Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Που και Που F@ck the Regulations!

Δεν αντιλέγω. Οι κανονισμοί (regulations και ας μην συγχέονται με τους κανόνες, rules) υπάρχουν, ώστε να εξασφαλίζεται μία ασφάλεια σε οτιδήποτε κατασκευάζεται από ανθρώπινα χέρια. Αλλά όταν οι κανονισμοί μετατρέπονται σε δικτάτορες σκοτώνουν τη δημιουργία και την πρόοδο. Και το φάσμα της γραφειοκρατίας απλώνεται παντού.

Το κτίσμα αυτό λίγο πριν την κεντρική πλατεία του Παλαιού Παντελεήμονα Πιερίας (Ανατολικός Όλυμπος) αν και ημι-ετοιμόρροπο ακόμα στέκεται. Γιατί; Διότι παρά τα ευτελή υλικά κατασκευής του -ομολογουμένως ο τρόπος δόμησης και η πέτρα με τα κονιάματα δεν λάμπουν δια της καλοτεχνίας τους- διαθέτει αυτό τον μαγικό εσωτερικό ξύλινο σκελετό.

Ξυλο-σενάζ οριζόντια και κατακόρυφα αλλά ΚΑΙ χιαστί και μάλιστα στις σωστή θέση (γωνίες) δημιουργούν αυτό το πλέγμα ανάληψης εσωτερικών δυνάμεων και ακόμα λειτουργούν. Μην τρελαθούμε, το κτίριο είναι πέραν οικονομικής αποκατάστασης και κάποια στιγμή θα πρέπει να κατεδαφιστεί. Αλλά, άλλο συντρίμματα, άλλο χαλάσματα και άλλο ολοκληρωμένη λειτουργική κατοικία. Πάντως για την ώρα είναι εκεί να θυμίζει πόσο άξιο ήταν στις δόξες του.

Κάπως αντίστοιχα είναι και οι άνθρωποι. Προφανώς με το αναπόφευκτο γήρας αποδομείται ο οργανισμός (αλλά όχι κατ΄ ανάγκην και το πνεύμα).  Εάν όμως υπάρχουν οι εσωτερικές δυνάμεις ανάληψης των κακουχιών της ζωής, τότε ακόμα και λίγο πριν το τέλος, θα μπορούν να προσφέρουν με την πείρα τους τη γνώση στους επόμενους.

Και όλα αυτά έγιναν χωρίς κανείς να εξετάζει τότε τους κανονισμούς. Δεν πρέπει να γίνονται όλα by the book είτε αυτό λέγεται επιστήμη είτε τεχνολογία είτε τέχνη. Υπάρχει και το προσωπικό κριτήριο. Και μην ξεχνάμε πως εάν είσαι μηχανικός για να συναντήσεις το πεπρωμένο σου (your destiny) να προσέχεις μη συναντήσεις τη βαρύτητα (your gravity)! Παρ΄ όλα αυτά που και που f@ck the regulations!