Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Ποιο το Νόημα της Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις Η.Π.Α. Τώρα (Απρ. 2021);

Υπάρχει μία αμηχανία (και απορία) σε όλα τα δημοσιογραφικά κανάλια, αλλά και την κοινή γνώμη (ελπίζω όχι και την Ελληνική διπλωματία) για το νόημα τη αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις Η.Π.Α. τη δεδομένη στιγμή. Τι είναι εκείνο, το οποίο ώθησε τον νέο Πρόεδρο να το πράξει ενώ αντιθέτως ΔΕΝ το έπραξαν οι προκάτοχοί του;

Κατ΄ αρχάς είναι εντελώς αβάσιμα και ενδεχομένως αστεία όλα τα δημοσιεύματα από Ελληνικής πλευράς, τα οποία θριαμβολογούν και ερμηνεύουν την κίνηση αυτή ως ράπισμα στο καθεστώς της Γείτονος. Πιο μακράν από την πραγματικότητα μόνον ο πλανήτης Άρης ευρίσκεται στον οποίον ήδη κυκλοφορεί το διαστημικό όχημα “Επίμονος” της Αμρικανικής αποστολής.

Η κίνηση αυτή δηλώνει ξεκάθαρα δύο πράματα και τα οποία καλό θα είναι να αντιληφθούν εκείνοι, οι οποίοι έχουν την εξουσία στα χέρια τους εντός:

  1. Η Τουρκία αντιμετωπίζεται πλέον ως ισότιμη υπερδύναμη, όπως η Ρωσσία και η Κίνα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και
  2. Η αναγνώριση αποτελεί ένα δώρο και μία κίνηση σαφούς υποστήριξης στο πρόσωπο του αρχηγού της.

Σημειώνω πως δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση ούτε με τις Ελληνο-Αμερικανικές, ούτε τις Αμερικανο-Ισραηλινές σχέσεις. Αποτελεί καθαρά διπλωματική κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών προς έναν σύμμαχό της, ο οποίος αναβαθμίζεται.

1.

Η Τουρκία δεν είναι η “δική μας” Τουρκία των σχολικών βιβλίων. Είναι ένα σημαντικό και ισχυρό κράτος με άλλες λογικές, άλλη νοοτροπία και ανατολίτικη πολιτική και διπλωματική φιλοσοφία. Και είτε το θέλουμε είτε όχι με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζεται από τις υπόλοιπες κυβερνήσεις.

Δεν επρόκειτο να ασχοληθεί ο νυν Πρόεδρος, εάν η Τουρκία εθεωρείτο κάτι υποδεέστερο ούτε και για κάποια άλλη γενοκτονία· και για να είμαστε ειλικρινείς δεν έχει και καμία σημασία εάν στη λέξη “Αρμενίων” ήταν κάποια άλλη. Απλώς αυτή είναι πιο γνωστή διεθνώς και αναγνωρίσιμη. Όπως και να έχει το ζήτημα μία, οποιαδήποτε γενοκτονία, θα ήταν το ίδιο χρήσιμη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν καταγγέλλουν ό,τι κι ό,τι. Η σφαγή των Τούτσι από τους Χούτου (η Γενοκτονία της Ρουάντα) πέρασε απαρατήρητη. Εάν συνέβαινε κάπου αλλού δεν θα περνούσε. Η Τουρκία είναι φανερό αναβαθμίστηκε σημαντικά στο ρόλο της ως πυλώνας παγκόσμιας επιρροής και ισχύος και η ευφυέστατη Αμερικανική διπλωματία εξέλαβε την ευκαιρία να της το δείξει.

2.

Η αναγνώριση είναι ένα σαφές επίσης και έμπρακτο μήνυμα συμπαράστασης στο καθεστώς του νυν Αρχηγού της Γείτονος. Το κράτος τους είναι τόσο σημαντικό (δεν το γράφω ειρωνικά), ώστε πλέον οι Ηνωμένες Πολιτείες, η πρώτη και ισχυρότερη υπερδύναμη το βλέπει τόσο σοβαρά, ώστε να την απασχολεί κάτι, το οποίο διαπράχθηκε το 1915 και όταν ακόμα δεν υπήρχε Τουρκία, αλλά Οθωμανική Αυτοκρατορία! Σας διαφεύγει ενδεχομένως το γεγονός πως η σύγχρονη Τουρκία ως κράτος ιδρύθηκε το 1923 και όχι νωρίτερα. Άρα με την ίδια λογική θα μπορούσε να αναγνωριστεί η σφαγή των Μεσσηνίων από τους Σπαρτιάτες  κατά τη διάρκεια των Μεσσηνιακών πολέμων κάτι αιώνες πριν (ναι εάν η Σπάρτη γινόταν σύγχρονη παγκόσμια υπερδύναμη).

Αυτό ευνοεί ωστόσο μικρότερα κράτη, όπως την Ελλάδα, αλλά όχι και την Κύπρο. Διότι η Τουρκία δεν θα διακινδυνεύσει μία απροσδιορίστου αποτελέσματος πολεμική εμπλοκή με μία χώρα πολύ μικρότερης αξίας (σκέφτομαι με Τουρκικό μυαλό) από την οποίαν ενδεχομένως υποστεί μία ήττα ή έστω όχι νίκη· διότι η Ελλάδα είναι δεδομένο πως δεν θα είναι εύκολος αντίπαλος για πάρα πολλούς λόγους, ασχέτως εάν η ίδια αυτο-τρώγεται.

Το Ισραήλ δεν αποτελεί ουσιαστικό στόχο και έχει και το ίδιο τους δικούς του εχθρούς, ώστε να απασχολείται, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για την Κύπρο. Ειδικά τώρα στην πολυδιαφημισμένη και ανοήτως οργανωθείσα πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης, όπου μαντέψτε ποιος θα είναι ο ισχυρός (και με τη… βούλα της αναγνώρισης).

Πολύ διαφορετικά λοιπόν απ΄ όσο παρουσιάζονται είναι τα δεδομένα.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)