί κάποια ανταλλαγή πληροφοριών προκειμένου να μπορέσω να εντοπίσω πιθανές πηγές κέρδους. Είναι προφανές ότι ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ. Τονίζω και πάλι ούτε πιο έξυπνος είμαι από εσάς, ούτε τη Λυδία Λίθο κατέχω, ούτε και είμαι μάγος ΑΚΙΝΗΤΩΝ (αν και θα το ’θελα). Απλώς εντρυφώντας με ένα (ας μου επιτρέψετε να το γράψω) προσωπικό και αντισυμβατικό έως απρόβλεπτο και ασαφές(;), fuzzy στυλ στον τομέα των ΑΚΙΝΗΤΩΝ και με προσωπική επενδυτική εμπειρία και με τη νοοτροπία που σε πολλά σημεία αφήνω να διαφανεί στις σελίδες αυτού του site προσπαθώ να αντιληφθώ τι δυνατότητες κέρδους υπάρχουν· και αν αυτή τη στιγμή σας φαίνονται όλα αυτά τόσο περίεργα και ομιχλώδη ειδικά συγκρινόμενα με τα ακλόνητα και εντελώς υλικά ακίνητα, σκεφθείτε ότι διαβάζετε αυτές τις γραμμές που δημιουργήθηκαν από εξίσου ομιχλώδεις εταιρείες λογισμικού και αν είστε εδώ μέσω του Google αναρωτηθείτε ποια ιδιοκτησία ακριβώς κατέχει αυτή η επιχείρηση που είναι τόσο πολύ διαφορετική από την παρούσα προσέγγιση στο θέμα των ακινήτων. ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΛΟ και ΞΕΚΑΘΑΡΟ (Crystal Clear).Εάν διαισθανθώ ή κρίνω (χωρίς όμως και να μπορώ να είμαι σίγουρος -αλήθεια για ποιο πράγμα στη Ζωή μπορεί να είναι κάποιος σίγουρος-;) ότι αξίζει να διερευνήσω περισσότερο την υπόθεση τότε προχωρώ. ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ.Εάν αυτό που φαίνεται ότι μπορεί να αποκτήσει πραγματική υπόσταση και το οποίο θα σας προτείνωΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΠΛΗΡΩΣ και την ΕΥΘΥΝΗ των ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ το δεχθείτε, τότε και μόνο τότε μπορούμε να συζητήσουμε τον τρόπο ΔΡΑΣΗΣ και συμμετοχής και προφανώς αμοιβών ή αναλογίας κερδών ή ζημιών (ας μην φοβόμαστε τις λέξεις).
Επισημαίνω εδώ πως η έννοια του Στρατηγικού Σχεδίου και η δική μου συνεισφορά συμπεριλαμβάνει ΚΑΙ την εφαρμογή του από εμένα τον ίδιο προσωπικά. Από επενδυτικά πλάνα έχω τη δυνατότητα να σας προτείνω πολλά (είναι ένα μέρος της τεχνογνωσίας μου). Μην έχετε όμως την παραμικρή αμφιβολία (και μην μου ζητήσετε ποτέ ευθύνες) εάν αυτό που πρότεινα ΔΕΝ υλοποιήθηκε από εσάς. Είτε απλό, είτε σύνθετο, είτε σαφές, είτε ασαφές κάθε σχέδιο είναι προσαρμοσμένο για να εφαρμοστεί με τον δικό μου τρόπο. Συνεπώς ούτε έχει νόημα κάποια εκμαίευση πληροφοριών (μπορώ να σας τις παρέχω ευχαρίστως χωρίς καμιά υποχρέωση από την πλευρά σας –ζητείστε την!-). Συμπερασματικά η λογική που διέπει την συνεισφορά και την χρησιμότητά μου εμπεριέχει άρρηκτα συνδεδεμένα τονοηματικό αλλά ΚΥΡΙΩΣ το ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΟ τμήμα της πρότασης και θα πρέπει να την εκλαμβάνετε ως ένα ενιαίο ΣΥΝΟΛΟ.Η μ ο ν α δ ι κ ή απόφαση λοιπόν που χρειάζεται να σκεφθείτε και να λάβετε είναι αν νοιώθετε πως όντως μπορώ να σας προσφέρω κάποιες επενδυτικές επιλογές τότε έχει κάποιο νόημα η επικοινωνία μαζί μου και τότε και μόνο τότε(το τονίζω πάλι) η συνέχεια θα μας οδηγήσει σε πιο συγκεκριμένους και σαφείς δρόμους συνεννόησης και αμοιβαιότητας με στόχο τη δημιουργία κέρδους δια μέσου του δρόμου των ΑΚΙΝΗΤΩΝ.
3.    Στις περισσότερες ωστόσο των περιπτώσεων δεν μπορώ να προσδιορίσω εξ’ αρχής την πηγή του κέρδους. Νομίζω ότι αυτό πρέπει να είναι προφανές. Διότι σας είπα ΔΕΝ είμαι πιο έξυπνος από εσάς, αν ήταν λοιπόν να το δω αμέσως εγώ, εσείς θα το είχατε δει προ πολλού και δεν θα ασχολούσαστε καθόλου μαζί μου. Ποτέ μου δεν κατάλαβα τη λογική του «κάθομαι» και έρχονται οι δουλειές. Τα κέρδη ΔΕΝ έρχονται ΕΣΥ πηγαίνεις να τα συναντήσεις!
4.    Συνήθως το κέρδος ή η ζημιά κρύβονται σε «ομιχλώδες» τοπίο. Όσοι είστε εξοικειωμένοι με την Κβαντική Φυσική ίσως αντιλαμβάνεστε τι εννοώ. Ισχύει η αρχή της απροσδιοριστίαςή διαφορετικά αρχή της αβεβαιότητας (βλ. σημ. στο τέλος). Η αρχή αυτή δεν έχει κανένα λόγο να ΜΗΝ ισχύει και στην περίπτωση αυτή. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω πως ο Μεγάλος Δάσκαλος (είτε σας αρέσει είτε όχι) στη διαχείριση κεφαλαίων George Soros ονομάζει το επενδυτικό του κεφάλαιο Quantum Group of Funds (περίπου Κβαντικό Κεφάλαιο!).
5.    Σίγουρο είναι όμως πως με το γεγονός της συνεχούς μου ενασχόλησης με τα ΑΚΙΝΗΤΑ ίσως μπορώ να διακρίνω καλύτερα από ένα απαίδευτο μάτι (γιατί άλλωστε θα έπρεπε να είστε και εσείς ειδικοί) πολλά αόρατα ή καλά κρυμμένα χαρακτηριστικά που όλα πάντα έχουν σχέση με τα ΑΚΙΝΗΤΑ, (με την έννοια ωστόσο που τα εννοώ εγώ και το εξηγώ σε άλλες σελίδες του site).
6.    Είμαι απολύτως νομίζω ΣΥΝΕΠΗΣ με τη λογική που διέπει αυτό το site, που πρεσβεύει πως ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΤΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ καθώς και του λατινικού ρητού που ειπώθηκε από τον μεγάλο στρατηλάτη Αννίβα:AUT VIAM INVENIAM AUT FACIAMΔεν σας το εξηγώ τώρα! Όταν επικοινωνήσουμε θα σας πω τι σημαίνει.
7.    Δεν υπάρχει ακριβώς καθορισμένος τρόπος εξ’ αρχής για τον υπολογισμό κέρδους. Είναι ανόητο από την πλευρά μου να εστιάζω και να υπολογίζω «θεωρητικές αμοιβές», χωρίς να έχω σχηματοποιήσει καν ένα στρατηγικό σχέδιο δράσης και βέβαια με την προϋπόθεση ότι αυτό θα είναι και εφικτό. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο μέχρι και αν καταλήξουμε σε κάποιο πλάνο ΔΕΝ υπάρχει καμία υποχρέωση ή δέσμευση οποιασδήποτε μορφής από την πλευρά σας (ούτε και από τη δική μου). Εάν θεωρείτε ακόμα ότι μέσω αυτής της διαδικασίας αποκαλύπτονται εμπιστευτικές πληροφορίες (κάτι που ισχύει ωστόσο και για μένα) υπάρχει εύκολος και ασφαλής τρόπος εξασφάλισης, αν και κατά τη γνώμη μουκανένα έγγραφο δεν υποκαθιστά τον έντιμο λόγο.
8.    Σε κάποιες περιπτώσεις το κέρδος μπορεί να εκτιμηθεί και να προσδιορισθεί κάπως αντίστοιχα με τον τρόπο που ισχύει στα Hedge Funds (ναι αυτά που θεωρήθηκαν υπεύθυνα (;!) για την παρούσα (;) χρηματοπιστωτική κρίση). Στην περίπτωση αυτή η προμήθεια (Performance Fee) των ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ του κεφαλαίου είναι 21,6% επί των ΚΕΡΔΩΝ που προκύπτουν από τη διαχείριση των κεφαλαίων. Εάν ΔΕΝ υπάρξουν κέρδη ΠΡΟΦΑΝΩΣ δεν υπάρχει προμήθεια. Συνεπώς αν δημιουργήσω υπεραξία από την δραστηριότητά μας σύμφωνα με το στρατηγικό πλάνο που σας προτείνω θα γνωρίζετε τι μου οφείλετε. Δηλαδή ΠΑΝΤΟΤΕ θα εισπράττονται προμήθειες από ΕΚΕΙ που ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ κέρδη. Επιφυλάσσομαι μόνο στην περίπτωση εξόδων ΥΠΕΡ του ΑΚΙΝΗΤΟΥ όπου νομίζω πως δεν μπορεί να ισχύσει δική μου συμμετοχή, ακόμα και αν σας προτείνω εγώ τις επεμβάσεις. Στην περίπτωση κάποιων εξόδων υποστηρικτών σχεδίων (λχ έκδοση κάποιας άδειας), νομίζω ότι αυτό είναι κατανοητό. Ωστόσο ακόμα και στην περίπτωση αυτή και ΠΕΡΑΝ και ΑΝΤΙΘΕΤΑ της λογικής των διαχειριστών των hedge funds που αν για κάποιο λόγο σας το εξαφανίσουν δεν φέρουν ευθύνη εγώ μπορώ να συναρτήσω την αμοιβή μου (θετικά ή αρνητικά) ή να συμμετέχω ως συνεπενδυτής μαζί σας και τελικά ΝΑ ΕΠΙΜΕΡΙΣΤΩ ΤΗ ΖΗΜΙΑ ΑΝ ΠΡΟΚΥΨΕΙ. Φυσικά, όπως καταλαβαίνετε ΔΕΝ έχω καμία απολύτως διάθεση να εργάζομαι για να πληρώνω, αλλά σας είπα ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΣΑΙ να προτείνεις εκ του ασφαλούς. Η έννοια για μένα της «επενδυτικής συμβουλής» ενέχει και την πλήρη ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΥΘΥΝΩΝ των πράξεων σου. Ούτε έχω καμιά απολύτως διάθεση να ασχοληθώ με κάποια υπόθεση αν δεν διαισθάνομαι (αν και δεν μπορώ να γνωρίζω) ότι κρύβεται κάπου, κάπως κέρδος όσον αφορά την εξέλιξή της. Δεν παίζω ούτε με εσάς αλλά ούτε και με τον εαυτό μου. (Δείτε και τη σημ. 2).
9.    Συνέπεια των προηγουμένων είναι και το αδιανόητο της προκαταβολής ή όποιας κάλυψης εξόδων. Είναι εντελώς έξω από τη νοοτροπία μου η είσπραξη οποιουδήποτε ποσού «ελπίδας» ή κάλυψης εξόδων. Είναι νομίζω γελοίο (συγχωρείστε μου την έκφραση) να συζητάμε για επενδύσεις ΑΚΙΝΗΤΩΝ και προκειμένου να διερευνήσω τις προοπτικές μιας επένδυσης, όπου εξ’ αντικειμένου το οικονομικό αντικείμενο είναι πολύ υψηλό να σας απαιτώ λχ κάλυψη εξόδων μετάβασης της τάξης των 500 – 1000 ευρώ (!). Δεν ισχύει ωστόσο δυστυχώς το ίδιο και με τον χρόνο μου! Σε αυτό ιδιαιτέρως το ζήτημα αιτούμαι την κατανόησή σας.
10. Εφόσον λοιπόν είμαι στη λογική του κέρδους από τα προκύπτοντα κέρδη ίσως να κατανοήσετε και το πνεύμα της μεθόδου WIN-WIN δηλ. κέρδος ΚΑΙ για τους δύο. Πρέπει οι αμοιβές να προκύψουν από ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΝΤΑ κέρδη ή ΥΠΕΡΑΞΙΕΣ και όχι να μειώσουν την αξία ή την ποσότητα των ΑΚΙΝΗΤΩΝ σας ή του ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ σας. Τελεία και παύλα.(Για όσους πάντως ενδιαφέρονται η WIN-WIN strategy αποτελεί τμήμα της θεωρίας παιγνίων -δεν πρόκειται για τζόγο-!).
11. “JOURNEY FORTH!” ή αλλιώς “Εξορμώ στο Ταξίδι”. Δεν είμαι ούτε της αδράνειας ούτε του φόβου. Εξορμώ στο Ταξίδι και το κέρδος θα το συναντήσω είτε με άμεσο είτε με έμμεσο αλλά πάντοτε έντιμο και νόμιμο τρόπο.
Σημείωση 1: Η αρχή της απροδιοριστίας ή διαφορετικά αρχή της αβεβαιότητας είναι βασικό αξίωμα της Κβαντικής Μηχανικής. Διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 1927 από τον Βέρνερ Χάιζενμπεργκ (Werner Heisenberg, 1901 – 1976). Σύμφωνα με την αρχή της απροσδιοριστίας είναι αδύνατο να μετρήσουμε με απεριόριστη ακρίβεια, τη θέση και την ορμή ενός σωμάτιου ταυτόχρονα. Εν αντιθέσει λοιπόν με την αρχή της αιτιοκρατίας, σύμφωνα με την αρχή της απροσδιοριστίας υπάρχουν γεγονότα των οποίων η εκδήλωση δεν υπαγορεύεται από κάποια αιτία. (Πηγή Wikipedia)
Σημείωση 2: Για το πώς εννοώ τα προηγούμενα στην Πράξη παρακαλώ δείτε και τις ενότητες ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ (1ο και 2ο Μέρος).