Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Ποιόν “Κουράζει” Τελικά το Ορούτς Ρέις;

Πρώτον απ΄ όλους τον πλοίαρχό του. Αυτά τα σούρτα – φέρτα σίγουρα θα του έχουν σπάσει τα νεύρα. Μετά το πλήρωμά του. Σήμερα ποντίζουμε καλώδια, αύριο τα μαζεύουμε. Στη συνέχεια τα πληρώματα των πολεμικών της Γείτονος. Δεν είναι και το καλύτερο να κοιμάσαι στην κουκέτα σου σκεπτόμενος  πως υπάρχει έστω και μία μικρή πιθανότητα να δεχθείς Ελληνικό πύραυλο ή τορπίλη. Τα αντίστοιχα πληρώματα των Ελληνικών πολεμικών είναι ψυχολογικά σε πολύ καλύτερη θέση. Διότι δεν είναι σε άμυνα αλλά σε αναμονή. Μεγάλη η διαφορά.

Τέλος μένουν δύο ακόμα παράγοντες συν ένας:

Τα ψάρια της ανατολικής Μεσογείου, τα οποία με τις ηχοβολιστικές έρευνες μάλλον θα μεταναστεύσουν στην… Ερυθρά Θάλασσα, η Ελληνική κοινή γνώμη σε έναν όμως βαθμό, διότι έχει και τόσα πολλά ακόμα να σκέφτεται και να ανησυχεί και ΚΥΡΙΩΣ η κοινή γνώμη της Γείτονος.

Η Αθήνα έχει δηλώσει πως δεν θα ακολουθήσει στην κλιμάκωση της έντασης. Πολύ ορθώς κατά τη γνώμη μου αν και έχω σχεδόν πειστεί πως θερμό επεισόδιο, το οποίο θα προκαλέσει η Ελληνική πλευρά (εάν το ερευνητικό σκάφος ξεφύγει από τα όρια εντελώς) ΔΕΝ θα τύχει απάντησης. Το είδαμε σε έναν βαθμό εξ΄ άλλου με την πρόσκρουση των φρεγατών. Αλλά δεν χρειάζεται και να το μάθουμε.

Ο συσχετισμός με τις Αμερικανικές εκλογές είναι κατά τη γνώμη μου άστοχος. Ούτε υπάρχει “κρίσιμη” περίοδος, όπως λέγεται με πάντα κάποιο ορόσημο (σύνοδο κορυφής, κυρώσεις και ανάληψη ενδεχομένως νέου Προέδρου στις Η.Π.Α. τον Ιανουάριο του 2021).

Εν κατακλείδι:

Δεν υπάρχει κανένας λόγος ιδιαίτερης αντίδρασης, διότι όπως έλεγε ο Ναπολέων “ποτέ μη διακόπτεις τον εχθρό σου, όταν κάνει λάθος”.