Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Πως οι Χώρες προχωρούν προς την Υψηλή Τεχνολογία

Σε κάποιες περιοχές του Κόσμου, κάποιοι άνθρωποι είναι κλεισμένοι σε γραφεία και σκέφτονται για το μέλλον του Κόσμου… Και πως θα τον διαμορφώσουν (έστω προς όφελός τους)…

Στην Ελλάδα επίσης κάποιοι άνθρωποι είναι κλεισμένοι σε κάποια γραφεία και σκέπτονται νέους φόρους και πως θα εξοντώσουν τον κόσμο της Ελλάδος ψυχολογικά, θα τον απογοητεύσουν και θα τον μετατρέψουν σε φτωχό υπηρέτη…

Αν και γνωρίζετε την άποψή μου για τους δεύτερους, μην νομίζετε πως θαυμάζω και τους πρώτους…

Την δεκαετία του 70 ονειρευόμασταν ιπτάμενα αυτοκίνητα, διαστρικά ταξίδια, διακτινίσεις (!), ομιλούντα ρομπότ και αυτόματους μεταφραστές γλωσσών και τόσα ακόμα θαυμαστά και τελικά τι έχουμε 40 έτη μετά;

Twitter για να γράφουμε μέχρι 140 χαρακτήρες, Facebook για… ξεκατίνιασμα, Google για αναζήτηση (κυρίως) πορνό και Windows για να τα αναβαθμίζουμε κάθε 12 μήνες και διαστημικά… λεωφορεία!

Μην νομίζετε λοιπόν, ότι οι πρώτοι σκέφτηκαν και σκέφτονται σωστά για τον Κόσμο μας. Οι δεύτεροι δεν σκέφτονται ούτως ή άλλως, οπότε προκαλούν στην ανθρωπότητα μικρότερο κακό, εάν εξαιρέσει βέβαια κάποιος τους κατοίκους αυτής της χώρας…

Βλέπετε λοιπόν, ότι αντίθετα απ’ όσα πιστεύουμε η τεχνολογική πρόοδος δεν είναι τόσο θεαματική τα τελευταία 40-50 χρόνια. Βέβαια υπάρχουν τα iPhones και τα σχετικά, αλλά δεν νομίζω ότι είναι αρκετά να μεταβάλλουν την γενική ιδέα.

Δείτε και τα αεροπλάνα ή τα αυτοκίνητα από την πρώτη στιγμή της εμφανίσεως τους ή ακόμα και τα πλοία… Δεν άλλαξαν και πολλά και μην βιαστείτε να απορρίψετε το σκεπτικό μου…

Κάποια από αυτά τα όνειρά μας, τα βλέπουμε στις ταινίες του Hollywood αλλά και εκεί με την εκδοχή του Stars WAR και όχι ως Stars in Piece.

Δεν άλλαξε επίσης η κατάσταση δισεκατομμυρίων ανθρώπων, χωρίς ούτε καν νερό, κάτω από στυγνές δικτατορίες, χωρίς προοπτική και καμία ελπίδα.

Τώρα εάν λαμβάνετε με το Wi-Fi τα δεδομένα σας και δεν χρειάζεστε καλώδιο, ωραία μπράβο σας!

Τι μπορεί όμως να κάνει για όλα τα παραπάνω μία μικρή χώρα όπως η Ελλάδα;

Πάρα πολλά και μάλιστα τα νέα δεν είναι τόσο άσχημα… ή τουλάχιστον όσο νομίζουμε ότι είναι. Η Ελλάδα μπορεί στον τομέα έρευνας και τεχνολογίας (σύμφωνα με τον κατάλογο του Bloomberg για το 2015 “THE BLOOMBERG INNOVATION INDEX”) να ευρίσκεται στην 45η θέση μεταξύ 50 κρατών, αλλά στην εκπαίδευση ευρίσκεται στην 9η και πιστέψτε με αυτό ισχύει και σας το γράφει κάποιος, ο οποίος ήταν στις υψηλότερες θέσεις στον τομέα του στις Η.Π.Α. (και στις χαμηλότερες οικονομικά στην… Ελλάδα)!

Έχω εργαστεί νομίζω πάρα πολύ σε αυτό το πεδίο και ενώ είχα προετοιμαστεί να το αναπτύξω το 2015, από το άθλιο πολιτικό party δεν έμεινε εμπόδιο, το οποίο  να μην αντιμετώπισα. Ωστόσο για το 2016 είμαι εντελώς αποφασισμένος και (πάλι) προετοιμασμένος…

Διαβάστε ένα εξαίρετο άρθρο (και εντελώς επίκαιρο αν και δημοσιευμένο το Νοέμβριο του 2001) του Economist… Μην ξεχνάτε πως το πρόβλημα είναι πολιτικό και γι’ αυτό ανήκει στα χέρια μας…

How countries go high-tech