Η μαγική λέξη! Και ένδειξη είτε ευκαιρίας είτε κινδύνου. Η φύση αγαπά την πολυπλοκότητα όσον αφορά τον σχεδιασμό της. Όχι όμως όσον αφορά τη δράση. Οποιοδήποτε πλάσμα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο. Αλλά οι βασικές λειτουργίες ύπαρξής του είναι αντιστοίχως εξαιρετικά απλές.
Η πέψη ως διαδικασία είναι πολύπλοκη αλλά αρκεί να ανοίξεις το στόμα σου για να τραφείς. Η αναπαραγωγή αδιανόητα άγνωστη και μυστήρια. Αλλά η πράξη της αναπαραγωγής εξαιρετικά απλή.
Εάν όμως ήσουν καλεσμένος σε δείπνο από την Βασίλισσα Μαρία Αντουανέτα τότε η πράξη της λήψης της τροφής θα διαπίστωνες πως θα ήταν εξαιρετικά περίπλοκη. Ακόμα και για την αναπαραγωγή παρομοίως στο συγκεκριμένο περιβάλλον.
Όταν αντιστρέφονται τα πράγματα στη ζωή και η πολυπλοκότητα αφορά τη δράση τότε αυτό είναι ένδειξη “ανωμαλίας” ή “οριακής συνθήκης”. Αναφέρω κάποια ίσως όχι τόσο επιτυχημένα αλλά ενδεικτικά παραδείγματα:
Μία ενοικίαση ή ακόμα χειρότερα μεταβίβαση ακινήτου αποτελεί μία πολύπλοκη διαδικασία. Η πράξη όμως είναι τόσο απλή. Παρεμπιπτόντως είναι πολύ απλή εάν πρόκειται να… χάσεις το ακίνητο.
Η έκδοση μίας οικοδομικής αδείας καθίσταται η συγγραφή της Συνθήκης των Σεβρών. Παλαιότερα αρκούσε μία άδεια από την αστυνομία.
Η λήψη επιδότησης ή η συμμετοχή σε κάποιο πρόγραμμα ισοδυναμεί με τη διάβαση της διώρυγας της Κορίνθου… κολυμπώντας. Η φορολόγηση όμως καφές στη γέφυρα.
Τα προγράμματα των εταιριών τηλεφωνίας ειδικά στο παρελθόν και τώρα της ενέργειας.
Οι… τίτλοι ενώ η ζωή δεν μας δίνει κανένα όνομα, μόνο την ύπαρξή μας (οι άνθρωποι προσθέτουν ονόματα και τίτλους).
Αυτά από την Ελληνική πραγματικότητα, αλλά και διεθνώς μη νομίζετε έχω άπειρα παραδείγματα αλλά δεν θα ήθελα να αναφερθώ περισσότερο.
Η Ελληνική μαφία αντιθέτως επειδή μισεί την πολυπλοκότητα έχει εφεύρει το “ξεκαθάρισμα” ή απλώς “καθάρισμα”. Τα προγράμματα της είναι απλούστατα: ένα-δύο καλάσνικωφ και επιλύεται το δικό τους “πρόβλημα”. Και εδώ στην τελευταία αυτή πρόταση κρύβεται και η “λύση” της πολυπλοκότητας, η οποία είναι ο (ξαφνικός) θάνατος. Τυραννίες και ισχυρές αυτοκρατορίες δεν κατέρρευσαν μέσω… διαπραγματεύσεων! Η πολυπλοκότητα του Τσαρικού καθεστώτος στη Ρωσσία επιλύθηκε με μία επανάσταση. Και όταν εγκαθιδρύθηκε το νέο καθεστώς και έγινε και αυτό… καθεστώς ανακάλυψε την γραφειοκρατία, (άλλο όνομα της λέξης πολυπλοκότητα).
Εάν αναφερθώ σε κάτι πιο απτό θα θυμίσω τη φούσκα του χρηματιστηρίου. Περισπούδαστες αναλύσεις και πολυπλοκότητα και μία ωραία ημέρα… πάπαπλα. Τα ίδια και παρόμοια διαβάζω και για τα ακίνητα στην Ελλάδα σήμερα. Και δεν αφορούν μόνο τα ακίνητα, κάθε άλλο! Μήπως και εδώ οσονούπω… πάπαλα;
Πού θέλω να καταλήξω;
Όπου πολυπλοκότητα, εκτός εάν πρόκειται για αποστολή στη Σελήνη, ίσον υποκρυπτόμενο ζήτημα (πρόβλημα, δόλος ή ευκαιρία). Όλα στη ζωή είναι απλούστατα. Η ελεύθερη βούληση του ανθρώπου καθορίζεται μόνο από τον συλλογισμό:
“Εάν θέλω να το κάνω, το κάνω, εάν δεν θέλω, δεν το κάνω.”
Μόλις αρχίσουμε εμείς ή μόλις μας προσθέσουν άλλοι ερωτήματα –εμπόδια και αναλύσεις τότε καλώς ήρθατε στον χαοτικό κόσμο της πολυπλοκότητας!
Και πώς λύνεται αυτός ο Γόρδιος δεσμός;
Την απάντηση με άριστα οπτικοποιημένο τρόπο την έδωσε κάποιες χιλιάδες χρόνια πριν κάποιος… Και δεν συζήτησε ή διαπραγματεύτηκε με τον δεσμό. Τον έκοψε! Γι΄ αυτό κατέκτησε και τον μισό τότε γνωστό Κόσμο. Ήταν τόσο απλό!
Α, ξέχασα! Το όνομά του;
Μέγας Αλέξανδρος και πάλι τόσο απλό!
Διαβάστε και ένα παλαιότερο σχετικό άρθρο μου: