Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Προ-καθορισμός (πλαφόν) Κόστους Κατασκευής & Teucris Πέτρινα Μίκρο-Σπίτια

(Teucris stone micro-houses)

Η Αντίστροφη Μέθοδος: Προ-καθορισμός τελικού κόστους (πλαφόν) και σχεδιασμός ανάλογα με αυτόν.

Το νέο πρόγραμμα της Teucris στον τομέα των κατασκευών έγκειται στο εξής:

Στον πρωτότυπο σχεδιασμό μικρών πέτρινων σπιτιών έως 36 τμ. ωφέλιμης επιφανείας συν προαιρετικά πατάρι έως το 50% της υποκείμενης κάτοψης (36+18= 54 τμ ωφέλιμης επιφανείας). Αναφέρω ως προαιρετική την σοφίτα, διότι η ύπαρξή της έχει μία επίπτωση στο ύψος του κτιρίου και στο είδος της στέγης και συνεπώς και στο κόστος κατασκευής του.

Ταυτόχρονα στον εξ’ αρχής καθορισμού κατασκευαστικού κόστους (πλαφόν) και το τι μπορεί με αυτά τα οικονομικά δεδομένα να υλοποιηθεί. Δεν είναι τόσο απλό βέβαια, οπότε διαβάστε το σκεπτικό.

Ποτέ δεν πίστευα, ούτε τώρα πιστεύω στην τυποποίηση. Πόσο μάλλον όταν αυτή αφορά ένα σπίτι και δη πέτρινο. Τα πέτρινα κτίρια έχουν ελάχιστες δυνατότητες αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, διότι η πέτρα δεν έχει την ευπλαστότητα του οπλισμένου σκυροδέματος (beton). Ουσιαστικά πάντοτε αναφερόμαστε σε συνδυασμούς ορθογωνίων σχημάτων. Ωστόσο ένα σπίτι δεν είναι μόνο σχήμα, είναι οικόπεδο είναι ήλιος, είναι νερό, είναι έδαφος, είναι κλίσεις, είναι θέα, είναι φύση, είναι τόσα σπουδαία πράγματα μαζί! Πως θα τα τυποποιήσεις;

Οι δεδομένες συνθήκες στην χώρα μας ακόμα και αυτό το απλό ορθογώνιο των 75-85 τμ, το οποίο είναι το κλασσικό μέγεθος ενός πέτρινου σπιτιού της Ελληνικής επαρχίας, το συρρίκνωσαν σε επίπεδο Ιαπωνίας. Αυτή τη στιγμή το όνειρο “μίκρυνε” αλλά δεν σημαίνει πως και “χάλασε”!

Μην ξεχνάτε πως όλα τα σπίτια των χωριών δεν είχαν τουαλέτες και μπάνια (ο λεγόμενος καμπινές). Αυτός ο χώρος ήταν κάπου σε μία γωνιά του οικοπέδου μέχρι πρότινος. Είναι μία ενδιαφέρουσα σκέψη και αυτή, αλλά όχι τόσο πρακτική ειδικά όταν ο καιρός δεν είναι καλός. Κρατήστε το όμως αυτό στο μυαλό σας.

Επίσης τα περισσότερα ορεινά χωριάτικα πέτρινα είναι δίπατα με το κατώι να είναι η κατοικία των οικόσιτων ζώων μαζί με τα βαρέλια του κρασιού ή του τσίπουρου! Αυτό σημαίνει… ψύλλους! Σημαίνει και σκορπιούς! Ίσως και μυρωδιές… διότι τα δάπεδα ήταν ξύλινα με απλή τάβλα, χωρίς τίποτα άλλο στο ενδιάμεσο.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και όσοι από εμάς είχαμε την τύχη (;) να βιώσουμε αυτήν την κατάσταση γνωρίζουμε πως δεν ήταν και η καλύτερη. Επίσης υπήρχε έλλειψη εγκαταστάσεων. Το φως με λάμπες πετρελαίου και φυτίλι, ενώ για το νερό το βασικό σημείο ήταν η απόσταση από την βρύση του χωριού! Οι κουζίνες ήταν σε καλύτερη μοίρα, ενώ ο φούρνος πάντα εξωτερικά για το ζεστό χωριάτικο ψωμί και το καλαμπόκι το καλοκαίρι.

Η συρρίκνωση στα τετρ. μέτρα δεν σημαίνει και χειρότερες συνθήκες λοιπόν. Το ότι οι δυνατότητες μας περιορίζονται δεν είναι και τόσο σίγουρο. Δεν θα παραστήσουμε τις sitting ducks (καθιστές πάπιες, κοινώς πανεύκολοι στόχοι κυνηγών)!

Επί του προκειμένου η Teucris μπορεί να σας σχεδιάσει ένα πέτρινο Μίκρο-Σπίτι (ο σχεδιασμός με πέτρα είναι διαφορετικός, όσο παράξενο και να ακούγεται αυτό) μέχρι 36 τμ όπως σας έγραψα, λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψιν τα δεδομένα του οικοπέδου (από προσανατολισμό, έως φυσικές συνθήκες) και τις επιθυμίες σας.

Τα 36 τμ τα όρισα αυθαίρετα ως μέγιστο, ώστε να περιορίζεται το κόστος κατασκευής σε ένα πλαφόν, το οποίο θα θέσουμε και το οποίο κατά τη γνώμη μου να μην υπερβαίνει τις 36,000 έως 40,000 ευρώ για την κατοικία πλήρως λειτουργική και ολοκληρωμένη. Στην πραγματικότητα 36 ωφέλιμα τμ προκύπτουν από 49-50 τμ συμπεριλαμβανομένων των τοίχων. Δεν υπονοώ πως 50 τμ κατασκευάζονται με 36,000 ευρώ, αλλά υπάρχουν σχεδιαστικοί τρόποι αύξησης της επιφανείας (διαβάστε παρακάτω).

Στο σημείο αυτό διευκρινίζω πως δεν μου είναι καθόλου συμπαθής τακτική η μείωση του κόστους με υποδεέστερα υλικά. Μία κακή επιλογή τώρα θα εμφανίσει στο άμεσο μέλλον προβλήματα με πολύ μεγαλύτερο κόστος αποκατάστασης, αλλά και δυσφορίας και κακής διάθεσης. Δεν είναι σωστός τρόπος αυτός.

Λάθη να ξεκαθαρίσουμε και γίνονται και κάνω. Αλλά ποτέ με πρόθεση (είναι γνήσια λάθη) και δεν έχω βρει τον τρόπο να τα αποφύγω δυστυχώς. Αρκεί τουλάχιστον να μην είναι μεγάλα. Δεν μπορώ να γράψω κάτι άλλο εδώ.

Η επιλογή θέσης σε ένα οικόπεδο, πέραν των πολεοδομικών περιορισμών μπορεί να πολλαπλασιάσει τα κοστολόγια ή να τα ελαχιστοποιήσει. Πολλές φορές το κόστος κατασκευής ενός τοιχίου συγκράτησης χωμάτων υπερβαίνει το κόστος του μικρού σπιτιού. Δεν είναι τόσο απλό και επιπόλαιες αποφάσεις δεν οδηγούν σε οικονομία.

Έχει αρκετό νόημα να εστιάζουμε και στην χρήση του πέτρινου σπιτιού, εάν θα είναι περισσότερο για το καλοκαίρι ή σε ορεινό τόπο για χειμερινές αποδράσεις ή μελλοντική μόνιμη κατοικία. Με ανοιχτές τις πόρτες και μία πέργκολα τα 25 τμ διπλασιάζονται το καλοκαίρι και να ένας σχεδιαστικός τρόπος φαινομενικής αλλά και πρακτικής αύξησης της ωφέλιμης επιφανείας, όπως ανέφερα προηγουμένως. Τον χειμώνα όμως; Ωστόσο θυμηθείτε ένα άλλο σχεδιαστικό πλάνο της Teucris σχετικά με τα λεγόμενα “Μικρά πέτρινα (σπονδυλωτά) σπίτια”. Μήπως ο καμπινές και ο φούρνος έξω από το σπίτι δεν αποτελούσαν μία πρωτόγονη εκδοχή αυτού του σχεδιαστικού μοτίβου;  Εδώ έχω πάρα πολλά να σας πω… και όλος αυτός ο χρόνος της αναμονής λόγω κρίσης δεν πήγε καθόλου, μα καθόλου χαμένος!

Γενικά πρέπει να σας επιστήσω την προσοχή πως ο περιβάλλων χώρος αποτελεί σημείο ενδεχομένως μεγάλων εξόδων. Ο σχεδιασμός του σπιτιού ΠΡΕΠΕΙ να γίνεται ΜΑΖΙ με τον χώρο του (και ακόμα το υπέδαφός του). Η κατασκευή είναι ένα σύνολο εδάφους, κτίσματος και ουρανού και ήλιου. Όχι μόνο ένα κέλυφος σπιτιού.

Επίσης οι ειδικοί όροι δόμησης. Στην Μάνη δεν υπάρχει πέτρινος πύργος με στέγη! Όλοι έχουν πλάκα στην οροφή τους, με όποιο τρόπο και εάν αυτή κατασκευάστηκε.

Όλα τα προηγούμενα είναι στοιχεία τα οποία να έχετε σοβαρά κατά νου. Αλλά όχι πως είναι και ικανά να αποτρέψουν την υλοποίηση ενός ωραίου έργου.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν αντίστροφα! Τι έχουμε κατά νου να υλοποιήσουμε και ποιό θα ήταν το διαθέσιμο επενδυτικό μας κεφάλαιο.

Αφού γίνουν αυτά η Teucris μπορεί να σας το παραδώσει έτοιμο. Ανεξαρτήτως της έκδοσης αδείας ο σχεδιασμός κοστολογείται ξεχωριστά και η κατασκευή επίσης το ίδιο.

Συνεπώς η επόμενη σωστή σας κίνηση είναι να το πράξετε αποφασίζοντας για το δικό σας μέλλον, δημιουργώντας κάτι πολύ όμορφο ως στίγμα της παρουσίας σας στη χώρα μας και στον χρόνο.

Σημ. Ίσως είναι περιττό αλλά θα το αναφέρω. Πολλές φορές η αντίστροφη διαδικασία είναι σαν να έχει το νόημα της κατανάλωσης όλων των χρημάτων. Δεν ισχύει αυτό ή τουλάχιστον δεν είναι αυτός ο στόχος, σαν ο πελάτης να είναι αγελάδα αρμέγματος.

Το βασικό είναι η υλοποίηση. Το (δύσκολο) οικονομικό – και πάντα κάπως το ίδιο ήταν- είναι ένα πεδίο στο οποίο πολλά αόρατα πλεονεκτήματα δεν αξιολογούνται και μένει κάποιος με την εντύπωση μερικές φορές της “υψηλή τιμής”.

Είναι τονίζω ένα δύσκολο κομμάτι ακόμα και για εμένα με τόσο μεγάλη εμπειρία στο χώρο, αλλά επιμένω πως αυτό, το οποίο δεν φαίνεται είναι πιο σημαντικό από αυτό, το οποίο φαίνεται. Εάν είχα πραγματικά υπερ-κέρδη από αυτή την εργασία, τώρα θα ήμουν μάλλον στην Χαβάη να πιτσιλίζω με τις Χαβανέζες στα νερά μία πισίνας. Γι’ αυτό αξιολογήστε διπλά…

Και πολλά αυτοκίνητα είναι φτωχά σε εξοπλισμό και θεωρούνται υπερ-τιμημένα έως ότου μία κακή ή μη (λόγω ικανότητας αποφυγής) στιγμή αναδείξει τις πραγματικές αξίες. Το χρώμα το βλέπετε, το πάχος όμως της λαμαρίνας και το σύστημα απορρόφησης δυνάμεων από μία ενδεχόμενη σύγκρουση δεν το βλέπετε.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)