Τα ερωτήματα, στα οποία θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε:
- Που επενδύω πλέον;
- Από πού θα προέλθουν τα χρήματα;
- Πως θα αποδώσουν πάλι τα Ακίνητα ή τέλος;
- Σε ποια Ακίνητα να επενδύσω ή τέλος;
- Ποιες οι δυνατότητες χρηματοδότησης;
- Πως μπορούν να αποδώσουν οι αποταμιεύσεις μου;
- Ποιες οι (mega-micro) τάσεις;
- Πραγματικές αξιόπιστες προτάσεις
Δείτε την συνέχεια (οσονούπω)!
Αυτή την περίοδο των μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών μεταβολών (το προτιμώ από την λέξη “κρίση“) εισπράττω κυρίως τα παρακάτω ερωτήματα:
- Έχω χρήματα. Πώς να τα εξασφαλίσω, (ναι είναι πιο συχνό απ όσο νομίζετε) και
- Πως μπορώ να αντλήσω ρευστότητα (σχετικά με ακίνητα).
Για το πρώτο ερώτημα έχω να σας δώσω κάποιες απαντήσεις. Για το επόμενο επεξεργάζομαι ένα πολύ ενδιαφέρον αλλά μάλλον πολύπλοκο (όχι όμως και ανέφικτο) σχέδιο, το οποίο ελπίζω να το διαχειριστώ κατάλληλα και εννοώ σε επίπεδο πρακτικής εφαρμογής και το οποίο διακαώς επιθυμώ να το υλοποιήσω. Με ενδιαφέρει εξ’ άλλου και εμένα τα …μέγιστα! Ας δούμε όμως το ένα από τα δύο.
Είναι προφανές και πάγια αρχή της Teucris πως σε οποιαδήποτε επενδυτική πρότασή της οφείλει (και επιθυμεί) να αποτελεί μέρος και να συμμετέχει με κάποιο τρόπο. Η βασική (στυγνά τιθέμενη) ερώτηση είναι:
“Και ΕΣΥ τι βάζεις;”
Εάν λοιπόν έχω δημιουργήσει ένα επενδυτικό πλάνο ή μία πρόταση αφού (προφανώς) την πιστεύω και την υποστηρίζω, σίγουρα επιθυμώ να συμμετέχω και …εγώ. Πως άλλωστε λοιπόν; Είναι, έχω γράψει επανειλημμένως, αδιανόητο να κάθεσαι στο ωραίο σου γραφείο και να προτείνεις ιδέες για “μεγάλα και σίγουρα” κέρδη, αλλά με τα λεφτά των …άλλων (O.P.M. = Other People’s Money) ή χωρίς συνέπειες στο (πάντα υπαρκτό) ενδεχόμενο ζημίας, (επιχειρήσεις είναι, όχι παιδική χαρά).
Συνεπώς αυτά τα οποία προτείνω, τα ετοιμάζω κατ’ αρχήν για …μένα. Συγχωρέστε μου παρακαλώ αυτή την προσέγγιση. Δεν αποτελεί υπεροψία. Αντιθέτως, τι ποιο σημαντικό από το να σας προτείνω αυτό που ο ίδιος θεωρώ τo καλύτερο για τον εαυτό μου;… Εάν φυσικά δεν επιθυμείτε τη συμμετοχή μου, αλλά θα θέλατε να ακούστε και ίσως να ακολουθήσετε τις απόψεις μου, πάλι είναι λογικό. Αυτό αποτελεί μία ανάθεση υπηρεσίας στο γραφείο και πάλι πρόκειται να αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τρόπο: σαν δική μου επένδυση. Εάν πάντως σφάλλω (καθόλου σπάνιο ή απίθανο), ναι το δέχομαι. Όχι όμως να προτείνω κάτι είτε δολίως, είτε για να ”πάρω τη δουλειά“…
Το ύφος των παραπάνω ενδεχομένως να είναι κάπως ωμό και ακατέργαστο. Αλλά μην γελιόμαστε. Τι θα θέλατε; Ωραία λόγια, εντυπωσιακές γραμματείς, γραφεία υπερπολυτελείας και image ή να κάνουμε όλοι τη δουλειά μας και να κερδίσουμε;
Η αξιοπρέπεια και ο σεβασμός είναι δεδομένα. Αλλά η ουσία είναι επίσης και αυτή δεδομένη. “Σουπερ” προτάσεις, τις οποίες πρόκειται να σας υποδείξω με στόμφο ή μία διακριτική αλλά και ειλικρινής αναζήτηση στον μεταβαλλόμενο πλέον κόσμο των νέων προκλήσεων;
Δείτε λοιπόν συνοπτικά τι κάνω (ναι κάνω δεν περιμένω την άλλη ημέρα) και επειδή δεν είμαι ούτε τόσο πλούσιος, ούτε τόσο έξυπνος αναζητώ αντίστοιχες συνεργασίες, ώστε να υλοποιηθούν πιο γρήγορα ή με καλύτερο τρόπο τα επενδυτικά σχέδια:
Πετρέλαια στο Τέξας.
Αρχίζω με αυτό γιατί είναι το πιο αμφιλεγόμενο (όχι για μένα) επενδυτικό μου πλάνο. Ακούγεται αν μη τι άλλο περίεργο και ίσως κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι: ή “καλά ο άνθρωπος πετάει στα σύννεφα” ή “ο τύπος είναι απάτη!”. Κι όμως! Είναι το πιο συμπαγές (concrete) πλάνο. Ίσως και το πλέον “συντηρητικό”! Αυτό διότι ο κίνδυνος (ρίσκο) έγκειται ΜΟΝΟ στην τεχνική λειτουργία και απόδοση της πετρελαιοπηγής και προφανώς στις τιμές του πετρελαίου. Πουθενά αλλού. Το επιχειρηματικό περιβάλλον στις Η.Π.Α. πέραν του ότι είναι το καλύτερο στον κόσμο (επιτρέψατε μου να το πιστεύω αυτό), είναι και το ασφαλέστερο θεσμικά και επιπλέον η πετρελαϊκή βιομηχανία μετά από 100 χρόνια ζωής έχει ένα εντελώς οργανωμένο και σαφές πλαίσιο. Αυτό ειδικά με απογοήτευσε πριν από πολλά χρόνια, όταν άρχισα τις αναζητήσεις, αφότου ήμουν μεταπτυχιακός φοιτητής στη Νέα Υόρκη, γιατί είχα στο μυαλό μου την αίσθηση ενός Ελντοράντο τολμηρών εξερευνητών. Τίποτα απ’ όλα αυτά… Κανόνες επί κανόνων (Regulations, regulations, regulations)… Αυτός παρεμπιπτόντως είναι και ο λόγος στον οποίο επικεντρώνονται κάποιοι απατεώνες, διότι εστιάζουν στο …όνειρο… Ανύπαρκτες πετρελαιοπηγές, εγκαταλελειμμένα ορυχεία χρυσού στη Νεβάδα με τεράστια αποθέματα, τα οποία γνωρίζω μόνο …εγώ στην Πάτρα (φοβερό έτσι!!!), εντάξει εδώ γελάστε, αδαμαντωρυχεία στη Νότιο Αφρική με τίτλους που απλόχερα θα σας δώσει ο εκεί Υπουργός γιατί γνωρίζω την …κόρη του κλπ, κλπ, κλπ… Πιστέψτε με όμως ότι είναι πιο εύκολο να αγοράσετε μη άρτιο και οικοδομήσιμο οικόπεδο στην Ελλάδα (πιστεύοντας ότι οικοδομείται), παρά ανύπαρκτη πετρελαιοπηγή στο Τέξας! Να έχετε υπ’ όψη σας πάντως αν πιστεύετε πως στις Η.Π.Α. δεν υπάρχει γραφειοκρατία ότι είστε μακράν γελασμένοι. Η γραφειοκρατία είναι όμως και το όπλο σας. Όλα μπορείτε πολύ εύκολα να τα εξακριβώσετε. Σε κάθε όμως περίπτωση θεωρώ πως αποτελεί μία επιθετική θέση, πολύ μεγαλύτερης εξασφάλισης από την πρακτική της (νόμιμης) κατάθεσης των χρημάτων στην Ελβετία για την οποία έχω ήδη γράψει στο παρελθόν και μπορείτε να διαβάσετε σε άλλη ενότητα.
Τέλος αυτή η επένδυση λειτουργεί και ως hedging δηλ. αντιστάθμιση κινδύνου, εφ’ όσον είστε μεγάλοι καταναλωτές πετρελαίου. Είναι αλήθεια επίσης πως οι εμπλεκόμενοι στη ναυτιλία (ίσως επειδή είναι και πιο εξοικειωμένοι με τέτοιου είδους ζητήματα) έχουν εκφράσει κάποιο ενδιαφέρον κατ’ αρχήν. Συγκεκριμένα αναφέρομαι σε δύο μεγάλης εμβέλειας ναυτιλιακές. Ωστόσο το πεδίο είναι ακόμα ανοικτό…
Για να μην παρεξηγηθώ: δεν απαιτούνται κατ’ ανάγκη τόσο μεγάλα κεφάλαια όσο ενδεχομένως φαντάζεστε… Κάθε άλλο μάλιστα!
“Και ΕΣΥ τι βάζεις;”
Ακούστε! Ποτέ δεν σας έκρυψα ότι έχω πολλές γνωριμίες ειδικά στο εξωτερικό. Η ασφαλής και σίγουρη διείσδυση στο χώρο των πετρελαίων είναι εξαιρετικά δυσχερής. Απλά δεν “μπαίνεις“. Τώρα πως μπήκα εγώ από την …Πάτρα; Ε, αυτή είναι και η ικανότητά μου. Τι να κάνω; Άλλωστε εξ’ αιτίας της διαβάζετε αυτή την ιστοσελίδα τώρα…
Τα πετρέλαιο είναι εκεί, οι επενδυτικοί κίνδυνοι επίσης (θα σας τους πω με μεγάλη λεπτομέρεια), αλλά η πρόσβαση είναι πραγματικά δυσχερέστατη. Ενδεχομένως να χρειαστείτε πάρα πολλά χρήματα και δεν θα είστε σίγουροι, γιατί το περιβάλλον δεν είναι αυτό ενός παρθεναγωγείου…
Εγώ λοιπόν “βάζω“ ακριβώς αυτή την πρόσβαση (ελέγξτε την όσο θέλετε, εκεί είναι τα τηλέφωνα του Κυρίου McGrew, κι αν δυσκολευτείτε λίγο να τον βρείτε είναι γιατί απλά γυρίζει στις ερήμους του Τέξας για πετρέλαια και το κινητό δεν πιάνει ούτε εκεί)… (στην Ελλάδα μας έχουμε καλύτερη κάλυψη)!
Επιπροσθέτως ένα μεγάλο τμήμα ή και ολόκληρο της αμοιβής μου για αυτή την υπηρεσία δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα (κάθε άλλο, γιατί πιστεύω στο πετρέλαιο) να το βάλω ως συμμετοχή μου στην αγορά.
Ακίνητα στο Παλαιό Ψυχικό.
Χμ… Εδώ ο Κόσμος καίγεται, δεν έχει φαγητό να φάει κι εσύ μας λες για το Παλαιό Ψυχικό. Ωραία! Κατ’ αρχήν (για όσους δεν είναι από την Αθήνα και δεν το γνωρίζουν) το Παλαιό Ψυχικό είναι ενδεχομένως το ακριβότερο και ασφαλέστερο (λόγω των πολλών Πρεσβειών και ισχυρών του χρήματος κατοίκων του) προάστιο των Αθηνών. Κακά τα ψέματα! Ένα 10 με 20% παντού και σε κάθε εποχή δεν αγγίζεται ούτε από κρίση ούτε από τίποτα… Αυτό το κοινό υπάρχει στην Αθήνα. Θέλει να αγοράσει στο Παλαιό Ψυχικό. Αποτελεί σταθερή αξία και εδώ και 90 χρόνια μία διαμορφωμένη κατάσταση. Θέλετε πιο δύσκολα ή πιο εύκολα, πάντα υπάρχει κάποιος, ο οποίος επιθυμεί είτε για την οικογένειά του, είτε για τον εαυτό του μία κατοικία εκεί. Αυτή είναι η άποψή μου.
“Και ΕΣΥ τι βάζεις;”
Αυτή τη στιγμή είμαι στη διαμόρφωση της συμφωνίας. Θεωρώ πως είναι η πιο κατάλληλη ώρα να επενδύσετε στο Παλαιό Ψυχικό και να υλοποιηθεί μία συμφωνία win-win-win μεταξύ όλων μας: του ιδιοκτήτη των ακινήτων, εσάς των επενδυτών (ή αγοραστών) και εμού ως κατασκευαστή-μηχανικού. Προσέξτε δεν αποτελεί διαμεσολάβηση και δεν είμαι μεσίτης. Η συμμετοχή μου αφορά πάντως την κατασκευαστική υλοποίηση του έργου και ανάλογα με το πλαίσιο της συμφωνίας.
Γιατί η Μάνη; Η Πελοπόννησος αποτελεί κατά την άποψή μου, το πλέον όμορφο και ολοκληρωμένο κομμάτι σε Πολιτισμό στον Κόσμο. Δεν μπορώ πραγματικά να σκεφτώ κάποιο άλλο μέρος, το οποίο να έχει τόσες ομορφιές μαζί αλλά και τέτοια ιστορία. Απίστευτες παραλίες, βουνά, χιόνια, Ελληνικό πολιτισμό από κάθε περίοδο (Ολύμπια, Ναό Επικούρειου Απόλλωνα στη Φιγαλία, Πύλο, Μυκήνες, Επίδαυρο, Μυστρά, Μονεμβασία, Αγία Λαύρα, Μέγα Σπήλαιο, Δημητσάνα, Στεμνίτσα, Σπήλαιο του Δυρού)… δεν συνεχίζω γιατί φοβάμαι πως δε θα τελειώσω ποτέ και θα στενοχωρήσω όσους κατάγονται από όλα τα υπόλοιπα μέρη, τα οποία δεν αναφέρω…
Η Μάνη ανήκει σε αυτά. Είναι ένας τόπος με σπουδαία αρχιτεκτονική κληρονομιά και παράδοση. Ένα απόκοσμο, άγριο τοπίο (ειδικά στη Λακωνική Μάνη) αλλά και μία σταθερή αξία στον ποιοτικό τουρισμό, εγχώριο και αλλοδαπό. Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε τώρα εκεί; Ενδεχομένως κι άλλες κατοικίες για ενοικίαση… Αλλά υπάρχει και άλλο ενδιαφέρον. Στην περιοχή του Οιτύλου έχω ήδη αγοράσει μία έκταση επί του δρόμου Καρδαμύλης – Αρεόπολης. Ένα πολύ καλό ακίνητο (δεν το λέω εγώ αυτό, αλλά είπαμε ότι δουλειά μου είναι τα ακίνητα, άρα με τα ίδια κριτήρια επιλέχθηκε). Προσωπικά θεωρώ πως κάποια άλλη μορφή επένδυσης ίσως να απέδιδε καλύτερα. Στο γραφείο ήδη επεξεργαζόμαστε ένα πλάνο για κάποιο ιδιωτικό ιατρικό κέντρο, αφού από τις έρευνές μας διαπιστώνουμε ότι δεν επαρκούν οι Δημόσιες Υπηρεσίες. Συνδυασμός τουρισμού και παροχής ιατρικού επαγγέλματος έστω για τρεις έως τέσσερεις μήνες… Ακούω διάφορες προτάσεις σχετικά με παραγωγή βιολογικών προϊόντων, παραδοσιακού εργαστηρίου κ.α.
Εάν είστε νέος ιατρός ή έχετε γνωστούς ιατρούς και σας ενδιαφέρει θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις σας. Εάν σκεφτείτε γιατί ανακοινώνω κάποιο σκεπτικό δημοσίως θα σας απαντήσω αμέσως. Αν σας ενδιαφέρει και συμφωνείτε, ακόμα και αν το υλοποιήσετε μόνοι σας σίγουρα θα θελήσετε να συζητήσουμε κι άλλες απόψεις μου. Αν δεν σας ενδιαφέρει τότε δεν έχει σημασία η δημοσιοποίηση…
“Και ΕΣΥ τι βάζεις;”
Την έκταση και την κατασκευή. Φυσικά και όλη την οργάνωση. Οποιοσδήποτε συνδυασμός όμως μπορεί να συζητηθεί…
Εδώ αυτό το τμήμα των επενδυτικών μου δραστηριοτήτων μάλλον τείνει προς το εμπορικό, παρά το επενδυτικό. Επειδή όμως επεξεργάζομαι αρκετά ενδιαφέρουσες λύσεις (έτσι νομίζω βέβαια για …όλα, αλλά δείξτε κατανόηση), καθώς το γραφείο μου διαθέτει μεγάλη τεχνογνωσία στο αντικείμενο θα σας πρότεινα να σκεφτείτε λίγο περισσότερο επ’ αυτών και να τα δείτε. Κάθε φορά κατά την οποία εμφανίζεται ένα προϊόν ή μία ελπιδοφόρα τάση παρατηρούμε μία πλημμυρίδα εισερχομένων στο χώρο με σκοπό το γρήγορο κέρδος. Αυτό δεν είναι το point (σημείο) στην περίπτωσή μου. Δεν αναφέρομαι στα πέτρινα, αλλά στα φωτοβολταϊκά. Δεν είμαι από τους “παλαιούς” στο χώρο αυτόν (φ/β) (πως άλλωστε, το μυαλό μου το είχα στο …πετρέλαιο), αλλά διακρίνω πολλές ενδιαφέρουσες προεκτάσεις. Δείτε το χρηματο-οικονομικά και όχι μονοδιάστατα. Πολύ σύντομα θα έχω πολύ περισσότερα να σας δείξω. Παρεμπιπτόντως όσοι είστε από περιοχές με έντονο ενδιαφέρον από τουριστικής απόψεως ή νομίζετε πως θα μπορούσαμε να δούμε κάποια μορφή συνεργασίας, εν είδει αντιπροσωπίας ή κάτι σχετικό ας επικοινωνήσετε μαζί μου. Η Κέρκυρα, η Κρήτη, η Ρόδος, αλλά και πάμπολλα άλλα μέρη της χώρας μας θα με ενδιέφεραν για μία επέκταση της δραστηριότητας της Teucris. Σκεφτείτε το…
“Και ΕΣΥ τι βάζεις;”
Σχεδόν …όλα. Η εξαιρετικά αξιόπιστη συνεργασία είναι το ζητούμενο…
ΚΥΠΡΟΣ
Άφησα ένα μεγάλο κεφάλαιο για το τέλος. Όχι γιατί είναι τελευταίο σε σπουδαιότητα (κάθε άλλο), αλλά γιατί δεν το έχω επεξεργαστεί ακόμα. Θα ήθελα όμως να σας το ανακοινώσω. Αφορά την Κύπρο.
Είναι τεράστιο προσόν να έχεις μία αδελφή χώρα (η Κύπρος είναι γιαγιά –για το παρελθόν- και κόρη –για το παρόν- ταυτόχρονα της Ελλάδος). Έχοντας υποστεί την Αγγλική κατοχή σε ένα τουλάχιστον βρέθηκε ωφελημένη. Κληρονόμησε την Αγγλική νοοτροπία και την Αγγλική δημόσια διοίκηση. Είναι εκπληκτικό πως αντιδρά ο ίδιος λαός κάτω από διαφορετικές πολιτισμικές επιδράσεις. Αυτό το έχω δει σε αρκετές περιπτώσεις με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις τέως (Δυτική και Ανατολική) Γερμανίες.
“Και ΕΣΥ τι βάζεις;”
Το τελευταίο κεφάλαιο αφορά τις υπηρεσίες της Teucris προς Κυπρίους με επενδυτικό στόχο την Ελλάδα. Ποιο το δικό σας ενδιαφέρον; Επειδή εγγενώς διαθέτω μεγάλη πρόσβαση στο Νησί της Αφροδίτης θα με ενδιέφερε να επεξεργαστώ προτάσεις με ουσιαστικό αντικείμενο. Μην ξεχνάτε φυσικά και να απαντήσετε στο ερώτημα: “Και ΕΣΥ τι βάζεις;” Αλλά ίσως εδώ να κρύβεται ένα πολύ ενδιαφέρον τμήμα των επενδυτικών τακτικών μας. Περισσότερα οσονούπω στην αντίστοιχη ενότητα.
Αυτονόητο είναι ότι δεν σταματάμε εδώ… Υπάρχει μεγάλο εύρος αναζήτησης αλλά είναι ακόμα νωρίς. Πάντως μην νομίσετε σε καμία περίπτωση πως αυτό είναι όλο. Κάθε άλλο μάλιστα… Ο Κόσμος μας είναι πάντοτε ο Κόσμος της αναζήτησης και των προκλήσεων…
Για οποιοδήποτε θέμα από τα προηγούμενα έχετε κάποιο ενδιαφέρον ή νομίζετε ότι μπορούμε να εστιάσουμε σε κάποιο κοινό σημείο δράσης παρακαλώ μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.