Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Πολιτική Ανάλυση και Εκτιμήσεις (15 Σεπ. 2019)

(Εκτεταμένη μεν, διαφωτιστική θέλω να πιστεύω δε, δια τους… μελετηρούς!)

Επειδή αυτή είναι η πρώτη ανάλυση μετά τις εκλογές του Ιουλίου επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά τα ήδη γνωστά:

Οι εκτιμήσεις μου είναι καθαρά προσωπικές. Δεν εκπροσωπώ κανέναν πολιτικό σχηματισμό και δεν έχω και κανένα όφελος από πουθενά. Και όχι μόνον αυτό, αλλά χάνω και μερικούς αναγνώστες –και κάποιους εν δυνάμει πελάτες- μου, οι οποίοι… θίγονται από τα γραφόμενά μου! Ως εκ τούτου μην πολύ-παθιάζεστε και να είστε και κόσμιοι στα σχόλια σας ανεξαρτήτως του τι γράφω. Το κρίμα να είναι μόνο στο λαιμό μου, όχι τον δικό σας! Και διαβάζετε μέχρι τέλους, μη με… διαγράφετε στη μέση! 

Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση;

Λοιπόν! Το πρώτο, το οποίο πρέπει να σημειωθεί –και δεν το βλέπω να έχει γίνει αντιληπτό, ενώ είναι σπουδαιότατο- αποτελεί ο τρόπος με τον οποίον έχασε την εξουσία μέσα από τα χέρια της ο πρώην πρωθυπουργός. Μνημείο βλακείας και αναλογιστείτε πως ακόμα θα μπορούσε άνετα να είναι κυβέρνηση και σήμερα. Εάν ήταν πράγματι η πρώτη φορά… αριστερά, όπως διατείνετο δεν θα έπρεπε ποτέ να κάνει εκλογές! Αλλά δεν ήταν παρά μόνο ένας αρχηγός μίας συμμορίας τυχοδιωκτών απατεώνων. Τίποτα περισσότερο. Και αυτό φάνηκε από τον τρόπο της απώλειας της κυβέρνησης. Και μην έχετε καμία εντύπωση πως ο πρ. Πρωθ. προκήρυξε τις εκλογές από (δήθεν) πολιτική ευθιξία. Ένα ακόμα ψεματάκι ξεστόμισε, όπως περί σκισίματος μνημονίων και χίλια άλλα, αλλά εδώ την πάτησε! Τον… πίστεψαν και δεν μπορούσε να το πάρει πίσω! Φοβερό! Σαν την ιστορία του βοσκού με τα πρόβατα και τον λύκο! Παρεμπιπτόντως εξέθεσε ανεπανόρθωτα και τους οπαδούς του, πείθοντας τους πως θα παραμείνει εσαεί στην εξουσία. Και έφυγε άρον-άρον (ενδεχομένως με συμφωνία να μην κινηθούν διαδικασίες εναντίον του, αλλά δεν την βλέπω να τηρείται).

Η προηγούμενη αντιπολίτευση –νυν κυβέρνηση- εν τω μεταξύ λαμβάνει μετάλλιο ανικανότητας αλλά και εξέχουσας τύχης, (τύχη… Γκαστόνε) διότι χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα τα τελευταία… τέσσερα και ήμισυ χρόνια επέτυχε το αδιανόητο. Φανταστείτε τι βλακείες έκαναν οι άλλοι για να συμβεί αυτό.

Τέλος του πρώτου μέρους.

Τώρα. Η νέα κυβέρνηση είναι ακριβώς αυτό, το οποίο γνωρίζαμε και περιμέναμε από μία κυβέρνηση αυτού του χώρου. Καμία έκπληξη, κανένα περίεργο. Φυσικά και ο γνωστός (γλοιώδης) δημοσιογράφος θα αναλάμβανε μία θέση… “πολιτισμού” ή κάτι ανάλογο. Το αντίθετο θα ήταν περίεργο. Ο προηγούμενος έγινε διοικητής του… Αγίου Όρους! Αλλά αυτά τα γνωρίζαμε από δεκαετίες τώρα. Σιγά την έκπληξη.

Τι θα κάνει η καινούργια κυβέρνηση;

Κατ’ αρχήν επειδή την έχει πατήσει στο παρελθόν αρκετές φορές από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. του παρελθόντος και μυαλό δεν έβαλε (χα!) τώρα θα είναι πολύ προσεκτική. Και είναι εάν παρατηρήσετε. Πολύ νωρίς θα έχουμε εξεταστικές επιτροπές. Απλά θα δηλώνει άλλα και θα κάνει άλλα. Διδάχτηκε από τον προηγούμενο Πρωθυπουργό! Και πολύ σύντομα θα έχουμε σοβαρές υποθέσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν πολλά προβλήματα στην αντιπολίτευση. Και όχι τόσο αθώα. Διότι, εάν κινηθεί όπως κινήθηκε ως αντιπολίτευση σύντομα θα απωλέσει την εξουσία. Τώρα –εκτιμώ- πως θα χτυπήσει πολύ γερά προκειμένου να “ξεδοντιάσει” τον μηχανισμό του πρώην Πρωθ. και διαβλέπω ποινικές περιπέτειες για τον ίδιον και πολλούς εκ των στελεχών του. Και πολύ σοβαρές…

Αυτός είναι και ο ρόλος των ακραίων στοιχείων στην Κυβέρνηση –και όχι μόνον-. Μην ξεχνάτε εξ’ άλλου και τη βοήθεια των άλλων μελών της Οικογένειας Μητσοτάκη, η οποία φαίνεται πως αποδεικνύεται ανθεκτικότερη έναντι των Παπανδρέου και των Καραμανλήδων. Είπαμε: ο ανθεκτικότερος κερδίζει όχι ο καλύτερος!

Η τρίτη της αντιπολίτευσης το μετα… ΠΑ.ΣΟ.Κ. (δεν γράφω το νέο όνομα, διότι μου θυμίζει… οδοντόκρεμα) έχει “φάει” το παραμύθι του πρώην Πρωθ. και σαφώς θα συμπράξει μαζί του, μέχρι να την πάρει και αυτήν στο λαιμό του, όπως πήρε τη χώρα, τους οπαδούς του, οσονούπω και τον εαυτό του. Με losers δεν συμπράττεις. Και η κόρη ενός πολιτικού κληρονόμησε όλη την υπεροψία χωρίς όμως και την ανάλογη ευφυΐα. Και εάν θέλετε (που δεν την θέλετε, αλλά την γράφω) την άποψή μου, αυτή η στιγμή είναι η καταλληλότερη για έναν σχηματισμό σε αυτόν το χώρο. Και εάν θέλετε και πάλι την εμπλουτισμένη άποψή μου, αυτό το έχουν πολύ καλά αντιληφθεί τα παλαιότερα και πολύ εμπειρότερα στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μεταξύ αυτών ένας πρώην Πρωθυπουργός και ένας προσφάτως διαγραμμένος εκ Θεσσαλονίκης. Αλλά είναι… καμένοι και δεν θα έχουν επιτυχία οι συγκεκριμένοι.

Σε αυτό στο οποίο στηρίζονται οι δύο της νυν αντιπολίτευσης είναι η απλή αναλογική. Νομίζουν πως εκεί θα πατήσουν και θα καταλάβουν την εξουσία και πάλι. Χμ… πολύ φτωχό σκεπτικό για μία κυβέρνηση με δύο ακροδεξιά στελέχη… σε κορυφαίες θέσεις.

Το γνωστό τέλος κόμμα των δύο “Κ” και του ενός “Ε” θα παραμένει όπως μία παλαιά σιφονιέρα στο σπίτι από την εποχή της γιαγιάς μας. Ένα έπιπλο αντίκα, το οποίο μας αρέσει να το έχουμε στο σπίτι, αλλά όχι και να το χρησιμοποιούμε. Που και πού βέβαια τοποθετούμε κάποια ρούχα, όπως με τους εκλεγμένους του στην τοπική αυτοδιοίκηση (κάτι μου θυμίζει αυτό στην Πάτρα) αλλά μέχρι εκεί η επιρροή του.

Έχετε χιούμορ αγαπητοί μου φίλες και φίλοι! Και ο πατέρας μου στο πολιτικό σκέλος του Ε.Α.Μ. ήταν και τη Γυάρο και τη Μακρόνησο στο τσακ τη γλύτωσε και τούτο λόγω της Εθνικής του δράσης στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή της Ανατ. Μεσογείου!

Τέλος του δευτέρου μέρους.

Και κάτι για την οικονομική μας κατάσταση.

Συζητάμε για τις 120 δόσεις και πως πρέπει να ενταχθούμε, αλλά πρέπει να απαντηθεί προηγουμένως το ερώτημα, εάν θα έχουμε να τις… πληρώνουμε! Το δεύτερο περνάει ξώφαλτσα, ενώ είναι το καίριο ζήτημα και παραμένει και αναπάντητο.

Το άλλο αφορά τα κόκκινα δάνεια. Με… “χαρά” διαβάζουμε πως οι τράπεζες εξυγιαίνουν το χαρτοφυλάκιό τους! Μπράβο τους! Οι συνάνθρωποι μας όμως παραμένουν με τα κόκκινα δάνεια! Το ίδιο ισχύει και με τις οφειλές στη Δ.Ε.Η. και με τα ασφαλιστικά ταμεία και ούτω καθ’ εξής. Υποτίθεται πως αυτό θα συμβεί με την αναμενόμενη ανάπτυξη.

Εδώ ισχύει, ας έλθει πρώτα και μετά κανονίζουμε και όχι το αντίθετο, διότι δεν το βλέπω. Επειδή μας… έπεισε η προηγούμενη κυβέρνηση πως εξήλθαμε (με τις ενέργειές της –γέλιο εδώ- από τα μνημόνια) δεν σημαίνει πως όντως εξήλθαμε! Όχι και άλλο παραμύθι. Η ελεύθερη αγορά είναι σε δεινή οικονομική κατάσταση…

Τέλος και του τρίτου μέρους.

Αυτά τα… πολλά για την ώρα και για μία πρώτη φθινοπωρινή αποτίμηση.