Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Ποιος Διαβάζει το Facebook;

Σκέφτεστε το πρωί να ξυπνά ο εκάστοτε Πρωθυπουργός ή οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων και να διαβάζουν το… Facebook; Και κατόπιν να σχολιάζουν; Ή επίσης σκέφτεστε κάποιους ισχυρούς της βιομηχανίας ή του πλούτου να κάνουν ακριβώς το ίδιο; Είναι αρκετά δύσκολο, όχι όμως και παράλογο. Πάρα πολλοί θέλγονται από τα κοινωνικά μέσα και επιλέγουν να συμμετέχουν σε κάποιες συζητήσεις. Το Twitter είναι σε πολλά θέματα πιο πρακτικό, λόγω της υποχρεωτικής συντομίας του μηνύματος και γι΄ αυτό το αγαπούν κυρίως οι πολιτικοί.

Άλλοι πάλι ισχυροί της ναυτιλίας ή της βιομηχανίας δεν έχουν χρόνο ή το θεωρούν χάσιμο χρόνου. Τα στελέχη προφανώς καίγονται περισσότερο, διότι δίνουν κι λογαριασμό στους ιδιοκτήτες ή μετόχους.  Κανόνας δεν υπάρχει απλώς πολλές φορές ο χρόνος δεν τους επιτρέπει.

Να το γράψω κάπως διαφορετικά: αρκετοί άνθρωποι, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα λήψης σημαντικών αποφάσεων στην πολιτική ή την οικονομία (και επηρεάζουν τους υπολοίπους) δεν διαβάζουν ή δεν συμμετέχουν στα κοινωνικά δίκτυα.

Τότε… γιατί γράφουμε;

Η απόσταση, όπως έχει κατά κάποιον τρόπο διερευνηθεί είναι πως όλοι οι άνθρωποι του πλανήτη απέχουν μεταξύ τους μόλις έξι χειραψίες! Τι σημαίνει αυτό; Πως θα έχετε ανταλλάξει χειραψία με κάποιον, ο οποίος θα έχει κάνει το ίδιο με κάποιον άλλον (ή άλλη) έως έξι φορές μέχρι ας πούμε τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Εάν αναφερόμαστε για την Ελλάδα, εάν δεν έχετε ανταλλάξει χειραψία οι ίδιοι με τον εκάστοτε πρωθυπουργό, το πολύ σε απόσταση μιας ή δύο χειραψιών θα ισχύει. Σκεφτείτε το! Τώρα με κάποιους σε φυλές του Αμαζονίου ή της Κεντρικής Αφρικής ίσως να μην ισχύει, διότι αντί για ανταλλαγή χειραψίας θα σας προτιμούσαν για… γεύμα, αλλά τέλος πάντων.

Όταν γράφεις λοιπόν κάτι η πιθανότητα του σκεπτικού σου να φτάσει εκεί, όπου απευθύνεσαι είναι πολύ μεγάλη, διότι μπορεί να διαβαστεί από τους συνεργάτες του ή από το επιτελείο σχετικά με τη διαχείριση των κοινωνικών (λέμε τώρα) δικτύων.

Ύβρεις, ιδιοτροπίες, σαχλαμάρες και τα σχετικά δεν φτάνουν ποτέ. Απλώς μία γενικευμένη εικόνα εισπράττεται από τους επιτελείς, αλλά ποτέ προσωπικά, εκτός εάν είσαστε κάποιος γνωστός και πρέπει να αντιδράσουν κατάλληλα.

Λύσεις ή δημιουργικό σκεπτικό όμως δεν απορρίπτονται, διότι προσθέτουν. Κάθε ένας σε οποιαδήποτε θέση ισχύος και εάν ευρίσκεται αντιμετωπίζει προβλήματα και συνήθως ΠΟΛΥ μεγάλα προβλήματα. Και μία ακόμα διαφορετική οπτική γωνία προσέγγισης –μη νομίζετε- μπορεί να είναι πολύ περισσότερο σημαντική και να μην την έχει σκεφτεί και κανένας άλλος.

Επηρεάζεις (και ίσως αλλάζεις) τον Κόσμο ακόμα και εμπρός από μία οθόνη. “Κάτι” έχεις λοιπόν, αξιοποίησέ το κατάλληλα.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)